Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Pillanatfelvétel 2024-ből, ami egyszer majd olyan nosztalgia lesz, mint a 90-es évek kóláskupak akciója

2024. július 28. 22:36
Mennyit ér egy eldobott sörösdoboz, vagy műanyag flakon? A válasz sokkal relatívabb, mint elsőre tűnik.

Emlékszem, gyerekkoromban volt a kólának egy akciója. A kupakok belsején volt három szimbólum, egy kulcs, egy ház és egy hullám. Valami értékeset lehetett nyerni, ha valaki összegyűjtött mindegyikből x darabot és beküldte, na meg persze kisorsolták. Könnyű lehetőségnek tűnt, hogy ezt kihasználva kvantumugrással magasabb dimenzióba kerüljön a család szociális helyzete. Életszerűbb volt, mint a lottózás, ahol akkoriban hétről hétre a nyolcvanöt rossz szám közül választó lakosság elővette azt az összeesküvés-elméletet, hogy minden bizonnyal csippelve vannak a golyók a gömbben és pontosan tudják, hogy melyik öt számot nem ikszelte be senki a magyar társadalom tagjai közül.

Persze a kóláskupakok sem hozták el a remélt főnyereményt. De kisgyerekként ez nem tartott vissza, hogy néhány kortárs baráttal nyáron a strandon bőszen gyűjtsük a szemetesek mellé, de néha még a szemetesbe dobott flakonokról is a kulcsos, házas és hullámos kupakokat. Amúgy, ha jól emlékszem, akkor a hullám volt a ritkaság, az értékes volt, de igazából a végeredményen ez sem változtatott.

Szüleink pedig nem győztek kérlelni, hogy függesszük már fel ezt a tevékenységet, mert hát mégis, hogy néz ki az, hogy a gyerekeik a strandon a szemetes mellett kotorásznak!

A történelem most ismétli önmagát. Na, nem a kóla indított újra kupakos akciót. Főleg azért sem, mert a 2020-as években a letéphetetlen kupak már így is forradalmi hangulatot teremtett sok helyen, nincs szükség arra, hogy még jobban rávonják a figyelmet. Ellenben közel ezzel egy időben a magyar kormány bevezette a boltokban a re-pontokat, a sörös dobozok és műanyag palackok pedig egységesen visszaválthatók lettek. Ötven forint per darab áron, ha összepréselés nélkül, kupakkal együtt helyezi el valaki a boltokba, vagy azok mellé telepített konténerekben.

Kép forrása: PortfolioKép forrása: Portfolio

Valamelyik idei gyárkertes koncert után tűnt fel, hogy néhány tíz év körüli kisgyerek bőszen szedegeti össze egy zsákba a magukra hagyott sörösdobozokat. Aztán a minap hasonló látványt csíptem el az egyik balatoni strandon is. Egyik hely miliője sem sugalta azt, hogy rá lennének szorulva a köztisztaság fenntartásához illegális gyerekmunkára, a fiúk pedig láthatóan még nem töltötték be azt a kort, ahol már szerződni lehet valamelyik diákmunka-közvetítő céggel.

Aztán leesett, hogy ők minden bizonnyal éppen zsebpénzkiegészítő projekten dolgoznak ötvenesével!

Országimázsnak mindenesetre nem a legjobb, már ha a külföldi turisták helyébe képzelem magam, akik azt látják Magyarország egyik legdrágább vidékén - magyar visztonylatban persze - a kisgyerekek kukákban turkálnak könyékig.

Forrás: YULKAPOPKOVA / GETTY IMAGESForrás: YULKAPOPKOVA / GETTY IMAGES

Aztán előjöttek a régi emlékek, amikor ugyanezt csináltuk egy sokkal reményvesztettebb cél érdekében alig pár évvel a rendszerváltás után. Mert végülis a mai gyerekek csupán élnek a kapitalizmus adta lehetőségekkel. Ügyesen vegyítve a fenntarthatóság eszményével, amit rácuppantottak a döntéshozók a visszaváltható flakonokra, és amit szemmel láthatóan a felnőtt társadalom még nem installált százszázalékosan a saját életvitelébe. Ellenben a gyerekekkel, akik  meglátták benne a lehetőséget, sőt némi fogalmuk is lesz arról, hogy a pénz nem feltétlen csak apu tárcájában csírázik ki, hanem ilyen egyszerű befektetett munkával is megszerezhető.

Szóval azzal az Ady Endrés félmosollyal a magyar ugaron konstatáltam, ha kicsit foltos is még a kirakatunk, ami mögötte van, az nem biztos, hogy olyan rossz.

Hajas Bálint
további cikkek
Nézzünk el Japánba, ha érdekel ott mivel jár a mesterséges intelligencia: bizarr szex és kiüresedett kapcsolatok Hétvezér Nézzünk el Japánba, ha érdekel ott mivel jár a mesterséges intelligencia: bizarr szex és kiüresedett kapcsolatok Kicsiny hazánkba, ahol még a vonat sem jár- csak hébe-hóba – és ahol a telefon tiltott eszköznek számít a svájci bicska mellett az iskolákban, az elmúlt egy-két évben ezen tulajdonságokkal párhuzamban berobbant a mesterséges intelligencia-láz. A Terminátor filmeken szocializálódott X- és Y-generációk pedig a már meglévő életközepi válságuk mellé hozzácsapták azt az érzést is, hogy innentől kezdve soha többé nem lesz szükség rájuk, a munkájuknak semmi értelme ezentúl és így az életüknek sem. tegnap 21:43 Nemcsak a celebek, de a sportolók is tudnak show-t csinálni Nemcsak a celebek, de a sportolók is tudnak show-t csinálni Nem kell beérni a szórakoztató műfajok gyenge kínálatával, a semmihez nem értő, ugráló, vihogó, sipogó, csipogó, tenyércsapkodós, áljókedvű celebek majomkodásával, a megrendezett jelenetek esetlenségével, a begyakorolt érzelmek prezentálásával. Éppenséggel olyanok is csinálhatnak nagy nézettségű show-t, akik értenek is valamihez. Akik nem celebek, hanem világhírű sportolók. Karsten Warholm és Armand Duplantis csatájáról… 2024. szeptember 8. 21:33 Sokkal veszélyesebb az AI, mint Darth Vader Sokkal veszélyesebb az AI, mint Darth Vader Néhány éve még azon táttotta a száját a világ, hogy a ChatGPT képes értelmesen válaszolni az írásban feltett kérdéseinkre, mára viszont már az AI irányítja a Halálcsillagot is.  2024. szeptember 1. 19:55 A kereszt, ami elveszi a szabadságot A kereszt, ami elveszi a szabadságot Amíg Veszprémben a közéleti viták augusztusi uborkaszezonját egy szobor át-, vagy elhelyezése – értelmezés kérdése – borzolja leginkább, addig Budapesten már-már ideológiai háború bontakozik ki egy sokkal nagyobb nemzeti jelkép körül, mint amilyen az itteni millenniumi emlékmű. A párizsi olimpia nyitóünnepségen extázisa után most Magyarországon is lendületet vett gender-, vallás-, és mindentől semleges liberális tömb, akik a szabadságuk legnagyobb korlátját éppen a kereszténység jelképében látják. Abban a keresztben, amire Szent István alapozta Magyarország függetlenségét. 2024. augusztus 25. 21:54

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.