Többször felmerült már baráti borozgatások mellett, így például a Vehír Borszalonon is vitatémaként, hogy mi tenne jót a magyar bormarketingnek? A borászok irányítsák figyelmüket pusztán néhány fajta felé, ahogy az osztrákok tették a Zöld veltelini és a Rajnai rizling esetében és legyünk mi magyarok abban világszinten a trendek meghatározói? Vagy őrizzük meg a mostani sokszínűségünket, amiben Villánytól Tokajig több tucat különböző szőlőfajtáról mondjuk, hogy na, ez tipikusan magyar és ennek a régiónak a sajátja, amit a szomszédos borvidéken már nem kaphat meg az ember, de legalábbis nem abban a minőségben, mint itt.
Előbbinél az alapoktól kellene újragondolni a hazai borkultúrát és egy évtizedbe is beletelne, amíg érezhető eredményeket tudna Magyarország felmutatni. Mindezt abban a korszakban, amikor a klímaváltozás Damoklész kardjajént ott lebeg az ültetvények fölött és senki nem tudja tűpontosan megjósolni, hogy meddig lesz alkalmas még a Kárpát-medence a most ismert fajták termesztésének. Mediterrán fajták felé viszont még talán korai lenne tömegesen nyitnia a borászoknak, habár úttörők már vannak, például a Balaton-felvidéken is.
Marad a szövevényes út, ahol könnyen Bolygó Hollandivá válhat az, aki a minimális tudás hiányában is szeretné megismerni a magyar borkultúra sokszínűségét. Ami viszont éppen ezen adottsága miatt az egyik legizgalmasabb Európában.
Márpedig az igazi polgári gondolkodású ember szereti az ilyen izgalmakat. A kockázatok kiküszöbölése érdekében pedig nem rest tájékozódni, kérdezni, nyitottnak lenni az új ismeretek felé.
A Vehír Borszalon közönsége az elmúlt egy év borszalonjain már megtapasztalta ezt, milyen, amikor a különböző borvidékekről érkező borászok több, mint negyven tétele között kell eligazodni, lehetőleg úgy, hogy közben kéz a kézben maradjon a saját ízlésvilágával.
Ez az élmény a közelgő, május 30-ai borszalonon sem lesz más, sok minden viszont újdonságként hat majd. A Vehír Borszalon ezúttal leköltözik a Dubniczay-palota udvarára és a nyárelőben egy valódi garden party-val várja régi és új vendégeit. És persze az a kilenc borász és borászat is, akik ismét lefedik a teljes hazai borpalettát, sőt kis kitekintőt adnak külföldre is.
A következőkben őket mutatjuk be, hogy amikor jövő pénteken valaki megérkezik a Vehír Borszalonra és megkapja egyedi gravírozással ellátott poharát, már kellő magabiztosággal induljon el gasztronómiai kalandján.
A Vehír Borszalonra belépőt online erre a linkre kattintva lehet váltani.
Miklóscsabi Pincéje – Mór
Miklóscsabi Pincéje a Móri borvidék egyik meghatározó szereplője, ahol a hagyományos móri szőlőfajták, mint az Ezerjó, Rajnai rizling, Chardonnay és Zöld veltelíni sorakoznak a dűlőkön. A birtok évente 40-50 ezer palack bort készít, amelyek közepes testűek, friss, ropogós és jóivásúak, így kiválóak a mindennapokra. A borászat szlogenje, a „Szenvedélyes hétköznapok” jól tükrözi filozófiájukat.
Centurio Szőlőbirtok és Borház – Mátra
A Centurio Szőlőbirtok egy kézműves, családi gazdaság Gyöngyöstarjánban, a Mátrai borvidéken. A birtok 3,2 hektáron, három dűlőben – Fáy-domb, Száraz-völgy és Diós – helyezkedik el. A borászat hozamkorlátozott szőlőből, saját élesztővel, hagyományos feldolgozási módszerekkel készíti borait. Kiemelkedő tételeik közé tartozik a Diós Blanc Cuvée, a Fáy-Domb fehér cuvée és az Elsőfejtés siller.
Gere Tamás & Zsolt Pincészete – Villány
A Gere Tamás és Zsolt Pincészete egy családi borászat Villányban, amelyet az 1980-as évek végén alapított Gere Tamás. A pincészet a Villányi pincesortól néhány méterre, egy hangulatos udvarban található. A szőlő feldolgozása és a bor érlelése a nagyharsányi pincében történik, ahol a vörösborokat nagy fahordókban és barrique hordókban, míg a fehér és rosé borokat rozsdamentes acéltartályokban érlelik.
KERN Bor & Pezsgőház – Balatonszőlős
A KERN Pincészet Balatonszőlősön és Tarcalon, a Tokaji borvidéken is jelen van, ahol a szőlőtermelés és a borászat több évszázados múltra tekint vissza. A pincészet célja a bortermelés múltja és jövője közötti kapcsolat megteremtése, ötvözve a tradíciót a természettel és a technikával. Különösen figyelmet fordítanak a hagyományos, szinte elfeledett szőlőfajták „felélesztésére” a legmodernebb és legkíméletesebb eljárások alkalmazásával.
Guden Kisbirtok – Paloznak
A Guden Kisbirtok egy 1,2 hektáros területen működő kis borászat Paloznakon, ahol évente mintegy 4500 palack bort készítenek olaszrizlingből és kékfrankosból. A birtok neve Guden Vitéz legendájából származik, amely szerint a vitéz, Szent László király paloznaki lovagja, 1079-ben odaveszett a német-római császárral vívott harcban, de előtte földjeit még az egyházra hagyta. Ez a történelmi háttér és a kiváló minőségű borok teszik a Guden Kisbirtokot egyedivé a régióban.
Öreg-hegyi Kispince – Felsőörs
A felsőörsi Öreg-hegy tradicionális otthona a kis pincéknek, ahol a térség jegyeit minden cseppjében magában hordozó Olaszrizlingek kerülnek főként a palackokba. Kováts Marci pincéjében sincs ez másképpen, aki gondosan válogatja össze az évjáratokat, amiket a Vehír Borszalonra elhoz.
Aranysörte Kézműves Borászat – Dörgicse
Az Aranysörte Kézműves Borászat Dörgicsén található, ahol elhivatottan őrzik szőlészeti értékeinket. A birtokon olyan szőlőfajtákból rendelkeznek kísérleti ültetvénnyel, amelyek az 1870-es filoxéra vész előtt végzett összeírásokban már szerepeltek, mint a fehér góhér, a vadfekete (csókaszőlő), az öregszemű sárfehér és a szerémi zöld. A borászat célja a történelmi szőlőfajták megőrzése és bemutatása a mai borfogyasztóknak.
Borkorzó – Francia válogatás
A Borkorzó borkereskedés és webshop egyedileg válogatott olasz, francia és spanyol borokat kínál. A borokat a termelőknél vagy borszakmai vásárokon, esetenként nemzetközi borszakértők ajánlásával válogatják. A Vehír Borszalonra a francia kínálatból válogatnak.
Zwack Izabella Borkereskedés – Buborék válogatás
A Zwack Izabella Borkereskedés válogatásában a nagy pincészetek mellett helyet kapnak a kisebb kézműves pincészetek különleges borai is. A választékban Tokaj különlegességei mellett megtalálhatóak a fiatalos bisztró borok és a villányi klasszikusok is. A „Buborék válogatás” különösen figyelemre méltó, amely pezsgők és proseccók széles választékát kínálja a fogyasztóknak.