Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Megfelelések a világ felé; te melyik pontban ismersz magadra?

2024. október 7. 21:36
Bizonyára mindannyian hordozunk magunkban megfeleléseket, nem csak önmagunk, nem csak a szüleink és közeli hozzátartozóink, szeretteink felé, hanem megfoghatatlan, körbe határolhatatlan dolgok felé is, mint a világ. A sejtjeinkig berögzült megfelelésekre történő ráismerés igazi felszabadultságot hozhat, de ezen túl nem árt elengedni is azokat...
Akinek nem inge, persze ne vegye magára.

Hétköznapi szinten megjelenő megfelelésekre gondolok, amelyeket talán soha nem neveztünk nevén, hiszen az „ismerős” érzés adott egyfajta otthonosságot, megszokottságot, de ha jobban belegondolunk, érdemes inkább megszabadulni azoktól. Ott húzódik mozdulatainkban, tekintetünkben, viselkedésünkben.

Észrevetted, hogy amint átenged egy sofőr a gyalogos zebrán, úgy rohamtempóban, megkettőzött lépésekkel igyekszel átérni a túlsó padkára, hogy arra felszökkenve folytasd ugyanazt az egyébként lassú és kényelmes tempót, amit a zebra előtt is produkáltál? Miért érezzük, hogy sürgetve vagyunk, amikor jár nekünk az elsőbbség?

Miért gondoljuk, hogy vendégségben kötelező azt mondani az ételre, hogy finom, még akkor is, ha alig csúszik le a torkunkon? Miért gondoljuk, hogy megsértődik a vendéglátó, ha nem eszünk meg mindent egy szálig? Miért van, hogy a nagymama vasárnapi ebédjét gyorsan kell eltüntetni a tányérról, és még repetát is kérni kell?

Miért érzünk kényszert, hogy ha barátunknak, munkatársunknak új frizurája, új ruhája, új design-ja van, akkor kötelező megdicsérnünk? Miért gondoljuk, hogy a hallgatás bántó, és biztos a nem tetszésre vall?

Miért hisszük, hogy ha régi ismerőssel találkozunk az utcán, akkor illik kedélyesen érdeklődni a hogyléte felől még akkor is, ha egyébként évtizedek óta még csak nem is gondoltunk rá, vagy adott esetben sosem kedveltük?

Vajon miért válaszolunk a „Hogy vagy?” kérdésre automatikusan úgy, hogy jól, amikor sose voltunk rosszabbul?

És végezetül, miért gondoljuk azt, hogy ünnepnapokon muszáj boldognak és jókedvűnek lenni, hiszen egy évben egyszer van karácsony, így illik jó arcot vágni hozzá, még akkor is, ha rajtunk épp az egész éves fáradság üt ki abban a tájban?

A megfelelési kényszerek sokszor észrevehetetlen belső frusztráltságot okoznak, ami kihat a mindennapjainkra, tevékenységeinkre, és arra, hogy milyen hatással vagyunk a környezetünkre. Elengedésükkel felszabadultabb, energikusabb életet élhetünk.

Szabó Eszter
további cikkek
Meglátni a gyermek szemében a láthatatlant Hétvezér Meglátni a gyermek szemében a láthatatlant Gondolatok a szülő-gyermek kapcsolatról, az együtt töltött idő fontosságáról. 2024. szeptember 30. 22:18 Az őrület és zsenialitás tényleg kéz a kézben jár? Az őrület és zsenialitás tényleg kéz a kézben jár? Sokszor hangzik el olyan emberektől, akik nincsenek felvértezve a műelemzés szakavatott tudásával, hogy a történelem író, költő, festő, vagy éppen zeneszerző nagyságai azért tudtak olyan műveket alkotni, amikkel kibérelték a helyüket a halhatatlanok között, mert valójában egyikük sem volt normális. Na jó, ez így elég pejoratív és a legkevésbé sem píszí. Az viszont már statisztikai adat, hogy számos művészóriás küzdött mentális, vagy testi betegséggel. Sőt, a kortársak kórképe is árulkodó. 2024. szeptember 24. 14:42 Nézzünk el Japánba, ha érdekel ott mivel jár a mesterséges intelligencia: bizarr szex és kiüresedett kapcsolatok Hétvezér Nézzünk el Japánba, ha érdekel ott mivel jár a mesterséges intelligencia: bizarr szex és kiüresedett kapcsolatok Kicsiny hazánkba, ahol még a vonat sem jár- csak hébe-hóba – és ahol a telefon tiltott eszköznek számít a svájci bicska mellett az iskolákban, az elmúlt egy-két évben ezen tulajdonságokkal párhuzamban berobbant a mesterséges intelligencia-láz. A Terminátor filmeken szocializálódott X- és Y-generációk pedig a már meglévő életközepi válságuk mellé hozzácsapták azt az érzést is, hogy innentől kezdve soha többé nem lesz szükség rájuk, a munkájuknak semmi értelme ezentúl és így az életüknek sem. 2024. szeptember 15. 21:43 Nemcsak a celebek, de a sportolók is tudnak show-t csinálni Nemcsak a celebek, de a sportolók is tudnak show-t csinálni Nem kell beérni a szórakoztató műfajok gyenge kínálatával, a semmihez nem értő, ugráló, vihogó, sipogó, csipogó, tenyércsapkodós, áljókedvű celebek majomkodásával, a megrendezett jelenetek esetlenségével, a begyakorolt érzelmek prezentálásával. Éppenséggel olyanok is csinálhatnak nagy nézettségű show-t, akik értenek is valamihez. Akik nem celebek, hanem világhírű sportolók. Karsten Warholm és Armand Duplantis csatájáról… 2024. szeptember 8. 21:33

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.