Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Elhunyt Darth Vader legendás hangja, James Earl Jones

2024. szeptember 10. 10:40 // Forrás: MTI
Az EGOT-díjas (Emmy-, Grammy-, Oscar-, Tony-díj birtokosa) színész az 1977-es Egy új remény című Csillagok háborúja-film óta kölcsönözte hangját a sötét lovagnak. James Earl Jones 93 évesen, családja körében halt meg hétfőn.

Életének 93. évében elhunyt James Earl Jones amerikai színész – erősítette meg a Fox News. Jones a Csillagok háborúja-filmekben adta Darth Vader hangját, emellett olyan filmklasszikusokban szerepelt, mint az Amerikába jöttem, a Baseball álmok vagy a Vadászat a Vörös Októberre.

A színpad és a filmvászon sztárja „ hétfőn reggel hunyt el a New York-i Dutchess megyében lévő otthonában, családja körében” – osztotta meg képviselője a lapnak.

Jones egyike azon kevés sztárnak, aki karrierje során kiérdemelte az áhított EGOT státuszt, ami azt jelenti, hogy elnyerte az Emmy-, a Grammy-, az Oscar- és a Tony-díjat is. Oscar életműdíja mellett összesen két Primetime Emmy-díjat, egy Grammy-díjat és három Tony-díjat kapott.

Fotó: Eva Rinaldi - James Earl Jones, CC BY-SA 2.0Fotó: Eva Rinaldi - James Earl Jones, CC BY-SA 2.0

Kevin Costner, aki a Baseball álmokban játszott vele együtt, hétfő délután a közösségi oldalán búcsúzott kollégájától: „Most hallottam a hírt James Earl Jones haláláról. Az a dübörgő hang. Az a csendes erő. A kedvesség, amit sugárzott. Annyi mindent lehet mondani az örökségéről, úgyhogy csak annyit mondok, hogy mennyire hálás vagyok, hogy a Baseball álmok is a részese lehetett. Nyugodj békében, barátom.”

Karrierje az 50-es évek elején a világot jelentő deszkákon kezdődött, és olyan szerepekkel érdemelte ki az egyik legjobb Shakespeare-színész státuszát, mint az Othello és a Lear király, de játszotta Oberont a Szentivánéji álomban és Claudiust a Hamletben.

Jones filmes debütálása Stanley Kubrick Dr. Strangelove, avagy rájöttem, hogy nem kell félni a bombától, meg is lehet szeretni című 1964-es filmjében volt, amit közel 200 további film- és sorozatszerep követett. Az viszont tagadhatatlan, hogy szinkronszínészi pályáján szintén maradandót alkotott.

Legkiemelkedőbb szerepében, Darth Vader hangjaként, George Lucas 1977-es Csillagok háborúja című űreposzában, az Egy új reményben tűnt fel. De az ő hangján szólalt meg Vader az 1980-as Birodalom visszavág és az 1983-ban a Jedi visszatérben is.

A főgonoszból Jones 1994-ben váltott át az apafigura archetipikus figurájává, amikor Az oroszlánkirályban Mufasának kölcsönözte dübörgő hangját. 2019-ben ő volt az egyetlen, aki visszatért eredeti hangként Jon Favreau élőszereplős remake-jében.

A színésznél még a 90-es években 2-es típusú cukorbetegséget diagnosztizáltak, amiről először 2016-ban egy talkshow-ban beszélt.

Jones karrierje nem véletlenül tartott több mint 50 évig, egyszerűen imádott színész lenni: „Bármit szívesen játszom, ami lehetőséget ad arra, hogy megismerjem azokat az embereket, akik különböznek tőlem” – mondta egyszer a People magazinnak.

Kapcsolódó cikk
Sokkal veszélyesebb az AI, mint Darth Vader
Néhány éve még azon táttotta a száját a világ, hogy a ChatGPT képes értelmesen válaszolni az írásban feltett kérdéseinkre, mára viszont már az AI irányítja a Halálcsillagot is. 
vehir.hu
további cikkek
Középkori harcosok viadala Veszprémben Középkori harcosok viadala Veszprémben Harmadik alkalommal rendezik meg a Veszprémi Középkori Napot október 12-én, a Magyar Buhurt Szövetség és a Laczkó Dezső Múzeum szervezésében,  valódi időutazást kínálva a középkor világába. ma 19:43 Öt premiert, három ősbemutatót tervez a szezonra a Pannon Várszínház színház Öt premiert, három ősbemutatót tervez a szezonra a Pannon Várszínház A most induló 2024/25-ös színházi évadra vonatkozó terveit ismertette Vándorfi László, a Pannon Várszínház igazgatója hétfőn, a Hangvillában tartott sajtótájékoztatón. ma 16:55 Markovits Alíz: Ha egy város ismeri saját értékeit, sugárzik, ragyog Markovits Alíz: Ha egy város ismeri saját értékeit, sugárzik, ragyog Markovits Alíz, az Európa Kulturális Fővárosa program vezérigazgatója nemrégiben kapott Pro Urbe érdemérmet Veszprém város önkormányzatától. Kiemelkedő munkáját mi sem bizonyítja jobban, mint a 2023-as év sikeressége, ennek pontos részleteiről őt kérdeztük. Markovits Alíz korábban már Kőszeg városában bizonyított, mára erős kötődése van Veszprém felé is, így lánya ősszel veszprémi gimnáziumban kezdi meg tanulmányait. Az EKF sikeréről, eredményeiről, a 2023-as év nehézségeiről kérdeztük a vezérigazgatót. tegnap 12:47 Az ikonikus veszprémi lemezlovasról, Tóthjózsiról készült könyv kultúra Az ikonikus veszprémi lemezlovasról, Tóthjózsiról készült könyv Nem pusztán egy fordulatos élettörténetet, hanem egy kulturális lenyomatot, egy korleírást is kaphat az 1970-es évektől napjainkig az, aki kezébe veszi a nyomdából alig pár napja megérkezett veszprémi könyvet, ami két veszprémi újságíró tollából született, a központi szereplője pedig az a lemezlovas, akinek a nevét nem kell bemutatni azoknak, akik életük során legalább egyszer megfordultak Veszprém, vagy a környék valamelyik diszkójában: „Tóthjózsi”. 2024. szeptember 14. 12:37

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.