Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A századik tartalékos honvéd is jelentkezett a veszprémi toborzóknál

2024. október 2. 17:44
Idén júniusban indította el a Magyar Honvédség a Szeretem, megvédem! nevű toborzókampányát, amellyel az ország hét területvédelmi ezredébe várnak önkéntes jelleggel tartalékos katonákat. A veszprémi toborzóirodában néhány napja írta alá szerződését a századik tartalékos katona is, akit személyesen kérdeztünk motivációiról.

Az elmúlt időszak egyik legsikeresebb toborzókampánya zajlik éppen a Magyar Honvédségben és ezt nem csak a honvédelmi miniszter nyilatkozatai támasztják alá, hanem Soós Gyula alezredes, a veszprémi toborzó központ parancsnoka is, aki egységével a régióban koordinálja a toborzást, szeptember végén pedig a Jutasi úti központban köszönthették a századik olyan civilt, aki a kampány során úgy döntött, hogy belép a területvédelmi tartalékosok közé.

Mielőtt azonban az ő motivációiról érdeklődtünk volna személyesen, még Soós Gyula válaszolt portálunk kérdéseire.

Az alezredes elmondta, hogy bár a Magyar Honvédség anyagilag is megbecsüli azokat, akik úgy döntenek, hogy szabadidejükből áldoznak arra, hogy tartalékosként segítség a hivatásos és szerződéses honvédek munkáját, valójában az elsődleges ok, ami miatt jelentkeznek az a hazaszeretet és a tenni akarás.

Soós Gyula azért kitért a számokra is, ezek alapján mindenki, aki megfelelt az orvosi és pszichológiai feltételeknek, kap egy bruttó 150 ezer forintos szerződéskötési díjat, ezek után havonta bruttó 50 ezer forint rendelkezésre állási díjban is részesül, továbbá minden olyan nap után plusz juttatást kapnak, amikor a területvédelmi zászlóaljnál feladatokat teljesítenek.

Hogy milyen feladatok várnak a tartalékosokra az sokszor változó, Veszprém környékén főleg a hadgyakorlatok lebonyolításában számítanak rájuk, de például a szeptemberi dunai árvíznél számos Veszprém vármegyei tartalékos katona is segített a gátakon.

„Az elmúlt időszakban szinte folyamatosan csörgött a telefon az irodánkban, egymás után hívtak azok a területvédelmi tartalékos katonák, akik aláírták szerződésüket, hogy hogyan tudnak segíteni az árvízi védekezésben. Ebből is látszik, hogy szeretnék kamatoztatni a honvédségben megszerzett tudásukat a hazájuk védelme érdekében.” – Mondta a toborzó központ parancsnoka.

Múlt héten harmincöt új területvédelmi tartalékos írta alá szerződését Veszprémben, köztük volt a századik ember is, aki a június óta tartó „Szeretem, megvédem!” kampány során csatlakozott a tartalékosokhoz.

Nyúlász Tamás a Pápa melletti Mihályházáról érkezett, negyvenhat éves és polgári munkája mellett úgy érezte, tartalékos katonaként szeretne tenni az országért.

Tamás esetében ráadásul a szerencsés véletlenek is közrejátszottak, hogy korábban megismerkedhetett a területvédelmi tartalékos rendszerrel. Háromgyerekes családapaként középső fiát kísérte el a toborzó irodába, aki szerződéses katonának szeretett volna jelentkezni, itt pedig ő is szóba elegyedett egy toborzó tiszttel. A beszélgetés végén pedig megérett benne az elhatározás, hogy tartalékosként ő is egyenruhát ölt.

Tamás portálunknak elárulta, hogy bár ő még volt sorkatona, de családja máshogyan nem kötődött eddig a Magyar Honvédséghez, viszont mindannyian tagjai egy XVI. századi hagyományőrző bandériumnak, a tartalékos szolgálatban pedig meglátta azt a lehetőséget, hogy a két korszakot tradicionálisan összekapcsolja, miközben a jelen korban hasznosan tud tenni az országért.

Tamás és a többi aláíró alapkiképzése a következő hetekben kezdődik el, a Magyar Honvédség pedig tovább folytatja a Szeretem, megvédem! kampányát, aminek további részleteiről akár személyesen is lehet tájékozódni Veszprémben a Jutasi úti toborzó központban.

Kedden tartották a hagyományos haditorna verseny Veszprém vármegyei fordulóját. Erről az eseményről szóló tudósításunk az alábbi cikkben oldvasható.

Kapcsolódó cikk
A sporttal népszerűsítették a honvédelmet
Idén is megszervezte a Veszprémi Toborzóiroda a hagyományos haditorna versenyét, amin a környék iskoláinak kamaszkorú diákjai mérhették össze képességeiket olyan területeken, amelyek a katonák hivatásában is fontosak.
Hajas Bálint
Domján Attila
további cikkek
Katonai hagyományok és jövőkép Veszprémben Katonai hagyományok és jövőkép Veszprémben A „Vármegyék Ezer Éve – A Haza Védelmében” című konferenciasorozat egyik fontos állomásának Veszprém adott otthont, az Agóra Kulturális Központban, ahol Dr. Czermann János helyettes államtitkár is felszólalt. Az esemény célja a magyar katonai hagyományok ápolása, azok örökségének továbbvitele a mai társadalomba és hadseregbe. A Honvédelmi Minisztérium Katonai Örökség Főosztályának kezdeményezésére Veszprém megye hadtörténeti jelentőségét ünneplik, bemutatva, hogy a terület gazdag múltja hogyan formálta az ország védelmi szerepét. 2024. október 5. 10:06 A sporttal népszerűsítették a honvédelmet katonaság A sporttal népszerűsítették a honvédelmet Idén is megszervezte a Veszprémi Toborzóiroda a hagyományos haditorna versenyét, amin a környék iskoláinak kamaszkorú diákjai mérhették össze képességeiket olyan területeken, amelyek a katonák hivatásában is fontosak. 2024. október 1. 15:01 Az altisztképző parancsnokának a nevét viseli a jövőben épület, akinek még a lova is tiszteletre méltó volt Az altisztképző parancsnokának a nevét viseli a jövőben épület, akinek még a lova is tiszteletre méltó volt Vitéz Markóczy János altábornagy, a Jutasi altisztképző egykori parancsnokának a nevét viseli a jövőben a Jutasi úti laktanya területén a csapatművelődési központ épülete. A pénteki avatóünnepségen az egykori parancsnok életéről is több érdekességet felelevenítettek. 2024. szeptember 28. 14:26 Katonák és fogvatartottak is küzdenek az árvíz ellen árvíz Katonák és fogvatartottak is küzdenek az árvíz ellen Az árhullám okozta megnövekedett feladatok ellátását napról napra nagyobb létszámban segítik a katonák, mostanra mintegy 1400-an vannak a gátakon, de annyi katona megy a gátakra a következő órákban és napokon is, amennyi csak kell - közölte Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter kedden. 2024. szeptember 17. 10:47

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.