Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2025. április 12. Gyula
2025. április 12. Gyula

A nagy zab-dilemma: tényleg olyan egészséges, mint mondják?

2025. április 6. 11:51 // Forrás: green.hu
side-view-oat-flakes-spilling-out-scattered-jar-with-glass-milk-sackcloth-surface
side-view-oat-flakes-spilling-out-scattered-jar-with-glass-milk-sackcloth-surface
side-view-oat-flakes-spilling-out-scattered-jar-with-glass-milk-sackcloth-surface
Az utóbbi években a zab szinte megkerülhetetlen eleme lett az egészségesnek mondott étrendeknek. Zabot reggelire, zabitalt kávéba, zabszeletet edzés után – a boltok polcai és az influenszerek közösségi oldalai tele vannak ezzel a sokoldalú alapanyaggal. De vajon tényleg olyan jótékony hatású, mint ahogyan azt a marketing sugallja? Vagy inkább egy jól felépített mítosz része?

Kétségtelen, hogy a zab tartalmaz értékes tápanyagokat: rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, és különösen a béta-glükán nevű oldható rost miatt tartják számon, amely hozzájárulhat a koleszterinszint csökkentéséhez és a vércukorszint stabilizálásához. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy minden szervezet másként reagál ezekre az összetevőkre. A zab rostjai például fermentálódnak a vastagbélben, ami sokaknál okozhat puffadást, gázképződést vagy akár kellemetlen teltségérzetet is, különösen az érzékeny emésztésűek körében.

Kevésbé ismert, de annál fontosabb tényező a zab fitinsav-tartalma. Ez a természetes vegyület gátolhatja olyan fontos ásványi anyagok, mint a vas, cink, kalcium és magnézium felszívódását a szervezetben. A fitinsav a növények természetes „védelmi eszköze”, de az emberi test nem mindig boldogul vele jól – különösen akkor nem, ha valaki rendszeresen, nagy mennyiségben fogyaszt feldolgozatlan zabot. A fitinsav hatása csökkenthető áztatással vagy fermentálással, viszont a bolti zabkásák, zabpelyhek és granolák túlnyomó többsége nem megy át ilyen feldolgozáson.

A másik rejtett probléma a gluténérzékenyeket érinti. Bár a zab technikailag gluténmentes, a feldolgozása során gyakran szennyeződik búzával, árpával vagy rozssal, ami komoly kockázatot jelenthet a cöliákiában szenvedőknek. Sőt, a zabban található avenin nevű fehérje is hasonló hatást válthat ki az arra érzékenyeknél. Egyes kutatások szerint a gluténérzékenyek 10-15%-a az "ellenőrzött gluténmentes" zabra is negatívan reagálhat.

Emellett sokan számolnak be emésztési panaszokról a zab rendszeres fogyasztása után: puffadásról, székrekedésről, hasmenésről vagy éppen görcsökről. Ennek oka részben az, hogy a zab közepes mennyiségű FODMAP-ot tartalmaz – ezek olyan fermentálható szénhidrátok, amelyek különösen az irritábilis bél szindrómában (IBS) szenvedőknek okozhatnak problémát. A béta-glükán önmagában is irritálhatja a bélrendszert, ha valaki túl nagy adagban viszi be.

Fontos tehát árnyaltan látni a képet. A zab népszerűsége nem kizárólag a jótékony hatásainak köszönhető, hanem nagyrészt a hatékony marketingnek. A "szuperélelmiszer" címke jól hangzik, de gyakran elhallgatja a kevésbé előnyös hatásokat. Ráadásul a zab alapú termékek – például a bolti zabkásák, zabitalok vagy zabszeletek – gyakran tartalmaznak hozzáadott cukrot, aromákat és más adalékanyagokat, amelyek már messze viszik az adott ételt az egészséges kategóriától.

Nem arról van szó, hogy a zab egyértelműen káros – sokak számára hasznos és jól tolerálható, különösen mértékkel fogyasztva. De ha gyakori puffadást, diszkomfortot vagy tápanyaghiányos tüneteket észlelsz magadon, érdemes lehet újragondolni a mindennapi zabfogyasztást. Különösen akkor, ha már eleve érzékeny az emésztőrendszered, gluténérzékeny vagy, vagy hajlamos vagy ásványianyag-hiányra.

Alternatívaként remekül működhetnek a gluténmentes és emésztésbarát álgabonák, mint a köles, quinoa, amaránt vagy hajdina – ezek változatossá teszik az étrendet, miközben kímélik a gyomrot. Az egészséges étkezés nem egyetlen „csodagabona” köré kell, hogy épüljön – sokkal inkább a változatosságon, a mértékletességen és az egyéni igények figyelembevételén múlik.

vehir
vehir
vehir
vehir.hu
további cikkek
stressed-male-massaging-nose-bridge-suffering-from-headache
stressed-male-massaging-nose-bridge-suffering-from-headache
stressed-male-massaging-nose-bridge-suffering-from-headache
Lehet, hogy önnek is krónikus fáradtság szindrómája van! Egy friss amerikai kutatás szerint a koronavírus fertőzés nagy szerepet játszhat az úgynevezett „ME/CFS”, azaz a krónikus fáradtság szindróma kialakulásában. 15 ezer ember adatait vizsgálták és meglepő eredményekre jutottak. 2025. április 8. 16:02
hand-2595610_1280
hand-2595610_1280
hand-2595610_1280
Veszélyben vannak-e a tetovált emberek? Érdekes kutatást végeztek a Dél-dániai Egyetem (SDU) kutatói, akik arra keresték a választ, hogy vajon van-e köze a tetoválásoknak a daganatos betegségek kialakulásához? 2025. április 9. 15:06
varosi_magany
varosi_magany
varosi_magany
Értheti egy veszprémi, hogy mit jelent a városi magány? Huszonegyedik századi nagyvárosi emberek lelkét szétcincálja a magány. Aztán szépen lassan a szervezetüket is. Van olyan ország Európában, ahol külön minisztérium foglalkozik ezzel a problémával. De vajon Veszprémben mennyire csap meg a magány szele, amikor kilépünk a lakásunk ajtaján? 2025. április 7. 15:23
Képernyőfotó 2025-04-04 - 11.41.00
Képernyőfotó 2025-04-04 - 11.41.00
Képernyőfotó 2025-04-04 - 11.41.00
FODMAP-diéta: célzott segítség az érzékeny bélnek Folytonos puffadás, görcsök, emésztési zavarok – sokan élnek együtt ezekkel a tünetekkel anélkül, hogy tudnák, mi áll a háttérben. A FODMAP-diéta tudományosan megalapozott megoldást kínálhat azoknak, akiknek bélrendszere érzékenyen reagál bizonyos ételekre.  2025. április 5. 10:24

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.