Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Az alkohol és a zsírégetés: hogyan blokkolja a fogyást, és mit mond a tudomány?

2025. február 5. 15:25
Az alkohol és a testsúlykontroll összefüggéseiről számos tévhit kering, de a tudományos kutatások világos képet festenek arról, hogyan befolyásolja az alkohol az anyagcserét és a zsírégetést. Bár sokan úgy gondolják, hogy az alkohol önmagában nem rakódik le zsírként, valójában jelentős hatása van a szervezet energiaháztartására, ami hosszú távon megnehezítheti a fogyást.

Az alkohol mint „üres kalória” – mit is jelent ez?

Az alkohol energiatartalma 7 kcal grammonként, ami a zsír (9 kcal/g) és a szénhidrát (4 kcal/g) közé esik. Ennek ellenére a szakirodalom „üres kalóriának” nevezi, mert az alkohol nem tartalmaz esszenciális tápanyagokat, mint fehérjét, vitaminokat vagy ásványi anyagokat. A probléma nemcsak az, hogy ezek a kalóriák gyorsan összeadódnak, hanem az is, hogy az alkohol anyagcseréje megváltoztatja a test energiafelhasználási stratégiáit.

Az alkohol elsőbbséget élvez – miért lassítja a zsírégetést?

A szervezet számára az alkohol egy méreg, amelyet elsődlegesen kell lebontania. Amint alkohol kerül a véráramba, a máj azonnal annak metabolizálására összpontosít, háttérbe szorítva a szénhidrát- és zsíranyagcserét. Ez azt jelenti, hogy amíg az alkohol lebontása zajlik, a test nem nyúl a zsírraktárakhoz energiáért, így a zsírégetés jelentősen lelassul.

Egy 2000-ben megjelent tanulmány szerint az alkohol fogyasztása után akár 73%-kal is csökkenhet a zsíroxidáció (Siler et al., American Journal of Clinical Nutrition). Ez azt jelenti, hogy a test az energiafelhasználás során az alkoholt részesíti előnyben, míg a többi tápanyag (főleg a zsír) nagyobb eséllyel raktározódik el.

Az alkohol közvetett hatásai: nagyobb esély a zsírgyarapodásra

Bár az alkohol maga nem raktározódik el zsírként, közvetetten hozzájárulhat a testsúlynövekedéshez az alábbi mechanizmusokon keresztül:

Lassítja az anyagcserét: Mivel a szervezet az alkohol lebontására összpontosít, a többi energiaforrás (szénhidrát, zsír) nem kerül hatékonyan felhasználásra, ami a zsírraktározás irányába tolja az energiaegyensúlyt.

Növeli az étvágyat és az impulzivitást: Számos kutatás kimutatta, hogy az alkohol csökkenti a vércukorszint szabályozását és fokozza az étvágyat, ami túlevéshez vezethet. Egy 2017-es tanulmány szerint (Yeomans, Neuroscience & Biobehavioral Reviews) az alkohol hatására az emberek nagyobb arányban választanak magas zsír- és szénhidráttartalmú ételeket.

Megváltoztatja a zsíranyagcserét: Egy 2004-es vizsgálat szerint (Addolorato et al., Alcohol and Alcoholism) az alkohol rendszeres fogyasztása hosszú távon növeli a hasi zsír lerakódását, mivel a hormonháztartásra (pl. kortizol- és inzulinszintek) is hatással van.

Hogyan lehet minimalizálni az alkohol negatív hatásait?

Bár az alkohol fogyasztása teljesen nem kerülendő, ha valaki a testsúlykontrollra fókuszál, érdemes figyelembe venni az alábbi ajánlásokat:

  • Tudatos mennyiségválasztás: Mérsékelt alkoholfogyasztás (például heti 1-2 alkalommal kis mennyiség) kevesebb hatással van a zsírégetésre, mint a rendszeres, nagy dózisú bevitel.
  • Kalóriatartalom figyelembevétele: A sörök és édes koktélok jelentős mennyiségű extra cukrot is tartalmazhatnak, ezért érdemesebb alacsony kalóriatartalmú italokat választani (pl. száraz bor, tiszta szeszek mértékkel).
  • Étkezés kontrollálása: Alkoholfogyasztás előtt fehérjedús, alacsony szénhidrát- és zsírtartalmú ételek fogyasztása segíthet megelőzni a túlevést.
  • Megfelelő regeneráció: Mivel az alkohol befolyásolja az alvásminőséget, a megfelelő pihenés kiemelten fontos a zsírégetés szempontjából.

Az alkohol nem közvetlenül rakódik le zsírként, de jelentősen lassítja a zsírégetést azáltal, hogy az anyagcserét a saját lebontására irányítja. Emellett növeli az étvágyat, csökkenti az impulzuskontrollt, és megváltoztatja a hormonális szabályozást, ami mind hozzájárulhat a súlygyarapodáshoz. A tudatos fogyasztás és a megfelelő étrendi stratégiák alkalmazása segíthet minimalizálni az alkohol fogyásra gyakorolt negatív hatásait.

vehir
vehir
vehir
vehir.hu
további cikkek
Képernyőfotó 2025-06-14 - 8.57.05
Képernyőfotó 2025-06-14 - 8.57.05
Képernyőfotó 2025-06-14 - 8.57.05
Tigrisszúnyog a strandtörölközőn – mit kell tudnod a Balatonnál terjedő új veszélyről? Egyre több magyar nyaraló pakolja le strandtáskáját a Balaton partján anélkül, hogy sejtené: a napszemüveg, a naptej és a fröccs mellé valami egészen új is becsúszott az élmények közé. Egy apró, csíkos, ám annál alattomosabb jövevény: a tigrisszúnyog. 2025. június 14. 11:58
Képernyőfotó 2025-06-10 - 20.22.20
Képernyőfotó 2025-06-10 - 20.22.20
Képernyőfotó 2025-06-10 - 20.22.20
Botox helyett uborka? 40 felett ez lehet a fiatal bőr titka Amikor a tükörben megjelennek az első finom ráncok, sokan rögtön a kozmetikai kezelések, szérumok és krémek felé nyúlnak – sőt, van, aki már a botox gondolatával kacérkodik. Pedig a természet sokkal többet kínál, mint hinnénk. Az egyik legegyszerűbb és legfrissebb csodaszer ott lapul a hűtőnkben: az uborka. ma 13:31
Képernyőfotó 2025-06-10 - 20.18.56
Képernyőfotó 2025-06-10 - 20.18.56
Képernyőfotó 2025-06-10 - 20.18.56
Szupererő egy marékban – ezért érdemes minden nap olajos magvakat enni A modern egészségtudatos konyha egyik legnagyobb sztárja nem más, mint az olajos mag. Ez a kis méretű, ám táplálkozás-élettani szempontból óriási értéket képviselő finomság ma már nemcsak a reformboltok polcairól, hanem a reggelizőasztalokról, uzsonnás dobozokból és edzőtermi shakerek mellől is ismerős lehet. De vajon miért kapnak ekkora figyelmet ezek az apró energiabombák? 2025. június 10. 23:06

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.