Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Biblioterápia a mentális egészségért

2024. október 12. 15:09
Mi fán terem a biblioterápia? címmel tartott szakmai konferenciát a Veszprémi Érseki Főiskola. A biblioterápia egy olyan terület, amely nagy figyelmet fordít a mentális egészség és a személyes fejlődés támogatására. A gyógyító olvasás módszere az irodalom erejét és a történetek gyógyító hatását használja fel.

Sebestyén József, a Veszprémi Érseki Főiskola rektora köszöntötte az érdeklődőket elsőként, aki megköszönte a szervezőknek és az előadóknak a nagyszerű kezdeményezést. Mivel a rendezvényre rengetegen kíváncsiak voltak, így a rektor egy kisebb történelmi kitekintést téve mutatta be a főiskola történetét, szellemiségét.

Sebestyén rávilágított, a konferencia fókuszában a könyv áll, majd párhuzamot vont a szóban forgó esemény és a főiskola szellemi öröksége kapcsán. A hitéleti tudomány, a teológiai tudomány, valamint a metafizikai tudomány könyv nélkül nem tudott volna elterjedni, és nem tudott volna az európai kultúra szolgálatába állni.

Bognárné Kocsis Judit a Veszprémi Érseki Főiskola Pedagógia Tanszék vezetője, a rendezvény szervezője részletesen is mesélt a műfajról. Úgy fogalmazott, az olvasás önmagában is mély érzelmi és pozitív hatásokkal bír, de a biblioterápia célzottan alkalmazza az irodalmi műveket azért, hogy az egyén érzelmi, pszichés és szociális jólétét támogassa. Legyen szó gyermekről, serdülőről, vagy akár felnőttről, az irodalom képes segítséget nyújtani az élet kihívásaival való szembenézéshez, az önismeret elmélyítéséhez.

A tanszékvezető folytatta, a rendezvényen olyan szakemberek segíthetnek mindezek elsajátításában, akik a téma éllovasai.

Az első előadó dr. Eigner Judit biblioterapeuta, mestertanár volt, aki a Hogyan gyógyít az irodalom? Kulcs az irodalomterápiához címmel engedte közelebb az érdeklődőket a témához, őt Ruszthy Geraldine pszichopedagógus- biblioterapeuta-fejlesztő meseterapeuta követte.

Szabó Eszter
Szalai Csaba
további cikkek
Rekord hallgatói számmal indul a Veszprémi Érseki Főiskola éve Rekord hallgatói számmal indul a Veszprémi Érseki Főiskola éve Megnyitotta 2024/2025-ös tanévét a Veszprémi Érseki Főiskola. Az intézmény évről-évre egyre népszerűbb a hallgatók körében, erre most is rámutattak a számok. Az évnyitón ünnepélyesen is üdvözélték a gólyákat, összesen kétszáznegyven új hallgatóval indul az év. 2024. szeptember 6. 14:59 Évről-évre eredményesebb a Veszprémi Érseki Főiskola Évről-évre eredményesebb a Veszprémi Érseki Főiskola Július hatodikán tartotta diplomaátadó ünnepélyét a Veszprémi Érseki Főiskola. A 2023/2024-es tanévben ötvenkét hallgató szerzett oklevelet, ebből kilencen alapképzési, és negyvenhárman szakirányú továbbképzési szakon.  A rendezvényen – tanszékvezetői és szakfelelősi megbízásának lejártával – megköszönték dr. habil. Leveleki Magdolna főiskolai tanár, a Szociális Tanulmányok Tanszék vezetőjének munkáját, akire részmunkaidejű oktatóként továbbra is számítanak. 2024. július 7. 14:55 Tehetségmentor-programját mutatta be a Veszprémi Érseki Főiskola Tehetségmentor-programját mutatta be a Veszprémi Érseki Főiskola Péntek délután a Veszprémi Érseki Főiskola Tehetségpedagógiai műhelyének évadzáró konferenciájára került sor, ahol Nagy-Vargha Zsófia, fiatalokért felelős helyettes államtitkár is részt vett, előadott. 2024. június 8. 10:55 Az ünnep képes jövőt teremteni Az ünnep képes jövőt teremteni A Veszprémi Főegyházmegye társvédőszentjének, Boldog Gizellának tiszteletére Dr. Udvardy György érsek tartott szabadtéri szentmisét Veszprémben a Szentháromság téren, szombat délelőtt. A misét követően Fekete Gyöngyi, a Veszprémi Főegyházmegye Családpasztorációs Irodájának egykori vezetője vehette át a Gizella-díjat, példamutató munkájáért. 2024. május 12. 10:51

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.