Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2025. december 5. Vilma
Veszprém
6°C
2025. december 5. Vilma
Veszprém
6°C

FODMAP-diéta: célzott segítség az érzékeny bélnek

2025. április 5. 10:24
Folytonos puffadás, görcsök, emésztési zavarok – sokan élnek együtt ezekkel a tünetekkel anélkül, hogy tudnák, mi áll a háttérben. A FODMAP-diéta tudományosan megalapozott megoldást kínálhat azoknak, akiknek bélrendszere érzékenyen reagál bizonyos ételekre. 

A FODMAP-diéta az utóbbi években egyre nagyobb figyelmet kapott az emésztőrendszeri panaszokkal küzdők körében, különösen azoknál, akik irritábilis bél szindrómában (IBS) szenvednek. A rövidítés a fermentálható oligo-, di- és monoszacharidokat, valamint a poliolokat jelöli, ezek olyan rövid szénláncú szénhidrátok, amelyek egyeseknél nehezen emésztődnek, a vékonybélben rosszul szívódnak fel, a vastagbélben viszont gyorsan fermentálódnak, gázképződést, puffadást, görcsöket, hasmenést vagy székrekedést okozva.

A diétát eredetileg az ausztráliai Monash Egyetem kutatói dolgozták ki, akik kimutatták, hogy az IBS-es betegek 70-75 százalékánál jelentős javulás tapasztalható, ha csökkentik vagy kizárják a FODMAP-csoportba tartozó ételeket. Ebbe a kategóriába tartozik többek között a fruktóz (pl. alma, körte, méz), a laktóz (tejtermékek), a fruktánok (búza, fokhagyma, hagyma), a galaktánok (hüvelyesek) és a poliolok (cukoralkoholok, mint a xilit vagy szorbit).

Ezek az anyagok teljesen természetesen fordulnak elő számos egészségesnek gondolt ételben, így a diéta első hallásra megtévesztő lehet, hiszen nem "rossz" ételek kizárásáról van szó, hanem olyan tápanyagokról, amelyeket egy érzékeny bélrendszer nem képes jól tolerálni.

A FODMAP-diéta három szakaszból áll: az eliminációs fázisban az érintettek szigorúan kerülik a magas FODMAP-tartalmú ételeket körülbelül 4–6 héten át. Ezt követi az újra-bevezetési fázis, amikor egyenként, kontrollált körülmények között ismét visszakerülnek ezek az élelmiszerek az étrendbe, hogy megfigyelhető legyen, melyik okoz tüneteket, és melyik nem. A harmadik szakasz a személyre szabott, fenntartható étrend kialakítása. Cél, hogy minél változatosabban étkezzen az illető, miközben elkerüli azokat a komponenseket, amelyek panaszt okoznak.

Fontos hangsúlyozni, hogy ez a diéta nem mindenki számára ajánlott, és semmiképp sem tekinthető hosszú távon általános egészségmegőrző étrendnek.

Egészséges emberek számára például nem indokolt a FODMAP-mentes étrend követése, sőt, kifejezetten káros lehet, mivel a fermentálható szénhidrátok táplálják a jótékony bélbaktériumokat, és a túlzott kerülésük a bélflóra egyensúlyának felborulásához vezethet. Ugyanakkor azoknak, akik régóta szenvednek puffadástól, hasmenéstől vagy hasi fájdalomtól, és akinél orvosi vizsgálatok kizárták a szervi eredetű betegségeket (pl. gyulladásos bélbetegség, cöliákia), a FODMAP-diéta egy kiváló eszköz lehet a tünetek enyhítésére.

A tudományos kutatások egyre szélesebb körben igazolják a diéta hatékonyságát IBS esetén. Randomizált kontrollált vizsgálatok, köztük a Monash Egyetem és a King’s College London tanulmányai is alátámasztják, hogy a FODMAP-diéta szignifikánsan csökkenti az IBS tüneteit, különösen a hasi fájdalmat és a puffadást. Ugyanakkor fontos kiemelni, hogy nem minden IBS-es beteg reagál ugyanúgy: vannak, akik már kis mennyiségű FODMAP-ot sem tolerálnak, míg mások viszonylag sokat is képesek panasz nélkül elfogyasztani. Emellett pszichológiai tényezők – például stressz, szorongás – is nagyban befolyásolják a tünetek súlyosságát, így a diéta gyakran csak egy része a hatékony terápiának.

A FODMAP-diéta tehát nem csodaszer, és nem is mindenkinek való. Szigorú követése hosszú távon nem javasolt, kivéve, ha dietetikus vagy orvos felügyelete mellett, személyre szabottan történik. Jó hír viszont, hogy sokak számára még ideiglenes alkalmazása is jelentős életminőség-javulást hozhat. Ha valaki évek óta kínlódik megmagyarázhatatlan emésztési panaszokkal, és minden más kizárható okot orvos már leellenőrzött, akkor a FODMAP-diéta kipróbálása egy alapos és tudományosan megalapozott lépés lehet – de sose egyedül, hanem szakember segítségével.

vehir.hu
további cikkek
Őrülten pazarló a magyar – mutatjuk a legnagyobb pocsékolásokat életmód Őrülten pazarló a magyar – mutatjuk a legnagyobb pocsékolásokat Valamiért szeretjük azt hinni, hogy a pazarlás mások problémája. Hogy mi okosan vásárolunk, ésszel fogyasztunk, és mindig tudjuk, mire van szükségünk. A valóság azonban makacsabb ennél: Magyarországon évente több millió tonna hulladék keletkezik, miközben az emberek fele még mindig úgy gondolja, hogy „jobb újat venni, mint a régit javítgatni”. 2025. november 22. 13:10 ,,Otthon sem mindegy, mire lép az ember" életmód ,,Otthon sem mindegy, mire lép az ember" A veszprémi gyógyászati bolt, amely ma már Budapesttől Győrig fogad pácienseket, egészen más hangulatú hely, mint amit az ember az egészségügyi ellátórendszer szélén megszokott. Belépve nem steril, hűvös kiszolgálás, hanem egy család fogadja az embert – Péller Judit, fia, Császár Péter és a felesége Császár-Németh Petra, –, akik húsz éve építik közösen azt a vállalkozást, amely egy apró üzletből mára az ország egyik legismertebb lábdiagnosztikai pontjává nőtte ki magát. 2025. november 27. 10:30 Amit mindenkinek érdemes tudni az influenza elleni oltásról életmód Amit mindenkinek érdemes tudni az influenza elleni oltásról Az influenza elleni oltás évről évre visszatérő téma, mégis rengeteg félreértés és bizonytalanság övezi. A legtöbben pontosan tudják, hogy „fontos lenne beadatni”, de kevesen értik igazán, hogy miért, hogyan működik, és kiknek szól leginkább. Pedig az influenza nem egy szimpla téli nátha: komoly, akár hetekre ledöntő, szövődményekkel járó megbetegedés, amely minden szezonban emberek tízezreit érinti – és sajnos veszélyeztet is. Éppen ezért fontos tudni, mire számíthatunk az oltástól, és miért számít ma is az egyik leghatékonyabb védelemnek. 2025. november 18. 15:09

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.