Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Csak Zene: különleges kiállítás nyílt a művészetek kereszteződéséből a KUNSZT!-ban

2024. július 24. 20:54
A Danubia Zenekar, a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) és a KUNSZT! közös szervezésében rendhagyó kiállítás nyílt július 24-én, amely augusztus 24-ig tekinthető meg a Kunszt! kávézóban. A "Csak Zene" című tárlat egy hármas együttműködés eredménye, amely az előadó-művészet, a vizuális művészet és a design világát ötvözi.

A kiállítás különlegességét a három szereplő együttműködése adja. A Danubia Zenekar, amely élen jár az előadó-művészet terén, a METU, amely folyamatosan újító és kreatív megközelítéseiről ismert, és a KUNSZT!, Veszprém dizájnboltja és kulturális tere, közösen hozták létre az eseményt. A tárlat a METU tervezőgrafikus hallgatóinak plakátjaiból áll, amelyek a zene és a képzőművészet hatását mutatja be egymásra.

A "Csak Zene" kiállítás célja, hogy a hagyományos plakátművészet segítségével ünnepelje a zene és a képzőművészet közötti kapcsolatot. A plakátok nemcsak vizuálisan lenyűgözőek, hanem újraértelmezik a plakát műfaját a modern vizualitásban betöltött szerepén keresztül. A hallgatók munkái kreatívan és innovatívan reflektálnak a zene hangulatára, ritmusára és dinamikájára.

A kiállítás májusban debütált a Müpában, ahol nagy sikert aratott. A plakátok bemutatása ott is bizonyította, hogy a zene és a képzőművészet közötti kapcsolat mennyire inspiráló és sokszínű lehet. A helyszín – akárcsak a mostani Kunszt! - tökéletes háttérként szolgált a hallgatók munkáinak bemutatására, és a látogatók pozitív visszajelzései is igazolták a projekt sikerét.

Hámori Máté és Hegedűs BarbaraHámori Máté és Hegedűs Barbara

Az eseményen részt vett dr. Hegedűs Barbara alpolgármester is, aki a kiállítás helyszínének fontosságát emelte ki a megnyitón:

 ,,Az Európa Kulturális Fővárosa programnak az egyik legnagyobb vívmánya volt az a belvárosi, Óváros téri városrehabilitációs projekt, amelyek révén szerettük volna élettel megtölteni ezt a történelmi részét a városközpontnak. Ennek egyik emblematikus helye a Kunszt!, ami azt gondolom, hogy mára már igazán kinőtte magát. Nemcsak egy modern közösségi tér, hanem a kultúrának is otthont adó vendéglátó egység, ami újdonságot hozott a város életébe, ezen kívül pedig folyamatosan megújul és újabb kulturális, közösségi programokat teremt. Emelett pedig nagyon örülünk annak, hogy itt az Utcazene Fesztivál keretén belül indíthatjuk el ezt a zenéről szóló plakátkiállítást.”

A Danubia Zenekar, Magyarország egyik hivatásos szimfonikus zenekara, immár 30 éve működik budapesti központtal. Nemcsak a klasszikus zenében jeleskednek, hanem a zene minden ágában otthonosan mozognak, és szeretik a különleges kihívásokat is.

A plakátkiállítással kapcsolatban Hámori Máté, a zenekar művészeti vezetője elmondta:

„Tavaly ősszel volt egy plakát, illetve egy kampányunk a budapesti köztereken és metróban. 'Komolyzene nincs, csak zene van.' Ez volt a szlogen. Ebből a 'Csak zene' második felére kértük meg a METU hallgatóit, hogy eresszék el a fantáziájukat, és ez a közös együttműködés eredménye lett ez a sok-sok plakát, amit erre a pályázatra adtak be. Mi jut erről eszükbe, és hogy tudnak a zenéhez kapcsolódni a grafika eszközeivel? Ez volt a feladatunk. A zenekarnak, nektek, zeneművészeknek mi a véleményetek ezekről a megfogalmazásokról? Hogy tetszik nektek ez a kiállítás? Nekünk nagyon izgalmas volt, sok új szempontot hoztak be, hogy mi jut eszükbe a zenéről, és erről az egész szlogenről, hogy „Csak zene” van.. Nekem is megvoltak a kedvenceim, és a zenekar többi tagjának is, és végül is, akik nyertek is, merthogy díjazás is volt, azok is nagyon magas színvonalat hoztak, úgyhogy büszkék vagyunk rá, hogy a mi szlogenünk és a mi munkásságunk inspirált egy ilyen nemes versenyt.”

vehir.hu
Kovács Bálint
további cikkek
A harmadik VIFI-FESZT-tel is jótékonykodott a Veszprémi Petőfi Színház A harmadik VIFI-FESZT-tel is jótékonykodott a Veszprémi Petőfi Színház Szombaton rendezték meg a Veszprém Vármegyei Ifjúsági Fesztivált (VIFI-FESZT), ahol fiatal tehetségek léptek színpadra, hogy megmutassák, mit jelent számukra a művészet! A tehetségek megmutatkozása jótékony célt is szolgált, hiszen a segítés a teátrumnak rendkívül fontos. tegnap 22:07 Dolce far niente – Az olasz és magyar ízek fúziója a Wine and Gourmet Fesztiválon Dolce far niente – Az olasz és magyar ízek fúziója a Wine and Gourmet Fesztiválon Dolce far niente – olaszul annyit tesz, mint „az édes semmittevés”. Az olaszok mesterei annak, hogy erőlködés nélkül halmozzák az élet élvezeteit; mondhatni, ez a vérükben van. Most az ő segítségükkel mi is kapunk egy hétvégét, hogy a Wine and Gourmet Fesztivál formájában előcsalogassuk a bennünk rejlő olaszt, és megmutassuk, hogy mi, magyarok, legalább annyira tudjuk élvezni az életet. tegnap 11:34 Rekord hallgatói számmal indul a Veszprémi Érseki Főiskola éve Rekord hallgatói számmal indul a Veszprémi Érseki Főiskola éve Megnyitotta 2024/2025-ös tanévét a Veszprémi Érseki Főiskola. Az intézmény évről-évre egyre népszerűbb a hallgatók körében, erre most is rámutattak a számok. Az évnyitón ünnepélyesen is üdvözélték a gólyákat, összesen kétszáznegyven új hallgatóval indul az év. 2024. szeptember 6. 14:59 Film és kiállítás 1989 emlékére a FOTON-ban Foton Film és kiállítás 1989 emlékére a FOTON-ban Európa sorsfordító évét, 1989-et dolgozza fel Szalay Péter, NINCS PARANCS! című dokumentumfilmje, amely a rendszerváltás 35. évfordulója alkalmából lesz látható a FOTON Audiovizuális Centrumban szeptember 19-én. A vetítés ingyenes, csupán regisztrálni kell rá. 2024. szeptember 6. 11:37

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.