Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Japán már nem bírja a globális matcha-őrület tempóját

2025. március 25. 14:36
Képernyőfotó 2025-03-21 - 13.09.24
Képernyőfotó 2025-03-21 - 13.09.24
Képernyőfotó 2025-03-21 - 13.09.24
A világ ugyanis éppen most issza ki a szigetország teljes készletét.

Volt idő, amikor a matcha még csendes tisztelettel gőzölgött egy japán teaszertartás közepén. Ma már inkább egy habosra turmixolt, mandulatejes latte formájában szürcsölgetik az influenszerek, miközben életvezetési tanácsokat osztanak meg a TikTokon. A kereslet robbanásszerű, a kínálat viszont… nos, az továbbra is évente egyszer, szezonálisan, korlátozott mennyiségben érkezik.

A matcha eredetileg a zen buddhizmusban gyökerezik – a szerzetesek ittak belőle meditáció előtt, hogy éberebbek legyenek, de ne túl éberek. A tea készítése máig szigorúan koreografált folyamat: a chawan nevű csészébe beleteszik a bambuszkanállal kimért finom port, majd kb. 80 °C-os vízzel felöntik, végül a chasen nevű bambusz habverővel krémes, selymes habot képeznek a tetején. Se turmixgép, se mandulatej, se jégtörő funkció.

A mostani globális matchaláz azonban egészen más minőség. Vagy inkább: más műfaj. A „matcha latte” – különösen a hideg, jégkockás, zabtejes verzió – már nem igazán japán, inkább valami trendi városi illúzió, aminek annyi köze van az eredetihez, mint a gyorséttermi sushi-nak a tokiói Tsukiji piachoz.

Japán, a matcha szakrális anyaföldje, kezdi elveszíteni a fonalat, és nem azért, mert nem akarnak több teát termeszteni. Egyszerűen nincs annyi jó minőségű, árnyékolva nevelt tencha levél a szigeten, amennyi kielégítené a világ matchára éhes esztétikumfogyasztását.

Az elmúlt évben robbanásszerűen nőtt a zöld tea por iránti nemzetközi igény. A piac értéke jelenleg 2,67 milliárd dollárra tehető, és a becslések szerint 2033-ra eléri a 6,86 milliárdot. A növekedés irama tiszteletre méltó – évi közel 10% –, de nem mindenki örül ennek maradéktalanul: a japán termelők ugyanis egyre nehezebben tartják a tempót.

A probléma forrása meglepően prózai: a matcha nem egy bármikor leemelhető szupermarketes zöld por, hanem a tencha nevű tealevélből készül, amit évente csupán egyszer, tavasszal lehet betakarítani, ha az időjárás és a természet is úgy akarja. A feldolgozás ráadásul kézműves folyamat, aminek lényege épp a lassúság és a gondosság. Hogy egy klasszikust idézzünk: ezt nem lehet csak úgy „skálázni”.

A kiemelt japán termelők – mint például az Uji régió ikonikus beszállítója, a Marukyu Koyamaen – az elmúlt hónapokban kimerültek. Pontosabban: a készleteik.

A trendet leginkább a közösségi média fűti – elsősorban a TikTok –, ahol a #matchalatte hashtaget már több százmilliószor használták. A japán termelők egy része kényszerpihenőre vonult, míg mások alternatívákat keresnek: külföldi termelés kiszervezése, modernizáció, esetleg az export korlátozása is felmerült.

A végeredmény? Egy paradox helyzet: miközben a matcha soha nem volt ennyire népszerű, az eredeti, japán változat egyre ritkább és drágább lesz. 

Ha valóban a japán kultúrát, az egészséget és a matcha szellemét keresed, ne a tejes-habos, szirupos verzióban kutasd. Az csak marketing – nem tea.

IMG_6403
IMG_6403
IMG_6403
Balogh Dóra
további cikkek
anxious-man-laying-bed-medium-shot
anxious-man-laying-bed-medium-shot
anxious-man-laying-bed-medium-shot
Miért ébredünk fel éjszaka, és hogyan tehetünk ellene? Az éjszakai felébredés sokkal gyakoribb jelenség, mint azt elsőre gondolnánk. Sokan tapasztalják, hogy az éjszaka közepén hirtelen felriadnak – akár többször is – majd nehezen vagy egyáltalán nem tudnak visszaaludni. 2025. március 28. 11:49
Képernyőfotó 2025-03-20 - 12.40.29
Képernyőfotó 2025-03-20 - 12.40.29
Képernyőfotó 2025-03-20 - 12.40.29
8 étel, ami szép csendben tönkreteszi az egészségedet Az élelmiszeripar kényelmesebbé tette az életünket: elég csak levenni valamit a polcról, bedobni a mikróba, és már kész is a vacsora. Csakhogy ennek a kényelemnek komoly ára van. A feldolgozott élelmiszerek tele vannak tartósítószerekkel, cukorral, mesterséges ízfokozókkal és más adalékokkal, amelyek hosszú távon komoly egészségügyi problémákat okozhatnak. 2025. március 20. 19:56
Képernyőfotó 2025-03-17 - 11.01.30
Képernyőfotó 2025-03-17 - 11.01.30
Képernyőfotó 2025-03-17 - 11.01.30
A hormonok tánca: mi történik a testedben szex közben? A szexuális együttlét amellett, hogy fizikai élmény, bonyolult hormonális folyamatok sora is, amely hatással van az érzelmekre, a kötődésre és az általános egészségi állapotra. Az orgazmus és az intimitás során felszabaduló hormonok befolyásolják a stressz-szintet, az immunrendszert, a szív- és érrendszeri állapotot, valamint a párkapcsolati dinamikát.  2025. március 17. 11:43
Képernyőkép 2025-03-17 085754
Képernyőkép 2025-03-17 085754
Képernyőkép 2025-03-17 085754
Az egyre népszerűbb dubai csokival érdemes óvastosnak lenni! ​A német élelmiszer-ellenőrző hatóságok riasztó eredményeket tettek közzé a dubaji csokoládék vizsgálata után. Az Észak-Rajna–Vesztfáliában tesztelt, Törökországból, az Egyesült Arab Emírségekből és Jordániából származó minták 96%-a nem felelt meg az előírásoknak. A német gyártású dubaji csokoládék sem szerepeltek sokkal jobban: 38%-uk megbukott a teszteken, és egy düsseldorfi vizsgálat kimutatta, hogy a tíz tesztelt termékből kettő magas penészméregszintet tartalmazott. 2025. március 17. 11:42

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.