Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Mutatjuk, melyik élelmiszernél lehet és melyiknél tilos kicentizni a szavatossági időt

tegnap 22:27
„A tejesdobozokra a lejárati időt miért nem oda írják, ahova odaírják, hogy hova írják?” Az ismert hazai humorista által felvetett dilemmáról hosszan el lehetne vitatkozni, viszont most mégsem ezt tesszük, hanem a divany.hu segítségével körbe nézünk a hűtőszekrényekben és megnézzük, melyik élelmiszereknél lehet rugalmasan kezelni a szavatosságot és hol érdemes a saját egészségünk megóvása érdekében fegyelmezetten betartani azt.

A lágy sajtok típusuktól függően legfeljebb 1-2 hétig állnak csak el. Ezzel szemben a keményebb megfelelőik, mint a cheddar, vagy a gouda akár 3-4 hétig is, ráadásul, ha ezeknek a külsején megjelennek penészfoltok, azokat jó mélyen kivágva a sajt többi része még fogyasztható.

Általános hűtőszekrényi szabály, hogy minél lágyabb a sajt, annál rövidebb a szavatossági ideje.

A szószok esetében jóval nagyobb ez az időintervallum. Egyhónapos szavatosságtól némelyik akár egy évig is fogyasztható marad. Eltarthatóságukat az is csökkentheti, ha például szendvicskészítés közben a kenyér megkenése után újra érintkeznek a késsel. Ezzel ugyanis a baktériumok egy része is visszakerülhet az üvegbe.

A mustár például egy évig is fogyasztható maradhat, a ketchup átlagosan fél évig, a majonéz körülbelül négy hónapig, a salsa szószok pedig pár hónapig. De ha azt tapasztalja valaki, hogy a felületükön kicsapódott a víz, elszíneződtek, vagy furcsa szagokat árasztanak, akkor jobb megszabadulni tőlük, bármennyi ideje is vannak a hűtőben.

Karácsonykor sok asztalon jelenik meg a krumplisaláta, mint kedvelt köret a sültek mellé. Érdemes viszont előre kalkulálni a mennyiséggel, hiszen egy ilyen étel hűtőben is csupán 3-5 napig áll el. De ugyanez igaz a tonhal, vagy a tojássalátára is, amikben könnyen elszaporodhatnak a baktériumok, főleg, ha többször vannak huzamosabb ideig a hűtőszekrényen kívül, például az ünnepi asztalon.

A friss húsok esetében sokszor lehet azt tapasztalni, hogy az áruházak, igaz leértékelt áron, de a szavatossági idő előtt közvetlenül helyezik ki a pultra azokat. Ilyenkor jobb nem kísérteni a sorsot, bármennyire is kecsegtető az áruk. Ha pedig mégis úgy dönt valaki, hogy megvásárolja ezeket, akkor érdemes azonnal felhasználni, vagy lefagyasztani őket.

A darált húst a vásárlástól számított 2 napon belül el kell fogyasztani, vagy le kell fagyasztani, függetlenül attól, hogy marhából, disznóból, pulykából vagy más állatból származik-e.

A darálás következtében azok a baktériumok, amelyek a hús felszínén maradnának, elkeverednek benne, ami megnöveli az ételmérgezés és más élelmiszer-eredetű megbetegedések kockázatát.

Felvágottak esetében, ha kimérve vásárolja őket valaki, akkor körülbelül 3-5 napos szavatossági idővel kell számolni. Ezeket a termékek érzékenyebbek egy bizonyos Listeria baktériumra, amely hideg közegben, így a hűtőszekrényben is elszaporodhat. Ha a felvágott felülete nyálkássá válik, vagy furcsa szaga van, azonnal meg kell szabadulni tőle.

Ugyanez igaz az előre csomagolt felvágottakra is, azoknál a felbontás után kezd el ketyegni a 3-5 napos visszaszámláló.

A halakra hasonló veszélyt jelentenek a baktériumok, mint a friss húsokra, ezért 1-2 napon belül el kell fogyasztani őket. Ha ez valamilyen okból mégsem sikerülne, akkor légmentesen lezárt csomagolásban akár 3 hónapig is eltarthatók a mélyhűtőbe téve.

vehir.hu
további cikkek
TritonLife – ahol a kiválóság nem extra, hanem alapkövetelmény Life&Style TritonLife – ahol a kiválóság nem extra, hanem alapkövetelmény Az állami egészségügynek és a magánegészségügyi szektornak is ugyanaz a célja a nap végén: a betegek érdekeit a legjobban képviselni. Az ehhez vezető út viszont merőben különbözik, és amíg az állami szektorban sokszor csak egy TAJ-szám a páciens, addig a magánorvosi központok pont arra a bizalomra építkeznek, amire a legnagyobb szüksége van annak, aki valamiért orvoshoz fordul. Legalábbis a TritonLife Csoportnál így gondolkodnak, az eddigi eredményeik pedig úgy tűnik, hogy visszaigazolják ezt a stratégiát, ami még így is csak egy szelete annak a folyamatnak, ahogyan Magyarország egyik legnagyobb magánegészségügyi szolgáltatója építkezik, többek közt a veszprémi központjaiban. 2024. december 21. 12:19 Nem kell lemondani a halászléről, csak néhány konyhai trükkel száműzni a felesleges kalóriákat! Life&Style Nem kell lemondani a halászléről, csak néhány konyhai trükkel száműzni a felesleges kalóriákat! Halászlé, töltöttkáposzta, sült húsok, rántott hal, mézeskalács és egy pohár likőr, mondjuk tojáslikőr… A karácsonyi ünnepkörnek elválaszthatatlanul része lett a féktelen evés és ivás, mintegy megkoronázva az év legszentebb ünnepét. Pedig, ha az ünnepi menüsor mögé nézünk rájöhetünk könnyen, hogy nem a roskadásig megrakott húsostál adja meg a karácsony valódi hangulatát, sokkal inkább az, hogy szeretteinkkel tölthetjük az időt és lelkileg, szellemileg elmélyülünk Jézus Krisztus születésének misztériumában. 2024. december 20. 21:45 Kasza Kata, a lábápolás szakértője egészség Kasza Kata, a lábápolás szakértője A lábápolás sokak számára kényes téma, pedig a lábak egészsége alapvetően befolyásolja életminőségünket, mivel a lábproblémák hatással lehetnek a mozgásra, a fájdalomérzetre és az önbizalomra is. Kasza Kata, mint speciális lábápoló technikus, azon dolgozik, hogy a lábproblémák mellett az ezekkel kapcsolatos szégyenérzetet is oldja. 2024. november 26. 19:31 Mit üzen az életed? – megjelent Buda László új könyve; interjú pszichológia Mit üzen az életed? – megjelent Buda László új könyve; interjú Dr. Buda László orvos, pszichiáter, pszichoterapeuta. Vezetett egyetemi tanszéket, saját módszereket fejlesztett ki, mára a SzomatoDráma és az Ultrarövid Terápia óriási sikerrel működik. A Mit üzen a tested?, valamint a Mit üzen a lelked? nagysikerű könyvek után immár a trilógia harmadik része, a Mit üzen az életed? című kötet is megjelent. Ebben olyan módszerekkel, történetekkel, konkrét példákkal látja el az olvasókat, amelyeket megértve és elsajátítva lehetőségünk nyílik egy tudatosabb életre. Ezekről beszélgettünk a pszichiáterrel. 2024. november 27. 9:47

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.