Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A nagy zab-dilemma: tényleg olyan egészséges, mint mondják?

2025. április 6. 11:51 // Forrás: green.hu
Az utóbbi években a zab szinte megkerülhetetlen eleme lett az egészségesnek mondott étrendeknek. Zabot reggelire, zabitalt kávéba, zabszeletet edzés után – a boltok polcai és az influenszerek közösségi oldalai tele vannak ezzel a sokoldalú alapanyaggal. De vajon tényleg olyan jótékony hatású, mint ahogyan azt a marketing sugallja? Vagy inkább egy jól felépített mítosz része?

Kétségtelen, hogy a zab tartalmaz értékes tápanyagokat: rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, és különösen a béta-glükán nevű oldható rost miatt tartják számon, amely hozzájárulhat a koleszterinszint csökkentéséhez és a vércukorszint stabilizálásához. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy minden szervezet másként reagál ezekre az összetevőkre. A zab rostjai például fermentálódnak a vastagbélben, ami sokaknál okozhat puffadást, gázképződést vagy akár kellemetlen teltségérzetet is, különösen az érzékeny emésztésűek körében.

Kevésbé ismert, de annál fontosabb tényező a zab fitinsav-tartalma. Ez a természetes vegyület gátolhatja olyan fontos ásványi anyagok, mint a vas, cink, kalcium és magnézium felszívódását a szervezetben. A fitinsav a növények természetes „védelmi eszköze”, de az emberi test nem mindig boldogul vele jól – különösen akkor nem, ha valaki rendszeresen, nagy mennyiségben fogyaszt feldolgozatlan zabot. A fitinsav hatása csökkenthető áztatással vagy fermentálással, viszont a bolti zabkásák, zabpelyhek és granolák túlnyomó többsége nem megy át ilyen feldolgozáson.

A másik rejtett probléma a gluténérzékenyeket érinti. Bár a zab technikailag gluténmentes, a feldolgozása során gyakran szennyeződik búzával, árpával vagy rozssal, ami komoly kockázatot jelenthet a cöliákiában szenvedőknek. Sőt, a zabban található avenin nevű fehérje is hasonló hatást válthat ki az arra érzékenyeknél. Egyes kutatások szerint a gluténérzékenyek 10-15%-a az "ellenőrzött gluténmentes" zabra is negatívan reagálhat.

Emellett sokan számolnak be emésztési panaszokról a zab rendszeres fogyasztása után: puffadásról, székrekedésről, hasmenésről vagy éppen görcsökről. Ennek oka részben az, hogy a zab közepes mennyiségű FODMAP-ot tartalmaz – ezek olyan fermentálható szénhidrátok, amelyek különösen az irritábilis bél szindrómában (IBS) szenvedőknek okozhatnak problémát. A béta-glükán önmagában is irritálhatja a bélrendszert, ha valaki túl nagy adagban viszi be.

Fontos tehát árnyaltan látni a képet. A zab népszerűsége nem kizárólag a jótékony hatásainak köszönhető, hanem nagyrészt a hatékony marketingnek. A "szuperélelmiszer" címke jól hangzik, de gyakran elhallgatja a kevésbé előnyös hatásokat. Ráadásul a zab alapú termékek – például a bolti zabkásák, zabitalok vagy zabszeletek – gyakran tartalmaznak hozzáadott cukrot, aromákat és más adalékanyagokat, amelyek már messze viszik az adott ételt az egészséges kategóriától.

Nem arról van szó, hogy a zab egyértelműen káros – sokak számára hasznos és jól tolerálható, különösen mértékkel fogyasztva. De ha gyakori puffadást, diszkomfortot vagy tápanyaghiányos tüneteket észlelsz magadon, érdemes lehet újragondolni a mindennapi zabfogyasztást. Különösen akkor, ha már eleve érzékeny az emésztőrendszered, gluténérzékeny vagy, vagy hajlamos vagy ásványianyag-hiányra.

Alternatívaként remekül működhetnek a gluténmentes és emésztésbarát álgabonák, mint a köles, quinoa, amaránt vagy hajdina – ezek változatossá teszik az étrendet, miközben kímélik a gyomrot. Az egészséges étkezés nem egyetlen „csodagabona” köré kell, hogy épüljön – sokkal inkább a változatosságon, a mértékletességen és az egyéni igények figyelembevételén múlik.

vehir.hu
további cikkek
Karácsonyi klasszikusok, csak könnyebben életmód Karácsonyi klasszikusok, csak könnyebben A karácsony lényege nem az evésben van, sokkal inkább szeretteinkkel való meghitt együttlétben, mégis az asztal bősége évről évre próbára teszi a mértékletességet. A halászlé, a sült oldalas, a bejgli és a családi recept szerint készített töltött káposzta illata szinte automatikusan túlevésre csábít. Pedig a varázs sosem a túlzott kalóriabevitelben, sokkal inkább a szeretetben és a meghitt, közös pillanatokban rejlik. Ha nem szeretnénk, hogy az ünnep után a kanapéra zuhanás után azonnal emésztési panaszok gyötörjenek, érdemes néhány okos trükköt bevetni a konyhában. tegnap 10:16 Egy új veszprémi ital, ami nem felráz, hanem egyben tart – bemutatkozik a DRNK81 életmód Egy új veszprémi ital, ami nem felráz, hanem egyben tart – bemutatkozik a DRNK81 Az üdítőitalok polcain ma már nehéz valódi újdonságot találni. Energiaitalok harsány ígéretekkel, cukros frissítők gyors élvezettel, vitaminvizek kompromisszumos megoldásokkal. Ebbe a zsúfolt térbe érkezett meg Veszprémből a DRNK81, egy tudatosan felépített funkcionális ital, amely egészen más kérdésre keresi a választ: hogyan lehet nap mint nap jól működni ebben a rohanó világban? 2025. december 16. 15:28 Karácsonyfa fenyő nélkül! Tippek fenyőfa-pótlásra! életmód Karácsonyfa fenyő nélkül! Tippek fenyőfa-pótlásra! Karácsonyfa dilemma: minden decemberben ugyanaz a rituálé. Már megint meg kell venni a karácsonyfát. Vágott vagy műfenyő, földlabdás vagy esetleg bérlés – a kérdés mindig csak az, hogy milyen fát válasszunk. De van egy másik kérdés is, amit ritkábban teszünk fel: egyáltalán kell-e nekünk igazi fenyőfa, vagy jópofa, kreatív módon pótolható a karácsonyfa? 2025. december 15. 16:07

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.