Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Három napig a filmzenéé lesz a főszerep Balatonalmádiban

2024. augusztus 5. 23:12
Augusztus 9-11. között rendezik meg a II. Balatoni Filmzene Fesztivált, mely három nap alatt kilenc filmzene-koncertet sorakoztat fel Balatonalmádiban. A tavaly nagy sikerrel debütáló rendezvény idén hat különböző műfajt ígér, szimfonikus zenekari, jazz, acapella, big band, kamarazenekari és edukatív előadás formájában. Augusztus tizedikén este hét órától Kalmus Felicián is színpadra lép MovieNight című műsorával, melyben a filmtörténelem nagy klasszikusait dolgozza fel a Casablancától a legújabb James Bond film betétdaláig. Többek között erről kérdeztük a csellóművészt…

Beszélgetésünk időpontjának egyeztetése alatt Felicián épp elrepült az országból, rögtön fel is merült bennem a kérdés, hogy a zenész élet egyik legfontosabb eleme, a gyakorlás, vajon miként fér meg a közben aktív, utazós létformával. Végül volt szerencsém személyesen megkérdezni, s a következőket mondta: „Egy klasszikus zenésznek kisgyerek kora óta a napi rutinjának a része a gyakorlás. Lassan ott tartok, hogy tényleg bárhol, bármilyen körülmények között elő tudom venni a hangszerem, hogy a napi 2-5 óra gyakorlás meglegyen. És persze vannak azért nekem is pihenő napjaim! Úgy hiszem, az egészséges mértéket kell megtalálni.

A legfontosabb, hogy nagyon kell szeretni ezt az egészet, különben elfogy a motiváció és kiüresedik a produkció.

Nyilván volt már olyan időszak, amikor elbizonytalanodtam, de olyankor is boldogságból zenéltem. Feltölt a zeneszerzés, és az is, amikor - ahogyan például ebben a filmzenei műsorban is - mások szerzeményeit hangszerelem át, vagy mondjuk népdalokat öltöztetek egészen új köntösbe.

Fotó: Erberling EszterFotó: Erberling Eszter

Kívülállóként úgy vélem, Felicián a nehezebb utat választotta azzal, hogy nem együttessel zenél, de mint fogalmazott, mindig is a maga útját akarta járni: „Sosem éreztem, hogy az ölembe hullanak a dolgok, ugyanakkor azzal, hogy édesapám zenész, hatalmas szerencsém van, hiszen bármikor fordulhatok hozzá a kérdéseimmel.

Először dobos szerettem volna lenni, bár szerintem a zeneiskolában nem volt dobfelszerelés… megígérték nekem, hogy ha előtte csellót tanulok, utána dobolhatok is. Kompromisszumkész voltam, alig ötévesen, aztán ebből a „kényszerházasságból” mindent elsöprő szerelem lett.

Egyszer hobbiból lehet megtanulok dobolni, de a csellót el nem engedném soha, az biztos! Szeretem, hogy a szóló produkció miatt az alkotás széles spektrumát kipróbálhatom. A zeneszerzéstől a videó vágásig szinte a teljes folyamat az én kezemben van, és ez nagyon inspiráló.

Felicián tehát maga is ír zenét, koncertjeire fokozatosan egyre több és több saját szerzeményt csempészett be, mígnem az általa írt művek kezdtek dominálni. A zenész nagyon hisz abban, hogy a kemény munka, a tisztességes felkészülés magabiztosabb fellépést eredményez.

A Balatonalmádiban megrendezésre kerülő fesztiválon arra törekszik, hogy a népszerű és jól ismert dallamok mellett helyet kapjanak a kevésbé ismert, ugyanakkor a filmtörténelemben fontos helyet betöltő művek is. Felicián a repertoár összeállításában mindig azt az elvet tartja szem előtt, hogy a műsornak hatásos és jól kigondolt legyen az íve. Vagyis megfelelő egyensúlyba helyezi a dalokat úgy, hogy az izgalmas egyveleget alkosson. Sőt, Almádiban olyan mű is fel fog csendülni, amit még soha nem játszott élőben.

Kíváncsi voltam, vajon egy műsor összeállításánál mennyire játszik szerepet az aktuális lelki állapot. Felicián elmondta, nem nyomhatja rá a bélyegét az adott hangulata, hiszen az nem lenne profi. A szóban forgó közelgő filmfesztiválra egy kellemes és szép nyári műsorral készül, egy igazi filmzenei kirándulással.

A műsorban közreműködik gitáron Mayer Albert, zongorán Neuschl Armand.

A fesztiválról részletesen itt olvashat.

Borítókép: Kis Liliána

Szabó Eszter
további cikkek
Markovits Alíz: Ha egy város ismeri saját értékeit, sugárzik, ragyog Markovits Alíz: Ha egy város ismeri saját értékeit, sugárzik, ragyog Markovits Alíz, az Európa Kulturális Fővárosa program vezérigazgatója nemrégiben kapott Pro Urbe érdemérmet Veszprém város önkormányzatától. Kiemelkedő munkáját mi sem bizonyítja jobban, mint a 2023-as év sikeressége, ennek pontos részleteiről őt kérdeztük. Markovits Alíz korábban már Kőszeg városában bizonyított, mára erős kötődése van Veszprém felé is, így lánya ősszel veszprémi gimnáziumban kezdi meg tanulmányait. Az EKF sikeréről, eredményeiről, a 2023-as év nehézségeiről kérdeztük a vezérigazgatót. ma 12:47 Az ikonikus veszprémi lemezlovasról, Tóthjózsiról készült könyv kultúra Az ikonikus veszprémi lemezlovasról, Tóthjózsiról készült könyv Nem pusztán egy fordulatos élettörténetet, hanem egy kulturális lenyomatot, egy korleírást is kaphat az 1970-es évektől napjainkig az, aki kezébe veszi a nyomdából alig pár napja megérkezett veszprémi könyvet, ami két veszprémi újságíró tollából született, a központi szereplője pedig az a lemezlovas, akinek a nevét nem kell bemutatni azoknak, akik életük során legalább egyszer megfordultak Veszprém, vagy a környék valamelyik diszkójában: „Tóthjózsi”. 2024. szeptember 14. 12:37 Elfoglalta új helyét a millenniumi emlékmű, de az átalakulása nem állt meg Elfoglalta új helyét a millenniumi emlékmű, de az átalakulása nem állt meg Elkészült a talapzat, befejeződött a restauráció, csütörtök délután pedig megtörtént a millenniumi emlékművének újra avatása immáron a Szabadság téren. A munkálatok folytatódnak, a tér a következő hónapokban fog csak átalakulni, a mostani esemény mégis emlékezetes marad Veszprém kultúrtörténetében, hiszen egy hosszadalmas polgári vita zárulhatott le ezzel együtt. Ugyanakkor a szobor könnyen lehet, hogy néhány emberöltő múlva már nem ezt az arcát fogja mutatni, ehhez viszont az sem kell, hogy áthelyezzék, vagy sokat simogassák az emberek. 2024. szeptember 12. 22:13 Navracsics Tibor: ’Egy régió álma vagy egy álom régiója?’ Navracsics Tibor: ’Egy régió álma vagy egy álom régiója?’ A 2023-as év különleges mérföldkő volt Veszprém és a Bakony-Balaton régió számára: a város viselhette az Európa Kulturális Fővárosa címet. Ez a rangos elismerés nem csupán a kulturális programok gazdagságára és sokszínűségére adott alkalmat, hanem lehetőséget biztosított arra is, hogy a város és a térség újrapozicionálja magát mind a hazai, mind a nemzetközi porondon. 2024. szeptember 13. 11:41

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.