Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A következő évadban a Kabóca Bábszínház lesz a világ közepe

2024. szeptember 3. 16:40
Kedd délelőtt tartották meg az évadnyitó sajtótájékoztatót a Kabóca Bábszínház új épületében, a Deák Ferenc utcában, ahol az elmúlt év sikereit összegezték, illetve a jövőbeni tervekről is szó esett.

Markó Róbert, a színház új igazgatója nyitotta meg a sajtótájékoztatót, aki a társulat mögött álló izgalmas időszakról mesélt. Az egyik legsikeresebb új projektje a bábszínháznak a nyári táborok voltak, illetve külön örültek a lehetőségnek, amikor a Máltai Magyar Máltai Szeretetszolgálattal együttműködésben ukrán kisgyerekeknek is tarthattak egy kurzust, a következő évtől pedig havi rendszerességgel fognak hozzájuk a háború elől menekült családok gyerekei egyfajta bábterápiás foglalkozásra ellátogatni, így ezzel a színháznak a társadalmi hasznossága is növekszik.

Az igazgató kiemelte, hogy az egész társulat számára a nyár legszívmelengetőbb eseménye az volt, hogy az intézmény majdnem negyedszázados történetében először esett meg az, hogy egy kollégájuk állami kitüntetést vett át, név szerint Kerekes Péter, a bábszínház műhelyvezetője kapott Magyar Bronz Érdemkeresztet a Kulturális és Innovációs Minisztérium jóvoltából.

Lamos Péter, Hegedűs Barbara, Markó Róbert, Bróker Judit, Polgári István, Krámer GyörgyLamos Péter, Hegedűs Barbara, Markó Róbert, Bróker Judit, Polgári István, Krámer György

És hogy mitől lesz a következő évadban a Kabóca Bábszínház a világ közepe? Kemény Henrik, Vitéz László játékos, Kossuth-díjas bábművész 2025. januárjában ünnepelné 100. születésnapját. A Magyar Bábművészek Szövetsége szakmai gondozásában a 24-25-ös év nagy jelentőséggel bír, amihez a Kabóca Bábszínház is csatlakozni fog több programmal. Kemény Henrik legendás alakja a magyar bábjátszásnak, és rengeteg vásári bábjátékos bújt elő az ő köpönyegéből. A bábművész, miután nekiállt a paraván fölépítésének, akkor toppantott egyet, ahova a paravánt felépítette, és azt mondta, hogy ma itt lesz a világ közepe.

,,A célunk a következő évadban, hogy e köré a gondolat köré szerveződünk, hogy a Kabóca Bábszínház legyen a világ közepe” – zárta gondolatait Markó Róbert.  

A bábszínház nem marad egyedül terveivel, önkormányzati részről dr. Hegedűs Barbara biztosította támogatásukról a színházat, míg Lamos Péter, a Veszprém 2030 Kft. ügyvezetője további infrastrukturális fejlesztéseket helyezett kilátásba.

A Kabóca Bábszínház esetében nem csak szlogen az, hogy nullától százéves korig játszanak, hanem valóban így van. A repertoár fontos részét jelentik a négy éven aluliaknak szóló babaszínházi előadások, amelyekből az intézmény történetében először bérletet is hirdetnek az évadban, bölcsődék, illetve óvodák kis csoportjai számára. A program gerincét továbbra is az ovis kisiskolás előadások teszik ki, a 12 bemutatóból 8, amit a következő évadban is tartani fognak. Problémát jelentett azonban, hogy hogyan jutnak el a veszprémi ovisok, kisiskolások a bábszínház épületébe, erre született most egy együttműködés keretében megoldás, a V-busz segítségével.

Polgári István, a V-busz ügyvezetője elmondta, hogy bábszínházi különjáratokat fognak biztosítani az érdeklődő óvodák számára, hogy a gyerekek térítésmentesen és megfelelő körülmények között látogathassák a színházat. A járatokat ráadásul megfelelő matricákkal és feliratokkal is ellátják majd, hogy a kicsik igazán magukénak érezzék a buszokat.

A színház a közelmúltban több városi civil egyesülettel is felvette a kapcsolatot, köztük az egyik partnerük lett az AutiSpektrum Egyesülete. Az egyesület elnöke, Bróker Judit közreműködésével készült csodálatos mesekönyvéből, a Csillagbuszból - mely az autizmusnak a kérdéskörét dolgozza fel - a következő évben, pontosan április 2-án, az autizmus világnapjára egy előadás is készül.

,,Markó Róbert megkeresett minket, hogy nemcsak egy patrónus program által szeretnének hozzájárulni a családok színházba járási lehetőségéhez, hanem felvetődött az ötlet, hogy ebből a könyvből készüljön egy pár előadás, olyan formában, hogy akár osztálytermi bemutatásra is alkalmas legyen. Nagyon várjuk a bemutatót, nagyon várjuk a közös munkát, és nagyon-nagyon köszönjük a Kabóca Bábszínháznak és Robinak elsősorban, hogy ez létrejött” – mondta el Bróker Judit, illetve a sajtótájékoztatón jelentették be, hogy a Lázár Ervin Programban is beválogatták az előadást. Tehát lehetőség lesz arra, hogy a Veszprém vármegyében működő alsó-tagozatosokhoz térítésmentesen jusson el az előadás, amennyiben ők ezt választják a számos lehetőség közül.

A felnőtteknek szóló előadásokban is lesznek újdonságok, melyekről Krámer György, táncművész és koreográfus beszélt, aki egyfajta közéleti beszélgetéssorozatot indít a bábszínház falai között.

,,Két témakört határoztunk el. Az egyik témakör a környezettudatosság, környezetünk értékei, a természet értékei és azok veszélyeztetettsége, a másik pedig a kisgyermeknevelés, az alternatív pedagógia. Ez a két témakör 6 előadást ölel fel, az első 3 októberben, novemberben és decemberben zajlik majd. A beszélgetőpartnereim dr. Gelencsér András akadémikus, vegyész-légkörkutató, Bándy Klára, a Min-Ta - minerva alternatív tanulás - alapítója, és szakmai vezetője és dr. Kugler Gyula hidrológus, a Bakonykarszt vezérigazgatója lesz” – ismertette a programot a művész.

A bábszínház eddigi sikereit a számadatok is alátámasztják, hiszen az előadásszámuk 42%-kal, a nézőszámuk 29,2%-kal, az intézményi bevételük pedig 49,6%-kal emelkedett az előző évadhoz képest, és ezt a tendenciát szeretnék fenntartani a jövőben is.

Balogh Dóra
Szalai Csaba
további cikkek
Markovits Alíz: Ha egy város ismeri saját értékeit, sugárzik, ragyog Markovits Alíz: Ha egy város ismeri saját értékeit, sugárzik, ragyog Markovits Alíz, az Európa Kulturális Fővárosa program vezérigazgatója nemrégiben kapott Pro Urbe érdemérmet Veszprém város önkormányzatától. Kiemelkedő munkáját mi sem bizonyítja jobban, mint a 2023-as év sikeressége, ennek pontos részleteiről őt kérdeztük. Markovits Alíz korábban már Kőszeg városában bizonyított, mára erős kötődése van Veszprém felé is, így lánya ősszel veszprémi gimnáziumban kezdi meg tanulmányait. Az EKF sikeréről, eredményeiről, a 2023-as év nehézségeiről kérdeztük a vezérigazgatót. ma 12:47 Az ikonikus veszprémi lemezlovasról, Tóthjózsiról készült könyv kultúra Az ikonikus veszprémi lemezlovasról, Tóthjózsiról készült könyv Nem pusztán egy fordulatos élettörténetet, hanem egy kulturális lenyomatot, egy korleírást is kaphat az 1970-es évektől napjainkig az, aki kezébe veszi a nyomdából alig pár napja megérkezett veszprémi könyvet, ami két veszprémi újságíró tollából született, a központi szereplője pedig az a lemezlovas, akinek a nevét nem kell bemutatni azoknak, akik életük során legalább egyszer megfordultak Veszprém, vagy a környék valamelyik diszkójában: „Tóthjózsi”. 2024. szeptember 14. 12:37 Elfoglalta új helyét a millenniumi emlékmű, de az átalakulása nem állt meg Elfoglalta új helyét a millenniumi emlékmű, de az átalakulása nem állt meg Elkészült a talapzat, befejeződött a restauráció, csütörtök délután pedig megtörtént a millenniumi emlékművének újra avatása immáron a Szabadság téren. A munkálatok folytatódnak, a tér a következő hónapokban fog csak átalakulni, a mostani esemény mégis emlékezetes marad Veszprém kultúrtörténetében, hiszen egy hosszadalmas polgári vita zárulhatott le ezzel együtt. Ugyanakkor a szobor könnyen lehet, hogy néhány emberöltő múlva már nem ezt az arcát fogja mutatni, ehhez viszont az sem kell, hogy áthelyezzék, vagy sokat simogassák az emberek. 2024. szeptember 12. 22:13 Navracsics Tibor: ’Egy régió álma vagy egy álom régiója?’ Navracsics Tibor: ’Egy régió álma vagy egy álom régiója?’ A 2023-as év különleges mérföldkő volt Veszprém és a Bakony-Balaton régió számára: a város viselhette az Európa Kulturális Fővárosa címet. Ez a rangos elismerés nem csupán a kulturális programok gazdagságára és sokszínűségére adott alkalmat, hanem lehetőséget biztosított arra is, hogy a város és a térség újrapozicionálja magát mind a hazai, mind a nemzetközi porondon. 2024. szeptember 13. 11:41

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.