Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2025. április 6. Vilmos, Bíborka
2025. április 6. Vilmos, Bíborka

Csokoládé, kávé és vörösbor – egészséges élvezetek vagy bűnös szenvedélyek?

2025. február 15. 10:58
Képernyőfotó 2025-02-15 - 8.57.33
Képernyőfotó 2025-02-15 - 8.57.33
Képernyőfotó 2025-02-15 - 8.57.33
A Valentin-nap szentháromsága: csokoládé, kávé és vörösbor. Három dolog, amitől sokan azonnal jobb kedvre derülnek – és nem csak a romantika miatt. De vajon ezek az élvezeti cikkek tényleg jót tesznek nekünk, vagy csak jól hangzó kifogásokat keresünk a fogyasztásukra? Nézzük meg közelebbről, milyen vegyületek rejtőznek bennük, hogyan hatnak a szervezetünkre, és milyen veszélyeket hordozhatnak, ha túlzásba visszük őket.

Csokoládé: a szerelmi hormonok katalizátora?

Ha van étel, ami szinte minden Valentin-nap része, az a csokoládé. Nem véletlen: már az aztékok is afrodiziákumként tartották számon a kakaót, és még Casanova is esküdött rá, mint a csábítás egyik titkos fegyverére.

A csokoládé triptofánt tartalmaz, amely az agyban szerotoninná alakul – ez az a neurotranszmitter, amely hozzájárul a boldogságérzethez és a nyugalomhoz. Emellett található benne feniletilamin (PEA) is, amelyet a test akkor bocsát ki, amikor szerelmesek vagyunk. Ez egyfajta „természetes amfetamin”, amely fokozza az izgatottságot és az eufóriát – lehet, hogy ezért van az, hogy a csoki és a romantika kéz a kézben jár?

A kakaóban ráadásul flavonoidok is találhatók, amelyek csökkenthetik a gyulladást, javíthatják a vérkeringést és még a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát is mérsékelhetik.

A tejcsokoládé és a fehér csokoládé nagy mennyiségű cukrot és tejzsírt tartalmaz, amelyek hosszú távon elhízáshoz és inzulinrezisztenciához vezethetnek. Ezért érdemes a legalább 70%-os kakaótartalmú étcsokoládét választani, amelyben több az antioxidáns és kevesebb a cukor.

Kávé: ébresztő, vagy koffeinfüggőség?

Egy tökéletes reggel sokak számára elképzelhetetlen egy csésze gőzölgő kávé nélkül – pláne, ha egy hosszú, romantikus éjszaka után kell talpra állni.

A kávé fő hatóanyaga, a koffein, az agyban található adenozin receptorokat blokkolja. Az adenozin egy olyan vegyület, amely fáradtságérzetet kelt – ha ezt a koffein megakadályozza, az agyunk éberebbnek érzi magát. Emellett a kávé dopamin felszabadulását is fokozza, amely az örömérzet és a motiváció szempontjából kulcsfontosságú neurotranszmitter.

A kávé tele van antioxidánsokkal, például klorogénsavval, amely segíthet csökkenteni a gyulladást és javíthatja az anyagcserét. Kutatások szerint a mérsékelt kávéfogyasztás csökkentheti az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór kockázatát, valamint a 2-es típusú cukorbetegség esélyét is.

Ha azonban túlzásba visszük a koffeint, annak számos kellemetlen mellékhatása lehet:

  • Alvászavarok: Ha este vagy délután túl későn fogyasztunk kávét, az megnehezítheti az elalvást.
  • Szívdobogás és szorongás: A koffein túlzott bevitele szapora szívverést és idegességet okozhat.
  • Gyomorpanaszok: A kávé savas hatású, ezért érzékeny gyomrúaknál gyomorégést vagy refluxot idézhet elő.

Ha szeretnéd élvezni a kávé előnyeit anélkül, hogy túlpörgetnéd magad, napi 2-3 csésze kávé az ajánlott mennyiség – és ha alvászavaraid vannak, érdemes a délutáni órákban már elkerülni.

Vörösbor: az életelixír vagy ártalmas szenvedély?

A bor és a romantika mindig is összetartoztak: egy gyertyafényes vacsoránál vagy egy kandalló mellett kortyolgatott vörösbor szinte kötelező kellék. De valóban olyan egészséges, mint ahogy egyesek állítják?

A vörösbor egyik leghíresebb összetevője a rezveratrol, amely a szőlőhéjban található antioxidáns. Kutatások szerint ez az anyag segíthet csökkenteni a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, mivel javítja az erek rugalmasságát és csökkenti a gyulladást.

A vörösbor emellett polifenolokat és flavonoidokat is tartalmaz, amelyek tágítják az ereket és csökkentik a vérnyomást. Sokan hivatkoznak a „francia paradoxonra”: a franciák viszonylag magas zsírfogyasztásuk ellenére alacsonyabb szívbetegség-rátával rendelkeznek – egyesek szerint a rendszeres vörösborfogyasztásuk miatt.

Bár a vörösbor egyes vegyületei valóban jótékonyak lehetnek, nem szabad elfelejteni, hogy minden alkohol toxikus anyag a szervezet számára.

A túlzott alkoholfogyasztás:

  • növeli a májkárosodás és a májzsugor kockázatát,
  • hozzájárul a magas vérnyomás kialakulásához,
  • növeli a rák kialakulásának kockázatát.

A szakértők szerint nők esetében napi 1 pohár (1,5 dl), férfiaknál napi 2 pohár vörösbor még elfogadható mennyiség, de ezen felül a kockázatok meghaladják az előnyöket.

vehir
vehir
vehir
vehir.hu
további cikkek
Képernyőfotó 2025-04-04 - 11.41.00
Képernyőfotó 2025-04-04 - 11.41.00
Képernyőfotó 2025-04-04 - 11.41.00
FODMAP-diéta: célzott segítség az érzékeny bélnek Folytonos puffadás, görcsök, emésztési zavarok – sokan élnek együtt ezekkel a tünetekkel anélkül, hogy tudnák, mi áll a háttérben. A FODMAP-diéta tudományosan megalapozott megoldást kínálhat azoknak, akiknek bélrendszere érzékenyen reagál bizonyos ételekre.  tegnap 10:24
Képernyőfotó 2025-04-02 - 14.20.09
Képernyőfotó 2025-04-02 - 14.20.09
Képernyőfotó 2025-04-02 - 14.20.09
A sikeres emberek közös titka: a Transzcendentális Meditáció  Vajon mi köti össze a Wall Street-i brókereket, hollywoodi rendezőket és a legnagyobb vállalatok vezetőit?  2025. április 2. 14:25
Képernyőfotó 2025-03-30 - 17.37.04
Képernyőfotó 2025-03-30 - 17.37.04
Képernyőfotó 2025-03-30 - 17.37.04
Virágpor, pollen, méhek: így készülj fel a tavaszi allergiaszezonra A tavasz a megújulás, a szerelem és a virágzó kertek évszaka – de nem mindenkinek. Sokak számára ez az időszak tüsszögéssel, könnyező szemekkel és állandó orrfújással indul, ugyanis márciustól beindul a pollenszezon, és a méhek is aktívabbá válnak. Mutatjuk, mire érdemes figyelni, hogyan ismerd fel az allergiás tüneteket, és mit tehetsz ellenük. 2025. március 31. 11:20
woman-with-visible-abs-doing-fitness
woman-with-visible-abs-doing-fitness
woman-with-visible-abs-doing-fitness
Kreatin: a legjobban kutatott és leghatékonyabb táplálékkiegészítő mindenki számára A táplálékkiegészítők világában kevés olyan hatóanyag van, amelyet annyi tudományos vizsgálat támaszt alá, mint a kreatint. A sportolók és aktív életmódot folytatók körében már régóta népszerű, de sokan még mindig nem tudják pontosan, mire jó, hogyan működik, és miért tekinthető az egyik leghatékonyabb teljesítményfokozónak – erőnléti sportolók, sőt idősek, vegetáriánusok és akár neurológiai problémákkal élők számára is. 2025. április 2. 15:23

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.