Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Idősek Ünnepe Veszprémben: a múlt öröksége és a jövő ígérete

ma 8:53
Az Idősek Világnapja alkalmából ismét összegyűltek Veszprém szépkorú polgárai, hogy együtt ünnepeljék az idősebb generációkat, és emlékeztessenek mindenkit arra, milyen fontos szerepet játszanak a város életében. Az Agóra Kulturális Központ ünnepi hangulatban fogadta azokat, akik az élet hosszú évei során nemcsak családjuk, hanem Veszprém város közösségének építésében is részt vettek. Az esemény, amely évről évre növekvő figyelmet kap, a város egyik legfontosabb közösségi ünnepe lett, ahol a generációk közötti összetartozás erősítése kerül a középpontba.

Ez az ünnep, és az egész éves közösségi munka is azt üzeni: a városban nem létezik olyan életkor, amikor az ember ne lehetne a közösség aktív, megbecsült tagja.

Veszprém város önkormányzata már évek óta kiemelt figyelmet szentel az idős korosztály számára. Az időskorúakat érintő szociális és jóléti intézkedések nem egyszerűen szimbolikus gesztusok, hanem tudatos és hosszú távú stratégiai tervezés részei. Az önkormányzat idősügyi koncepciója és helyi esélyegyenlőségi programja biztosítja, hogy a város folyamatosan javítsa az idősek életkörülményeit, támogatva ezzel aktív társadalmi részvételüket. Porga Gyula polgármester az ünnepi beszédében hangsúlyozta: „Az idősek ugyanúgy formálói a város közösségének, mint amikor aktív éveikben dolgoztak. Az ő hozzájárulásuk révén Veszprém olyan várossá válhatott, amilyennek ma ismerjük.”

Veszprém különleges hely, ahol az idősebb generációk nem vonulnak vissza a közélettől, sőt aktív részesei annak. Számos nyugdíjas klub működik a városban, amelyek rendszeres találkozókkal, közösségi programokkal és kulturális eseményekkel biztosítanak lehetőséget arra, hogy az idősek közösségben, aktívan töltsék mindennapjaikat. Ezek a közösségek nemcsak a szociális érintkezés lehetőségét nyújtják, hanem fontos szerepet játszanak a generációk közötti kapcsolat fenntartásában is. Az ilyen klubok tagjai kirándulásokat szerveznek, helyi rendezvényeken vesznek részt, és számos alkalommal bevonják a fiatalabb generációkat is, hogy a tudás és tapasztalat átadásra kerüljön.

Ovádi Péter és Porga GyulaOvádi Péter és Porga Gyula

Az eseményen Ovádi Péter, országgyűlési képviselő is tiszteletét tette, és beszédében a közösség erejét és a generációk közötti összetartozás fontosságát hangsúlyozta. Elmondta, hogy a veszprémi nyugdíjasok élettel teli közössége hatással van az egész városra. „Az az életöröm, amely a szépkorúakat jellemzi, példamutató a fiatalabb generációk számára is. Veszprém azért is különleges hely, mert itt az idősek és fiatalok között létező hidak folyamatosan erősödnek” – mondta a képviselő, aki arra biztatta a jelenlévőket, hogy őrizzék meg a jókedvet és továbbra is aktívan vegyenek részt a város életében.

Az ünnepség különleges pillanata volt a „Mesél a múlt” című pályázat díjátadója is. Ezt a kezdeményezést a Veszprémi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Egyesülete indította még 2013-ban, és célja a generációk közötti kapcsolat megerősítése, valamint az idős veszprémi polgárok életútjának bemutatása. A program sikerét jól mutatja, hogy évről évre több diák kapcsolódik be a város középiskoláiból. Az idei díjazottak közül kiemelkedett Sári Eszter, aki a város fődíját nyerte el. A Vetési Albert Gimnázium diákjai számos értékes pályaművet adtak be, ezzel is hozzájárulva ahhoz, hogy az idős emberek életútja és tapasztalatai tovább éljenek a fiatalabb generációkban.

Az Idősek Világnapját az ENSZ 1990-ben hívta életre, hogy felhívja a figyelmet az idős emberek jogaira, méltóságára és a társadalomhoz való hozzájárulásukra. Azóta minden évben október 1-jén világszerte ünneplik ezt a napot, amely alkalmat ad arra, hogy a közösségek tiszteletüket és hálájukat fejezzék ki az idősebb generációk felé. Az idős emberek sokszor küzdenek az elmagányosodás, az elszigeteltség és az időskori szegénység problémájával, ezért az ilyen alkalmak lehetőséget biztosítanak arra, hogy a társadalom megerősítse elköteleződését az idősek iránt. Veszprém városában az ünnepségek mellett a mindennapi figyelem és gondoskodás is biztosítja, hogy az idősek méltó és aktív életet éljenek.

vehir.hu
Kovács Bálint

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.