Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Századunk legidegesítőbb sztereotip szófordulatáról

2024. augusztus 13. 21:42
Ahogy minden kornak, úgy a huszonegyedik századnak is megvannak a jól ismert, már-már szerencsére elhasználódott, kifordított, átértelmezett, gondolkodásmódunkat jól leképező szófordulatai, kifejezései. Íme a – véleményem szerinti – legidegesítőbb, amivel ideje felhagyni.

Lassan nincsen olyan életmóddal kapcsolatos cikk, ami ne úgy kezdődne, hogy: „Ebben a felgyorsult világban…”. Vagy esetleg ennek változatai: „A folyton rohanó világunkban”. Vagy netán így: „A szaladó idő körforgásában…”. Ezek, és az ehhez hasonló szóösszetételek úgy hiszem, skatulyába zárják a jövőképünket, sőt, a jelenünket is.

Miközben arra próbálunk szavakat találni, hogy már nem a múlt század vívmányai hódítanak, eközben elfeledkezünk arról, hogy választás és döntés kérdése, hogy ami alatt ma azt értjük: rohan a világ, abból kivesszük-e a részünket. Amikor a gyorsuló világ kifejezésén valójában a gyors és azonnali reagálás lehetőségét értjük, nem nézzük a dolog pozitív oldalát, vagyis, hogy bármikor bárkivel kapcsolatba léphetünk, ha dilemmánk van, három kattintás alatt eligazítást kapunk. Persze nem kötelező élni ezekkel a „gyorsító szerekkel”, de a „ rohanó világ” kifejezés téves, félrevezető, sőt, nyomást helyez a társadalomra.

Ha állandóan csak azt halljuk, hogy minden rohan, szalad, fut, siet, akkor versenylóként gondolva saját magunkra belátható időintervallumokban, szűk metszetekben kezdünk gondolkodni, és ránk helyeződik a „nincs időm már cselekedni” terhe. Magunkra húzzuk az idő súlyát, és nem hagyunk teret a nyugodt pillanatok megélésére, vagyis bedőlünk a mondatnak, hogy minden gyors.

A tempó valóban gyors, de lehet lassítani, a világ viszont nem hogy nem gyorsul, de ha nagyon pontosak akarunk lenni, még lassul is: egy elmélet szerint változó sebességgel forog, és pillanatnyilag épp lassulóban van. De ne lovagoljunk a részleteken, a lényeg, hogy ha úgy érezzük, rohamos a tempó, vegyünk vissza egyéni szinten, kapcsoljuk fel este a villanyt, nyissunk ki egy könyvet, és állítsuk meg az időt, ha már folyton úgy teszünk, mintha az idő (is) képes lenne változni, lassulni, gyorsulni…

Szabó Eszter
további cikkek
Nézzünk el Japánba, ha érdekel ott mivel jár a mesterséges intelligencia: bizarr szex és kiüresedett kapcsolatok Hétvezér Nézzünk el Japánba, ha érdekel ott mivel jár a mesterséges intelligencia: bizarr szex és kiüresedett kapcsolatok Kicsiny hazánkba, ahol még a vonat sem jár- csak hébe-hóba – és ahol a telefon tiltott eszköznek számít a svájci bicska mellett az iskolákban, az elmúlt egy-két évben ezen tulajdonságokkal párhuzamban berobbant a mesterséges intelligencia-láz. A Terminátor filmeken szocializálódott X- és Y-generációk pedig a már meglévő életközepi válságuk mellé hozzácsapták azt az érzést is, hogy innentől kezdve soha többé nem lesz szükség rájuk, a munkájuknak semmi értelme ezentúl és így az életüknek sem. tegnap 21:43 Nemcsak a celebek, de a sportolók is tudnak show-t csinálni Nemcsak a celebek, de a sportolók is tudnak show-t csinálni Nem kell beérni a szórakoztató műfajok gyenge kínálatával, a semmihez nem értő, ugráló, vihogó, sipogó, csipogó, tenyércsapkodós, áljókedvű celebek majomkodásával, a megrendezett jelenetek esetlenségével, a begyakorolt érzelmek prezentálásával. Éppenséggel olyanok is csinálhatnak nagy nézettségű show-t, akik értenek is valamihez. Akik nem celebek, hanem világhírű sportolók. Karsten Warholm és Armand Duplantis csatájáról… 2024. szeptember 8. 21:33 Sokkal veszélyesebb az AI, mint Darth Vader Sokkal veszélyesebb az AI, mint Darth Vader Néhány éve még azon táttotta a száját a világ, hogy a ChatGPT képes értelmesen válaszolni az írásban feltett kérdéseinkre, mára viszont már az AI irányítja a Halálcsillagot is.  2024. szeptember 1. 19:55 A kereszt, ami elveszi a szabadságot A kereszt, ami elveszi a szabadságot Amíg Veszprémben a közéleti viták augusztusi uborkaszezonját egy szobor át-, vagy elhelyezése – értelmezés kérdése – borzolja leginkább, addig Budapesten már-már ideológiai háború bontakozik ki egy sokkal nagyobb nemzeti jelkép körül, mint amilyen az itteni millenniumi emlékmű. A párizsi olimpia nyitóünnepségen extázisa után most Magyarországon is lendületet vett gender-, vallás-, és mindentől semleges liberális tömb, akik a szabadságuk legnagyobb korlátját éppen a kereszténység jelképében látják. Abban a keresztben, amire Szent István alapozta Magyarország függetlenségét. 2024. augusztus 25. 21:54

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.