Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Egy centire a világbajnoki címtől a veszprémi szumós

2024. szeptember 24. 8:02
A Centrum SE tehetsége, Jámbor Kristóf nagy csatában maradt alul az U18-as korosztály döntőjében a Lengyelországban rendezett szumó-világbajnokságon.

A közelmúltban a lengyelországi Krotoszynban rendezték a szumó-világbajnokságot, ahol huszonkilenc ország legjobbjai vettek részt. Az U18-as korosztály 80 kg-os súlycsoportjában Jámbor Kristóf, a veszprémi Centrum SE sportolója képviselte a magyar színeket.

Nagyot menetelt az idei versenyévadban a fiatal sportoló, hiszen megnyerte korosztályában (U18) az országos bajnokságot, majd egy hazai és egy nemzetközi válogatóversenyt. Kipróbálta magát egy korosztállyal feljebb is és az U23-as nemzetközi válogatón is győzött. S ha már így alakult, „körülnézett” a felnőttek között is, ahol az országos válogató versenyen harmadik helyen végzett. Ezek után következett az Európa-bajnokság Kwidzynben, itt egyéniben harmadik csapatban viszont első helyen végzett. Ezek után érkeztünk el a világbajnokságig.

Kristófra mindig is jellemző volt, hogy szívvel-lélekkel tud küzdeni. Mindent belead a mérkőzéseibe és az utóbbi években küzdelme sokat változott: taktikusabb lett, és a technikai elemeket is kifinomultabban alkalmazza

– dicsérte tanítványát Janku Ferenc, aki nevelőedzőként végigkísérte a tehetség pályafutását.

Jámbor Kristóf és Ancsin László, a Magyar Szumó Szakszövetség elnökeJámbor Kristóf és Ancsin László, a Magyar Szumó Szakszövetség elnöke

Erre szüksége is volt a veszprémi szumósnak, mivel ellenfelei kimagasló színvonalon űzik ezt a tradicionális japán sportot. A súlycsoportjának élmezőnyében brazil, üzbég, mongol, japán, grúz, azeri, ukrán és lengyel versenyzők között kellett bizonyítania.

Kristóf megállíthatatlanul menetelt a vb-n, mérkőzéseit magabiztosan nyerte, a döntőben csupán japán ellenfele bizonyult jobbnak nála. Egy kölcsönös karfeszítés döntötte el a kiélezett mérkőzést, ahol Kristóf válla egy centiméterrel előbb ért le a dohióra, mint ellenfelének. Így a japán fiú került ki győztesen a mérkőzésből, Kristóf világbajnoki ezüstéremmel gazdagodott.

Kristóf első világbajnokságán vett részt. Koncentráltan és bátran küzdött, nagyon büszkék vagyunk a teljesítményére. A hétvégén felnőtt nemzetközi csapatbajnokságon bizonyíthatnak a birkózóink, a csapatot Kristóf is erősíteni fogja. Ezt követően célirányos felkészülés veszi kezdetét, amelynek csúcspontján a jövő évi thaiföldi felnőtt világbajnokság szerepel. Ide nemzetközi kvalifikációs versenyeken keresztül vezet az út, azonban az ezeken való sikeres részvétel nagy kihívást jelent még az idősebb, rutinosabb szumósok számára is

– húzta alá Janku Ferenc, aki hozzátette: Kristóf már sokszor bebizonyította, hogy küzdeni akarásával, testfelépítésével és váratlan technikai húzásaival komoly meglepetést okozhat bárkinek, így egy zavartalan felkészülés után optimistán várhatják a jövő évadot.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.