Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Oberfrank Pál: A színház dolga, hogy kockáztasson és újat adjon

2024. augusztus 22. 22:03
Csütörtök délután megnyitotta 2024/25-ös évadját a Veszprémi Petőfi Színház. A teátrum idén is sűrű nyarat tudhat maga mögött, ahogy ez már évek óta elmondható. A színház a lehetőségek évadában is minden korosztályra gondolt, hiszen a legkisebbektől az idősekig, igencsak színes a repertoár.

A város nevében Hegedűs Barbara köszöntötte a társulat minden dolgozóját, megköszönte a Veszprémi Petőfi Színháznak, hogy az élet körforgásában, az olykor szürke hétköznapokban a teátrum színt ad a napoknak, jókedvet hoz a családokba. Az alpolgármester külön örül annak, hogy a legkisebb korosztályra is kiemelten gondolnak.

A város kulturális életének egyik ékköve a Veszprémi Petőfi Színház, hangsúlyozta Hegedűs, az elmúlt években pedig az önkormányzat igyekezett minden olyan forrást megadni az intézménynek, amivel stabil alapot ad ahhoz, hogy a színház működni tudjon.

Oberfrank Pál, a színház igazgatója a nyári programokra is kitért: a sikeres táborokra, melyek évek óta akadálytalanul, nagy létszámmal zajlanak. Idén is lesznek olyan előadások, amelyek még soha nem szerepeltek színpadon, az igazgató úgy véli, a színház dolga, hogy kockáztasson, és újat adjon.

A céljuk nem az, hogy neveljék az embereket, hanem, hogy felmutassanak dolgokat, és az értő közönség majd leveszi azt az őszinte, előremutató üzenetet, amit az adott előadás sugall. A társadalmi szerepvállalás idén is kiemelten fontos a színház számára.

Kellerné Egresi Zsuzsanna, a színház kreatív menedzser-igazgatóhelyettese is köszöntötte a társulatot, aki az előadásokról, valamint a fesztiválokról is beszélt. A következő évadban is természetesen helyet kapnak a város kiemelt fesztiváljai, úgy, mint a Lélektől-Lélekig Színház Gyógyító Erejének Fesztiválja. Közeleg a VIFI Feszt is, amely szeptember hetedikén lesz. Hétpróba a bérletekért: vetélkedőkkel kerülhetünk közelebb a bérleteinkhez, de a Tacsi Talin is elérhető lesz a Veszprémi Petőfi Színház standja.

Ahogy mindig, most is felszólalt Károly atya, a színház lelki vezetője. A mai kor embere megszokta a kész dolgokat, és nem tud küzdeni, ha arra kerülne a sor – vélekedett Károly atya. Azt kívánta a társulatnak, hogy a lehetőségek évében se féljenek a gondviselésben, hiszen mellettünk van Isten.

A 2024/25-ös évad előadásairól itt írtunk korábban.

Szabó Eszter
Szalai Csaba
további cikkek
Markovits Alíz: Ha egy város ismeri saját értékeit, sugárzik, ragyog Markovits Alíz: Ha egy város ismeri saját értékeit, sugárzik, ragyog Markovits Alíz, az Európa Kulturális Fővárosa program vezérigazgatója nemrégiben kapott Pro Urbe érdemérmet Veszprém város önkormányzatától. Kiemelkedő munkáját mi sem bizonyítja jobban, mint a 2023-as év sikeressége, ennek pontos részleteiről őt kérdeztük. Markovits Alíz korábban már Kőszeg városában bizonyított, mára erős kötődése van Veszprém felé is, így lánya ősszel veszprémi gimnáziumban kezdi meg tanulmányait. Az EKF sikeréről, eredményeiről, a 2023-as év nehézségeiről kérdeztük a vezérigazgatót. ma 12:47 Az ikonikus veszprémi lemezlovasról, Tóthjózsiról készült könyv kultúra Az ikonikus veszprémi lemezlovasról, Tóthjózsiról készült könyv Nem pusztán egy fordulatos élettörténetet, hanem egy kulturális lenyomatot, egy korleírást is kaphat az 1970-es évektől napjainkig az, aki kezébe veszi a nyomdából alig pár napja megérkezett veszprémi könyvet, ami két veszprémi újságíró tollából született, a központi szereplője pedig az a lemezlovas, akinek a nevét nem kell bemutatni azoknak, akik életük során legalább egyszer megfordultak Veszprém, vagy a környék valamelyik diszkójában: „Tóthjózsi”. 2024. szeptember 14. 12:37 Elfoglalta új helyét a millenniumi emlékmű, de az átalakulása nem állt meg Elfoglalta új helyét a millenniumi emlékmű, de az átalakulása nem állt meg Elkészült a talapzat, befejeződött a restauráció, csütörtök délután pedig megtörtént a millenniumi emlékművének újra avatása immáron a Szabadság téren. A munkálatok folytatódnak, a tér a következő hónapokban fog csak átalakulni, a mostani esemény mégis emlékezetes marad Veszprém kultúrtörténetében, hiszen egy hosszadalmas polgári vita zárulhatott le ezzel együtt. Ugyanakkor a szobor könnyen lehet, hogy néhány emberöltő múlva már nem ezt az arcát fogja mutatni, ehhez viszont az sem kell, hogy áthelyezzék, vagy sokat simogassák az emberek. 2024. szeptember 12. 22:13 Navracsics Tibor: ’Egy régió álma vagy egy álom régiója?’ Navracsics Tibor: ’Egy régió álma vagy egy álom régiója?’ A 2023-as év különleges mérföldkő volt Veszprém és a Bakony-Balaton régió számára: a város viselhette az Európa Kulturális Fővárosa címet. Ez a rangos elismerés nem csupán a kulturális programok gazdagságára és sokszínűségére adott alkalmat, hanem lehetőséget biztosított arra is, hogy a város és a térség újrapozicionálja magát mind a hazai, mind a nemzetközi porondon. 2024. szeptember 13. 11:41

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.