Harminckettedik alkalommal találkoztak a borkultúra kedvelői a belvárosi Wine&Vinyl aktuális borklubjában, ahol hónapról hónapra valamelyik hazai borász vagy borkereskedő segít eligazodni a különböző borászatok, vagy borvidékek tételei közt.
Ezúttal ráadásul az országhatárt is átlépve, de mégsem távolodva el messzire, ugyanis Gombolai Attila, a KisBécs borkereskedés tulajdonosa Ausztria legjobb borait hozta el Veszprémbe. Bár a termővidékeik legnagyobb része itt van rögtön a szomszédban, mégis felfogásukban, mind a borkészítés, mind a marketing területén merőben eltérőek a magyarokhoz képest, emiatt pedig már az első palack kibontása előtt izgalmasnak ígérkezett az este.
Gombolai Attila több mint tíz éve vezeti sikeresen a KisBécs borkereskedést és éttermét Budapesten, az ausztriai termővidékeket és dűlőket pedig úgy ismeri, mint a tenyerét. Ez összesen körülbelül 45 ezer hektár termőterületet jelent, összehasonlításképpen Magyarországon 58 ezer hektáron termelnek szőlőt. Csakhogy amíg az osztrákok alig negyven szőlőfajtát engedélyeztek, addig Magyarországon körülbelül száz fajtával dolgozhatnak a borászok. Ez még fontos adat lesz később, viszont azt is érdemes megemlíteni, hogy az osztrákok a termőterületeik 80%-án ebből a negyvenből összesen tíz fajtával dolgoznak. Főleg Zöld veltelinivel, ami a teljes 45 ezer hektár egyharmadát teszi ki, valamint Rajnai rizlinggel, újabban pedig Sauvignon blanc-al is.
Így pedig Ausztriának van egy olyan erős karaktere a borászat nemzetközi piacán, amivel könnyű megkülönböztetni a térség többi országától, ez pedig marketingben hatalmas előnyt jelent.
Persze jó marketinghez elengedhetetlen, hogy valóban jó borok is készüljenek, amiben szintén nem állnak rosszul az osztrákok. Összesen csupán négy nagy borrégiót tartanak számon, mindegyik az ország keleti határán, Magyarország mellett helyezkedik el. Északról déli irányba haladva a Alsó-Ausztria, Bécs – érdekesség, hogy Bécs az egyetlen olyan főváros a világon, amely jelentős bortermelő régióval rendelkezik – Burgenland és Stájerország.
Ezeken a területeken a klíma is kedvez a szőlőnek, nyáron nappal hasonlóan meleg van, mint a Kárpát-medencében, esténként viszont 15-18 fokra visszahűl a hőmérséklet, mindez jót tesz a savképződésnek, a borokat így pedig hosszabb ideig el lehet tenni.
De visszatérve az osztrákok stratégiájához, mert nyugodtan lehet stratégiaként is tekinteni arra, ahogy óramű pontossággal a nyolcvanas évek második felétől megtervezték a saját borkultúrájukat. Akkor megnyomták a reset gombot, majd az alapoktól indulva, magukra nézve szigorú szabályokat bevezetve álltak neki az ültetvények fejlesztésének.
Gombolai Attila azt is elmesélte, bár a Zöld veltelini az, amit a legnagyobb mennyiségben csinálnak, a Rajnai rizling mégis sokszor a „szerelemgyereke” a borászoknak. Összesen körülbelül 1300 hektáron termelik csak – ez hetede a Zöld veltelininek – és itt is rendkívül szigorú szabályokat hoztak. Ráadásul az osztrákok folyamatosan elemzik saját teljesítményüket. Évente számos konferenciát, workshopot tartanak, főleg Wachau környékén, ami a Rajnai rizlingnek olyan, mint nálunk a furmintnak Tokaj.
A bormarketing élére is egy olyan embert neveztek ki egyszemélyben, aki világon a top 5 legkiválóbb szakember közé tartozik. Willi Klinger azon kívül, hogy szaktudásában a legnagyobb nevek közé tartozik, stand upos múlttal is rendelkezik, ami pedig szintén nem hátrány, amikor népszerűsíteni kell egy ország borát.
„Az osztrákok kiválasztották, hogy miben jók és tartották magukat ehhez.” – Foglalta össze Gombolai Attila az elmúlt negyven évet, ami a határ túloldalán lévő dűlőkön történt.
Persze a Zöld veltelinin és a Rajnai rizlingen túl is van borászat Ausztriában. A Wine&Vinyl borklubjába Attila ezeken kívül hozott például Olaszrizlingből készült pezsgőt, amivel érdekes módon Magyarországon, ahol az Olaszrizling az egyik legnépszerűbb fajta, nem lehet találkozni. Ezen kívül Pinot noir és Kékfrankos is szerepelt már a vörös tételek között, utóbbiról Attila úgy nyilatkozott, mint a legközelebbi kapcsolat a magyar és az osztrák borászat között.
A Wine&Vinylben a jövőben is folytatódnak a borklubok, viszont a következő ilyen alkalom előtt még, március 7-én érkezik az idei első borszalon a Dubniczay-palotában, ami immáron portálunk, a Vehir.hu nevét viseli.