Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Miért olyan jók az osztrákok borászatban?

2025. február 8. 12:21
Elcsépelt közhelynek tűnik, mégis van igazságtartalma, hogy a magyar borok világhíresek… Magyarországon. Ezzel szemben a sógorok pincészeteiben készült borok a világ szinte bármelyik szegletében felbukkannak elegánsabbnál elegánsabb éttermekben és borbárokban. Csütörtök este a veszprémi Wine&Vinyl hagyományos borklubjában Ausztria borai kerültek terítékre, ráadásul az egyik legilletékesebb személy tolmácsolásában. A Zöld veltelini és a Rajnai rizling társaságában pedig kiderült, mit lenne érdemes ellesni egykori monarchiabeli társunktól.

Harminckettedik alkalommal találkoztak a borkultúra kedvelői a belvárosi Wine&Vinyl aktuális borklubjában, ahol hónapról hónapra valamelyik hazai borász vagy borkereskedő segít eligazodni a különböző borászatok, vagy borvidékek tételei közt.

Ezúttal ráadásul az országhatárt is átlépve, de mégsem távolodva el messzire, ugyanis Gombolai Attila, a KisBécs borkereskedés tulajdonosa Ausztria legjobb borait hozta el Veszprémbe. Bár a termővidékeik legnagyobb része itt van rögtön a szomszédban, mégis felfogásukban, mind a borkészítés, mind a marketing területén merőben eltérőek a magyarokhoz képest, emiatt pedig már az első palack kibontása előtt izgalmasnak ígérkezett az este.

Gombolai Attila több mint tíz éve vezeti sikeresen a KisBécs borkereskedést és éttermét Budapesten, az ausztriai termővidékeket és dűlőket pedig úgy ismeri, mint a tenyerét. Ez összesen körülbelül 45 ezer hektár termőterületet jelent, összehasonlításképpen Magyarországon 58 ezer hektáron termelnek szőlőt. Csakhogy amíg az osztrákok alig negyven szőlőfajtát engedélyeztek, addig Magyarországon körülbelül száz fajtával dolgozhatnak a borászok. Ez még fontos adat lesz később, viszont azt is érdemes megemlíteni, hogy az osztrákok a termőterületeik 80%-án ebből a negyvenből összesen tíz fajtával dolgoznak. Főleg Zöld veltelinivel, ami a teljes 45 ezer hektár egyharmadát teszi ki, valamint Rajnai rizlinggel, újabban pedig Sauvignon blanc-al is.

Így pedig Ausztriának van egy olyan erős karaktere a borászat nemzetközi piacán, amivel könnyű megkülönböztetni a térség többi országától, ez pedig marketingben hatalmas előnyt jelent.

Persze jó marketinghez elengedhetetlen, hogy valóban jó borok is készüljenek, amiben szintén nem állnak rosszul az osztrákok. Összesen csupán négy nagy borrégiót tartanak számon, mindegyik az ország keleti határán, Magyarország mellett helyezkedik el. Északról déli irányba haladva a Alsó-Ausztria, Bécs – érdekesség, hogy Bécs az egyetlen olyan főváros a világon, amely jelentős bortermelő régióval rendelkezik – Burgenland és Stájerország.

Ezeken a területeken a klíma is kedvez a szőlőnek, nyáron nappal hasonlóan meleg van, mint a Kárpát-medencében, esténként viszont 15-18 fokra visszahűl a hőmérséklet, mindez jót tesz a savképződésnek, a borokat így pedig hosszabb ideig el lehet tenni.

De visszatérve az osztrákok stratégiájához, mert nyugodtan lehet stratégiaként is tekinteni arra, ahogy óramű pontossággal a nyolcvanas évek második felétől megtervezték a saját borkultúrájukat. Akkor megnyomták a reset gombot, majd az alapoktól indulva, magukra nézve szigorú szabályokat bevezetve álltak neki az ültetvények fejlesztésének.

Gombolai Attila azt is elmesélte, bár a Zöld veltelini az, amit a legnagyobb mennyiségben csinálnak, a Rajnai rizling mégis sokszor a „szerelemgyereke” a borászoknak. Összesen körülbelül 1300 hektáron termelik csak – ez hetede a Zöld veltelininek – és itt is rendkívül szigorú szabályokat hoztak. Ráadásul az osztrákok folyamatosan elemzik saját teljesítményüket. Évente számos konferenciát, workshopot tartanak, főleg Wachau környékén, ami a Rajnai rizlingnek olyan, mint nálunk a furmintnak Tokaj.

A bormarketing élére is egy olyan embert neveztek ki egyszemélyben, aki világon a top 5 legkiválóbb szakember közé tartozik. Willi Klinger azon kívül, hogy szaktudásában a legnagyobb nevek közé tartozik, stand upos múlttal is rendelkezik, ami pedig szintén nem hátrány, amikor népszerűsíteni kell egy ország borát.

„Az osztrákok kiválasztották, hogy miben jók és tartották magukat ehhez.” – Foglalta össze Gombolai Attila az elmúlt negyven évet, ami a határ túloldalán lévő dűlőkön történt.

Persze a Zöld veltelinin és a Rajnai rizlingen túl is van borászat Ausztriában. A Wine&Vinyl borklubjába Attila ezeken kívül hozott például Olaszrizlingből készült pezsgőt, amivel érdekes módon Magyarországon, ahol az Olaszrizling az egyik legnépszerűbb fajta, nem lehet találkozni. Ezen kívül Pinot noir és Kékfrankos is szerepelt már a vörös tételek között, utóbbiról Attila úgy nyilatkozott, mint a legközelebbi kapcsolat a magyar és az osztrák borászat között.

A Wine&Vinylben a jövőben is folytatódnak a borklubok, viszont a következő ilyen alkalom előtt még, március 7-én érkezik az idei első borszalon a Dubniczay-palotában, ami immáron portálunk, a Vehir.hu nevét viseli.

balint_1080x1080
balint_1080x1080
balint_1080x1080
Hajas Bálint
436789021_7814256448608371_2095157691579283907_n
436789021_7814256448608371_2095157691579283907_n
436789021_7814256448608371_2095157691579283907_n
Vámosi Patrik
további cikkek
unnamed (42)
unnamed (42)
unnamed (42)
A művészet és a borkultúra játékos keringője A Dubniczay-palota hosszú történelme alatt volt már kanonok háza, a falai közt köttettek meg házasságok és számos alkalommal adott otthont klasszikus és kortárs kiállításoknak is. Egy olyan épület Veszprémben, ahol a szalonhangulat, mint amikor a bort kitöltik a pohárba, úgy libbent át a nemesi közegből az igényes polgárság szokásai közé. A kisujjeltartásos gesztikuláció és a púderes paróka korszaka viszont régen leáldozott. A szalonok már egészen másról szólnak, sokszor a játékosságot sem nélkülözik. Ahogyan a Vehír Borszalonnál sem, ahol a borkultúra és a kortárs művészet fog ezúttal is egy látványos keringőt lejteni. A két játékmesterrel, Grászli Bernadettel, a Művészetek Háza igazgatójával és Zsandár Tamással, a borszalon megálmodójával és főszervezőjével beszélgettünk a március 7-ei rendezvény előtt. 2025. február 26. 22:03
borszalon_dec-112
borszalon_dec-112
borszalon_dec-112
A tavasszal együtt érkezik az idei év első borszalonja Veszprémbe Március 7-én nyit az idei év első borszalonja Veszprémben, amelynek ezúttal is a történelmi várnegyed impozáns épülete, a Dubniczay-palota ad otthont. 2025. február 18. 11:44
borszalon_dec-56
borszalon_dec-56
borszalon_dec-56
2025-ben portálunk nevét viseli a veszprémi borszalon Az online térből kilépve a közösségépítés jegyében 2025-ben a Vehir.hu, Veszprém és a Bakony-Balaton térség piacvezető hírportálja névadó főtámogatóként áll a veszprémi borszalon mellé. Így idén már négy alkalommal találkozhatnak az igényes borkultúrára fogékony közönség tagjai a Dubniczay-palota barokk falai közt a sétáló borkóstolón, immáron a Vehír Borszalon keretében, legközelebb március 7-én. 2025. január 10. 13:53
borszalon_dec-22 (1)
borszalon_dec-22 (1)
borszalon_dec-22 (1)
Nagyot változtak a borfogyasztási szokások: ma már a könnyedebb, gyümölcsös vörösborokat vásároljuk szívesen Az ünnepi asztalról nem hiányozhat egy palack kiváló vörösbor, amely jól passzol többféle karácsonyi ételhez. A vásárlók ízlése azonban nagyot változott az elmúlt években, a testes, nehéz vörösborok helyett ma már a gyümölcsös, könnyedebb tételeket keresik – mondja Benesch Antal, a Veszprémi Érseki Pincészet főborásza. 2024. december 22. 14:20

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.