Az pedig már csak kis odafigyelés kérdése a konyhában, hogy a közösen elköltött ebéd után ne felpuffadva és nagyokat sóhajtozva dőljön el gyerek és nagyszülő egyaránt a kanapén, hanem jó szájízzel – szó szerinti értelemben – folytatódjon a közös ünneplés.
Rossz berögződés ilyenkor, hogy sok háztartásban indokolatlanul nagy adagokat készítenek a karácsonyi menüsorból, a magyarok és persze még sok másik nép kultúrájának a része, hogy ezeket a fogásokat addig eszik, amíg ki nem ürül a tál. Éppen ezért érdemes a menüsor kiválasztásánál az arányokkal is előre kalkulálni, ha ezzel megvagyunk, akkor pedig pár praktikus konyhai fogással úgy csökkenteni akár a hagyományos ételek kalóriaadagját is, hogy közben az ízélményből mit sem veszítünk.
A halászlé például kicsit kevesebb zsíron, mint amit a recept ír, ugyanolyan ízletes lesz, ha pedig a család húsimádó, a zsírszegényebb húsokkal is számos kreatív karácsonyi fogás elkészíthető. Ha a családi tradíció a halhoz ragaszkodik, akkor érdemes zsírszegény tengeri halakban gondolkodni, de egy pisztráng is jól elkészítve ínycsiklandozó fogás lehet.
Apropó elkészítés! Sokan az alapanyagok kalóriatartalmában látják a legnagyobb visszatartó erőt egy-egy ételnél, pedig ez is kiküszöbölhető, ha a konyhatechnológiában némi innovációt hajtunk végre. A forrólevegős fritőz, vagy más néven airfryer pont a sütéshez használt forró zsiradékot váltja ki, ezzel pedig száműzve a főzés folyamatából az egyik legnagyobb kalóriával bíró elemet. Abban a konyhában, ahol nem áll rendelkezésre ilyen eszköz, érdemes a serpenyő helyett a tepsit elővenni, a sütésre szánt ételeket pedig sütőzacskóban a megfűszerezett zöldségkörettel együtt elkészíteni.
Szóval zsír- és olajmentes sülthúsok és halak is gőzölöghetnek a karácsonyi asztalon a köret és savanyúság mellett. Ez utóbbiaknál szintén érdemes kissé elmozgatni az arányokat, a tányérra pedig éppen annyival több savanyúságot kimerni, mint amennyivel kevesebb köret kerül rá.
A franciasalátáról vagy a tartármártásról sem kell lemondani, hiába a zsírban gazdag majonéz az alapja mindkettőnek. Pontosabban a franciasaláta és a tartármártás adta ízélményről nem kell lemondani, ugyanis nem is olyan régóta már a magyar boltok polcain is elérhető a skyr joghurt. Ez egy izlandi receptóra szerint készülő, magas fehérjetartalmú, de zsírszegény joghurt, ami kiváló helyettesítője lehet a majonéznek.
A karácsonyi nassolás íratlan tradícióját sem kell magunk mögött hagyni, nyugodtan felkínálhatjuk a süteményestálat is, amikor együtt a család, viszont felesleges tucatnyi édességgel készülni. A bejgli mellett vagy helyett egy könnyebb tésztájú kalács otthon készített gesztenyekrémmel töltve, túrós - joghurtos alapú mutatós pohárkrém szezonális gyümölcsökkel kiegészítve olyan finomság lehet, amivel az egészségtudatos táplálkozás keretein belül maradhatunk.
Végül érdemes szót ejteni az alkoholos italokról is, amik ugyanúgy kísérői az ünnepi gasztronómiának. Viszont fontos, hogy ott lebegjen a szemünk előtt, hogy a töményitalok, a likőrök folyékony kalóriák. Egy pohár tojáslikőrben annyi kalória is lehet, mint egy közepes főfogásban. Viszont egy pohár jó minőségű fehér-, vagy vörösbor egy-egy decijével ugyanolyan jól lehet koccintani karácsonykor. Ezekkel az apró odafigyelésekkel pedig könnyen gátat lehet szabni a januári bűntudatnak, amikor először állunk a mérlegre az ünnepek után.
A cikk megírásában Nyikos Ráhel, dietetikus, a tudatosdieta.hu tulajdonosa volt segítségünkre. Az eredeti írás a Life&Style magazin idei téli számában jelent meg.