Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Trash flow a Gyárkertben

2024. augusztus 12. 13:37 // Forrás: Hybridart Management
Különleges kiállításnak ad otthont augusztus 15-ig a Gyárkertben felállított BLOKK Art&Design galéria. TRASH FLOW címen Sinkovics Ede képzőművész mutatja be legújabb munkáit, amelyek hulladékanyagok újrahasznosításával készültek. A tárlat célja, hogy felhívja a figyelmet a környezettudatosság fontosságára, és megmutassa, hogyan lehet a művészeten keresztül hozzájárulni egy zöldebb jövőhöz. Cikkünben a művésszel készült interjút is elolvashatják.

 

Mi inspirált arra, hogy a fenntarthatóság és az upcycling művészeti alkotásaid központi témájává váljon?

A művészet, mint olyan elsősorban a művészek fenntarthatóságát szolgálja. Ugyanakkor sokkal durvább időket élünk meg, melyek nem a művészek super egójára kíváncsiak, hanem az akciókészségükre, részvételükre, kritikai vélemény nyilvánításukra/formálásukra. Beszélhetek közhelyekről, mint például a gyermekeim és az ő gyermekeik jövője milyen térben fog megtörténni, de ugyanakkor fontos az is, hogy hogyan lehetséges az, hogy kiszakadtunk a természetből emberi lényként amit homo sapiens-nek "értelmes" embernek nevezünk. Számomra lelkiismeretileg megengedhetetlen az, hogy eljátsszuk az uralkodót a természet felett, melyből adódtunk, és talán megkellene tanulni a természeti környezetünk tiszteletét, nem pedig élvezetét. Ha tudjuk tisztelni, tudjuk élvezni is a szimbiózis jegyében.

Hogyan választod ki azokat a hulladék anyagokat, amelyekből új műveket készítesz?

Van valamilyen kritérium, amit követsz? A hulladék kiválasztása először számomra egyfajta lehetőség volt, ugyanis a TERRACYCLE céggel való együttműködés során például nyugodtan turkálhattam a Trenton-ban lévő 2000 négyzetméteres gyűjtőhelyükön/raktárukban hangolódva a hulladék anyagok megismerésére és azok későbbi felhasználására. Ami biztos, az az, hogy nem szeretem megerőszakolni az anyagot, és azt figyelem, hogy mi a legegyszerűbb forma, amely megvalósítható az adott nyersanyagból. Gondolok itt főleg művészettörténeti közhelyekre mint vizuális hordozókra. Mivel formai kérdésként kezelem a problémát, talán már azt merem gondolni, hogy bármilyen hulladékot tudok vizuálisan kezelni. Nincs kedvenc anyagom ugyanúgy, ahogy festőművészként nincs kedvenc színem sem.

Milyen kihívásokkal szembesülsz, amikor újrahasznosított anyagokkal dolgozol? Hogyan oldod meg ezeket?

Anyag megismerésről beszélnék, mint a folyamatnak az első állomása és ezt tudományosan közelítem meg. Megvizsgálom az anyagot, vegyésszel konzultálok, hogyha nem tiszta számomra, hogyan rögzítsem például a hordozófelületre. Nehézségekről viszont külön nem szeretnék beszélni, mert az egész upcycling problematika maga a (környezeti) nehézségekre épül. Palettaként vagy szobrászati formaként fókuszálok az adott alapanyagra és ha megértettem utána jöhet a formai kivitelezés, mellyel rámutatunk a hulladék fenntarthatatlanságának a problematikájára. A megoldás mindig az anyagban van és abban kell kutatni, úgy ahogy azt említettem már, hogy nem szeretem megerőszakolni az anyagot így nem kell elrugaszkodnom, nem tudom milyen magaslatokba, hogy megoldjak egy aránylag egyszerű vizuális problémát.

Szerinted az upcycling művészet hogyan tud hozzájárulni a környezeti tudatosság növeléséhez?

A művészek, mint potenciálisan extrovertált egyének a mai rohanó kapitalizmusban, még magukra akaszthatnak egy-két feladatot mellyel rámutathatnak a túlélési problematikánkra is, amely már nemcsak a folyók, az óceánok a rétek koszosságáról szól, hanem a mindennapi egészségünkről, melybe beszivárgott a mikroműanyag, a táplálékunk és a vizeink tisztaságáról nem is beszélve. Amellett, hogy a művész létrehoz vizuális alkotásokat, melyek utána egy galéria falait ékesítik mindenki megnyugtatására, örömére és befektetési potenciáljára figyelve, bátran használhatják influencerségüket, tehetségüket ezen a területen is. Természetesen abban is reménykedek, hogy a művészek olykor intellektus szempontjából jobban fel is vannak vértezve tudással és átfogó rálátásuk van a napi hulladékpolitika problematikájára. Egy jó minőségű, friss képzőművészeti alkotás, amely nem standard gyűjtői megszokásoknak megfelelően készült, mindig pozitívan felforgató hatással tud bírni a közönség szélesebb rétegeire is, nem csak a galéria látogatók kisebb létszámú közönségére.

Hogyan reagál a közönség az ilyen típusú alkotásokra, különösen a fenntarthatósági üzenetükre?

Esztétikai élményként, “wow"-ként van, aki azt mondja, hogy minek még szemét, filozófiai élményként, vásári mutatványosságként stb. Akármelyik irányba is indul a diskurzus, minden esetben az hulladék mentén lesz, mely témaként/problémaként vagy a retinánkba, vagy az agyunkba ég.

Melyik alkotásod áll legközelebb a szívedhez a BLOKK kiállításon, és miért?

A The Dirt of Venus talán melyet 2015-ben építettem fel a TerraCycleben és 2018-ban fejeztem be. Botticelli Vénusz születése c. festménye többször is foglalkoztatott különböző szakmai aspektusból. A 2015-ös TerraCycle Residency alkalmával jutott még időm saját alkotásra a programon kívül, a hulladék raktárban séták alkalmával rábukkantam óceánokból és tengerpartokról összegyűjtött, még nem szétválogatott hulladékra – talán a ruhaszárító kosárban láttam meg a kagyló héját, amelyben Vénusz egyensúlyozik. Az anyag adott volt, a cím remake kézenfekvő volt, a szépségipar, mint az egyik főszennyező pillér, a műanyag hulladék, melyet formára vágtam kiváló volt Botticelli rajzosságának az érzékeltetésére. A harsány műanyag színpaletta, amely meg van törve a domborműszerű felrakással, emlékeztet bennünket az eredeti festmény világos színharmóniáira mely temperával volt festve. A nagy darabok csavarokkal vannak rögzítve a falemezre, az apróbbak viszont rá vannak olvasztva. A kép ki volt állítva az USA-ban több alkalommal, és bekerült a UNIVERSAL SEA PURE OR PLASTIC c. kiadványba. A Covid-19 alatt megkeresett a GIUNTI és TRECCANI Kiadó Firenzéből, hogy betehetik-e az olasz állami gimnáziumi tankönyvbe a feldolgozásomat, melyet az eredeti mellett szerepeltetnék különböző összehasonlító gyakorlatokat, létrehozva akár esztétikai, akár környezettudatosság erén. Végül a munkámat 2023-ban szállítottam Magyarországra.

Hogyan látod a jövőt a művészet és fenntarthatóság kapcsolata szempontjából? Milyen irányba halad ez a trend?

Pozitívan próbálom látni a jövőt, hogy a kevésbé megértett/ félreértelmezett (mű)anyagok visszatérnek az eredendő helyükre azáltal, hogy a homo sapiens-szel tudatják radikálisan, hulladékpolitikailag, hogy probléma van és nem kicsi. Az upcycling művészet remélhetőleg nem fog örökké tartani, mert az emberiség last minute felfog ócsúdni ebből a rémálomból, amibe a műanyaggal ringatták. Egy mozgalom/iskola lesz ez a korszak a művészettörténeti kánonok között. Amennyiben a célját teljesítette, egy vizuális kolostorban fogja még egy-két képzőművészeti szerzetes művelni e műfajt, csupán a fenntarthatóság és a tradíció kedvéért.

Mit üzennél a fiatal művészeknek, akik fenntartható anyagokkal szeretnének dolgozni?

A fiatal kollégáknak azt tudom ajánlani, hogy minél több klasszikus technikával ismerkedjenek meg, próbálják ki, tanulják és értsék meg őket, mert nagyon komoly értelmezési/összehasonlító bázist nyújtanak ahhoz, hogy könnyebben átgondoljunk/értelmezzünk dolgokat, egy más sokkal ismeretlenebb területen. Anyaggal ismeretségi viszonyt ápolni, anyagot megtisztelni és az anyag is jóba lesz velünk. Az anyag megértése a kihívás. Nem utolsósorban, hogy a közönséget a vizualitás gazdagsága csalogassa közel egy ilyen, műhöz ahol viszont közelről már a mindennapok realitásával szembesül, amin remélhetőleg elgondolkodik.

vehir.hu
további cikkek
Markovits Alíz: Ha egy város ismeri saját értékeit, sugárzik, ragyog Markovits Alíz: Ha egy város ismeri saját értékeit, sugárzik, ragyog Markovits Alíz, az Európa Kulturális Fővárosa program vezérigazgatója nemrégiben kapott Pro Urbe érdemérmet Veszprém város önkormányzatától. Kiemelkedő munkáját mi sem bizonyítja jobban, mint a 2023-as év sikeressége, ennek pontos részleteiről őt kérdeztük. Markovits Alíz korábban már Kőszeg városában bizonyított, mára erős kötődése van Veszprém felé is, így lánya ősszel veszprémi gimnáziumban kezdi meg tanulmányait. Az EKF sikeréről, eredményeiről, a 2023-as év nehézségeiről kérdeztük a vezérigazgatót. ma 12:47 Az ikonikus veszprémi lemezlovasról, Tóthjózsiról készült könyv kultúra Az ikonikus veszprémi lemezlovasról, Tóthjózsiról készült könyv Nem pusztán egy fordulatos élettörténetet, hanem egy kulturális lenyomatot, egy korleírást is kaphat az 1970-es évektől napjainkig az, aki kezébe veszi a nyomdából alig pár napja megérkezett veszprémi könyvet, ami két veszprémi újságíró tollából született, a központi szereplője pedig az a lemezlovas, akinek a nevét nem kell bemutatni azoknak, akik életük során legalább egyszer megfordultak Veszprém, vagy a környék valamelyik diszkójában: „Tóthjózsi”. 2024. szeptember 14. 12:37 Elfoglalta új helyét a millenniumi emlékmű, de az átalakulása nem állt meg Elfoglalta új helyét a millenniumi emlékmű, de az átalakulása nem állt meg Elkészült a talapzat, befejeződött a restauráció, csütörtök délután pedig megtörtént a millenniumi emlékművének újra avatása immáron a Szabadság téren. A munkálatok folytatódnak, a tér a következő hónapokban fog csak átalakulni, a mostani esemény mégis emlékezetes marad Veszprém kultúrtörténetében, hiszen egy hosszadalmas polgári vita zárulhatott le ezzel együtt. Ugyanakkor a szobor könnyen lehet, hogy néhány emberöltő múlva már nem ezt az arcát fogja mutatni, ehhez viszont az sem kell, hogy áthelyezzék, vagy sokat simogassák az emberek. 2024. szeptember 12. 22:13 Navracsics Tibor: ’Egy régió álma vagy egy álom régiója?’ Navracsics Tibor: ’Egy régió álma vagy egy álom régiója?’ A 2023-as év különleges mérföldkő volt Veszprém és a Bakony-Balaton régió számára: a város viselhette az Európa Kulturális Fővárosa címet. Ez a rangos elismerés nem csupán a kulturális programok gazdagságára és sokszínűségére adott alkalmat, hanem lehetőséget biztosított arra is, hogy a város és a térség újrapozicionálja magát mind a hazai, mind a nemzetközi porondon. 2024. szeptember 13. 11:41

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.