Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Nem kell lemondani a halászléről, csak néhány konyhai trükkel száműzni a felesleges kalóriákat!

2024. december 20. 21:45 // Forrás: Life&Style magazin
Halászlé, töltöttkáposzta, sült húsok, rántott hal, mézeskalács és egy pohár likőr, mondjuk tojáslikőr… A karácsonyi ünnepkörnek elválaszthatatlanul része lett a féktelen evés és ivás, mintegy megkoronázva az év legszentebb ünnepét. Pedig, ha az ünnepi menüsor mögé nézünk rájöhetünk könnyen, hogy nem a roskadásig megrakott húsostál adja meg a karácsony valódi hangulatát, sokkal inkább az, hogy szeretteinkkel tölthetjük az időt és lelkileg, szellemileg elmélyülünk Jézus Krisztus születésének misztériumában.

Az pedig már csak kis odafigyelés kérdése a konyhában, hogy a közösen elköltött ebéd után ne felpuffadva és nagyokat sóhajtozva dőljön el gyerek és nagyszülő egyaránt a kanapén, hanem jó szájízzel – szó szerinti értelemben – folytatódjon a közös ünneplés.

Rossz berögződés ilyenkor, hogy sok háztartásban indokolatlanul nagy adagokat készítenek a karácsonyi menüsorból, a magyarok és persze még sok másik nép kultúrájának a része, hogy ezeket a fogásokat addig eszik, amíg ki nem ürül a tál. Éppen ezért érdemes a menüsor kiválasztásánál az arányokkal is előre kalkulálni, ha ezzel megvagyunk, akkor pedig pár praktikus konyhai fogással úgy csökkenteni akár a hagyományos ételek kalóriaadagját is, hogy közben az ízélményből mit sem veszítünk.

A halászlé például kicsit kevesebb zsíron, mint amit a recept ír, ugyanolyan ízletes lesz, ha pedig a család húsimádó, a zsírszegényebb húsokkal is számos kreatív karácsonyi fogás elkészíthető. Ha a családi tradíció a halhoz ragaszkodik, akkor érdemes zsírszegény tengeri halakban gondolkodni, de egy pisztráng is jól elkészítve ínycsiklandozó fogás lehet.

Apropó elkészítés! Sokan az alapanyagok kalóriatartalmában látják a legnagyobb visszatartó erőt egy-egy ételnél, pedig ez is kiküszöbölhető, ha a konyhatechnológiában némi innovációt hajtunk végre. A forrólevegős fritőz, vagy más néven airfryer pont a sütéshez használt forró zsiradékot váltja ki, ezzel pedig száműzve a főzés folyamatából az egyik legnagyobb kalóriával bíró elemet. Abban a konyhában, ahol nem áll rendelkezésre ilyen eszköz, érdemes a serpenyő helyett a tepsit elővenni, a sütésre szánt ételeket pedig sütőzacskóban a megfűszerezett zöldségkörettel együtt elkészíteni.

Szóval zsír- és olajmentes sülthúsok és halak is gőzölöghetnek a karácsonyi asztalon a köret és savanyúság mellett. Ez utóbbiaknál szintén érdemes kissé elmozgatni az arányokat, a tányérra pedig éppen annyival több savanyúságot kimerni, mint amennyivel kevesebb köret kerül rá.

A franciasalátáról vagy a tartármártásról sem kell lemondani, hiába a zsírban gazdag majonéz az alapja mindkettőnek. Pontosabban a franciasaláta és a tartármártás adta ízélményről nem kell lemondani, ugyanis nem is olyan régóta már a magyar boltok polcain is elérhető a skyr joghurt. Ez egy izlandi receptóra szerint készülő, magas fehérjetartalmú, de zsírszegény joghurt, ami kiváló helyettesítője lehet a majonéznek.

A karácsonyi nassolás íratlan tradícióját sem kell magunk mögött hagyni, nyugodtan felkínálhatjuk a süteményestálat is, amikor együtt a család, viszont felesleges tucatnyi édességgel készülni. A bejgli mellett vagy helyett egy könnyebb tésztájú kalács otthon készített gesztenyekrémmel töltve, túrós - joghurtos alapú mutatós pohárkrém szezonális gyümölcsökkel kiegészítve olyan finomság lehet, amivel az egészségtudatos táplálkozás keretein belül maradhatunk. 

Végül érdemes szót ejteni az alkoholos italokról is, amik ugyanúgy kísérői az ünnepi gasztronómiának. Viszont fontos, hogy ott lebegjen a szemünk előtt, hogy a töményitalok, a likőrök folyékony kalóriák. Egy pohár tojáslikőrben annyi kalória is lehet, mint egy közepes főfogásban. Viszont egy pohár jó minőségű fehér-, vagy vörösbor egy-egy decijével ugyanolyan jól lehet koccintani karácsonykor. Ezekkel az apró odafigyelésekkel pedig könnyen gátat lehet szabni a januári bűntudatnak, amikor először állunk a mérlegre az ünnepek után.

A cikk megírásában Nyikos Ráhel, dietetikus, a tudatosdieta.hu tulajdonosa volt segítségünkre. Az eredeti írás a Life&Style magazin idei téli számában jelent meg.

vehir
vehir
vehir
vehir.hu
további cikkek
b2dca6d5-b28b-41f0-aa8f-4438b0089b21
b2dca6d5-b28b-41f0-aa8f-4438b0089b21
b2dca6d5-b28b-41f0-aa8f-4438b0089b21
Rúzsa Magdi: „Olyan ugródeszkám volt, amitől megállíthatatlan lettem” Rúzsa Magdolna neve húsz évvel ezelőtt robbant be a köztudatba, amikor a Megasztár című tehetségkutató műsort megnyerte. Az énekesnő azóta folyamatosan jelen van, rendkívül népszerű, tavaly ő lett a hazai rádiókban legtöbbször játszott előadó. Pályája töretlenül ível felfelé, többszörös arany és platina lemezes, az Arénát már jó párszor megtöltötte. A háromgyermekes anyuka koncertnaptára a mai napig tele van, de már a gyermekein múlik, hogy mennyire. Beszélgetésünkben szó esett önismeretről, saját magunk elfogadásáról, és arról, mi jelenti számára az igazi adrenalint. Rúzsa Magdi mesélt a családjáról is, és arról, miért létezik többféle igazság a múltját illetően. 2025. június 3. 13:13
DA400816 V k (1)
DA400816 V k (1)
DA400816 V k (1)
„Amint elérjük az egyik célunkat, újabbat tűzünk ki magunk elé” Nem volt mögöttük sem hosszú évek tapasztalata, sem kapcsolati háló, sem kimagasló tőke, csupán elszántság és tenni akarás. Ürményi Sándor huszonöt évvel ezelőtt egy kis családi vállalkozásként alapította meg Veszprémben a nyílászárókkal foglalkozó Ada-Bau Kft-t, ami mára cégcsoporttá nőtte ki magát. A vezetői székekben azóta az alapító két fia, Adrián és Norbert ül, velük jártuk végig az Ada-cégcsoport történetét az édesapa legfontosabb intelmeitől kezdve a két eltérő személyiségű fiú konfliktusain és megoldásain át addig, hogy az Ada-cégcsoport mára átlépte az országhatárt is, technológiájukban pedig a legmodernebb eljárásokat alkalmazzák. 2025. június 10. 7:29
_Z2A2217
_Z2A2217
_Z2A2217
A szerzetes is ember Ha egy hollywoodi filmrendező holnap úgy döntene, hogy filmet készít egy szerzetesrendről, a castingra minden bizonnyal csak idős, szakállas férfiakat hívna. A film cselekménye pedig kimerülne annyiban, hogy a szerzetesek egy sötét helyen szótlanul kódexeket másolnak, vagy egész nap csak zsolozsmáznak. Ha pedig valaki a monostor falain kívülről bekopogna hozzájuk, ijedten néznének egymásra. Mindez távolabb nem is állhatna a valóságtól. A keresztény szerzetesrendek talán az utolsó olyan közösségek a földön, akik életvitelükben a mai napig ragaszkodnak azokhoz a középkori regulákhoz, amiket az elődök írtak le, mégis az, amit üzenni szeretnének a világnak, nem is lehetne XXI. századibb. Mihályi Jeromos atyával, a tihanyi bencések perjelével a monostor falain belül találkoztunk, hogy az ő segítségével megismerjük a kívülállók számára misztikus és spiritualitással átszőtt szerzetesi világot. 2025. május 17. 7:31

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.