Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Változó világ, változó bortrendek

2025. június 10. 7:29
A kétezres években még a nagytestű, taninos vörösborok mellé ültek le előszeretettel a borkedvelők. A 2010-es évtized derekán már mindenki a rozékat kereste a borfesztiválokon. Pár év alatt ez a hype is kipukkadt, nem úgy, mint a pezsgők és proseccók népszerűsége. Közben egyre gyakoribbak lettek azok az igények, amik a könnyű, gyümölcsös fehérborokra irányultak. Ahogyan a divatvilágban, úgy a borkultúrában is megvannak azok a trendek, amik hullámszerűen váltják egymást, a borászok és borkereskedők pedig lassú mozdulatokkal, de biztos kézzel kormányozzák saját kínálatukat a fogyasztói igények felé. Bordeaux szőlőültetvényeitől a balatoni dűlőkig egyaránt.

Hogy mi a pontos oka annak, hogy manapság leginkább a könnyed fehér- és vörösborok dominálnak a borfogyasztó közönség körében, azt Zsandár Tamás, a Vehír Borszalon megálmodója és főszervezője is csak találgatni tudja. „Az egyik ilyen magyarázat szerint a felgyorsult világ és benne a felgyorsult életünk szokásai húzódnak meg a borfogyasztás átalakulásának hátterében. Amíg régen az emberek szívesen bontottak meg egy testes vörösbort, hogy aztán annak társaságában órákig beszélgessenek, ma már egyre kevesebb ilyen alkalomra van lehetőségük. Az életünk annyira felgyorsult, hogy a boroknál is a könnyebb, gyorsabban élvezhető tételek felé kezdtünk fordulni.”

Miközben a Savignon Blanc-ok, a Pinot Noir-ok felváltották a népszerűségi rangsorban az olaszrizlingeket és kékfrankosokat, addig a mellékvágányon megjelentek pezsgők, valamint Olaszországból egyre több kamion indul el Magyarország felé is megrakodva proseccókkal. „A pezsgőbumm alig fél évtizede következett be, azóta pedig a nyári szezon kihagyhatatlan velejárói lettek ezek az italok.” – mondja Tamás, aki a buborékok népszerűségét hazánkban egy konkrét somlói borászathoz köti, akik elsőként felvállalták, hogy egyébként magasan jegyzett boraik mellett olyan magyar pezsgőkkel is megjelennek a piacon, amikkel addig nem találkozhatott a nagyközönség. „Olyan ez, mint a hullámvasút. A különböző trendek felfutnak, aztán idővel lecsengenek, de akik jól meglovagolják őket és persze rendelkeznek a kellő tudással, tehetséggel és elhivatottsággal, azok ott maradnak a csúcson. Így van ez a pezsgőkészítéssel is, aminek hiába ugyanúgy a szőlő az alapja, teljesen másfajta tudást követel meg, hogy valaki jó borászként jó pezsgőkészítő is legyen.”

Hogy éppen milyen trendek indulnak el hódító útjukra a borkultúrában, bár sok múlik a borászok merészségén, gyakran mégsem a pincékben dől el. Az éghajlatváltozás már nem csak a meteorológusok által sötét jövőképként felvázolt jelenség. Hatását az is érezheti, aki betér egy borkereskedésbe, ahol a sok éven át megszokott fajták helyett egyre több ez idáig ismeretlen borral találkozik.

„Korábban egészen Villányig kellett elmenni, ha valaki Syrah-t szeretett volna kóstolni. Most már a Balaton déli partján is kiválóan érzi magát ez a szőlő. De van olyan szintén balatoni borász, aki tudatosan kezdett el olasz szőlőfajtákat telepíteni, például Sangiovese-t, ami jól bírja a melegebb, száraz éghajlatot, ami a Kárpát-medencét egyre inkább jellemzi. Közben egyre nehezebb lesz majd Olaszrizling, vagy Furmint-ültetvényeket találni. Viszont ez az előre gondolkodás lehet az egyik kulcsa a jövő sikeres borászainak.”

A borkultúra trendjei tehát folyamatosan átalakulnak, olykor gyorsabban, máskor lassabb hullámokban. Néha a borkedvelők kísérletező szelleme formálja, máskor a tőlük teljesen független éghajlatváltozás. Egy azonban biztosnak tekinthető: ahogy korábban, úgy ezután is lesznek olyan borászok, akik kellő tudással és bátorsággal felvértezve meg fogják találni azt, hogy ezekben a változó időkben hogyan készítsenek olyan borokat, amik tökéletesen megállják a helyüket egy borszalon igényes közönségének körében is.

Hajas Bálint
további cikkek
„A magyar balettművészetet feltettük a nemzetközi versenyek térképére” Life&Style „A magyar balettművészetet feltettük a nemzetközi versenyek térképére” Steiner-Isky Annamária nevét a veszprémiek elsősorban a 2023-ban Veszprémben megrendezett Hungarian Ballet Grand Prix kapcsán ismerhetik. A többnapos nagyszabású balettversenyt a Magyar Nemzeti Balettintézet működését segítő Magyar Állami Operaház Balettnövendékeiért Alapítvány rendezte, melynek alapító tagja és 2021 óta kuratóriumi elnöke Annamária. Azóta két év eltelt, de a munka továbbra is folyik, sőt, a tervek között talán újabb Grand Prix is szerepel. 2025. június 23. 11:14 ,A mi munkánk akkor jó, ha észre sem veszik' - interjú Salga Balázzsal, a VKSZ Zrt. új vezérigazgatójával Life&Style ,A mi munkánk akkor jó, ha észre sem veszik' - interjú Salga Balázzsal, a VKSZ Zrt. új vezérigazgatójával Sokszor nem tudatosul bennünk, hogy milyen hatalmas háttérmunka zajlik nap mint nap azért, hogy a városaink tiszták, rendezettek, élhetők legyenek. A veszprémi VKSZ Zrt. éppen ezt a láthatatlan, de létfontosságú munkát végzi. A szervezet új vezérigazgatójával, Salga Balázzsal beszélgettünk a kihívásokról, városüzemeltetési stratégiákról, jövőbeni tervekről, és arról is, hogy mitől válik egy város igazán élhetővé. 2025. június 9. 20:13 A politika nem csak férfijáték Life&Style A politika nem csak férfijáték Amíg két ember él a Földön és ők érintkeznek egymással, addig lesz politika – vallja Hegedűs Barbara, országgyűlési képviselő, akit 2024 őszén egyik pillanatról a másikra ért a hír, hogy a veszprémi képviselőtestületből átülhet a parlamenti patkóba, a Fidesz-KDNP frakciójába. Ott pedig a saját bőrén tapasztalta meg, hogy a politika sokkal tartalmasabb és felemelőbb annál, mint ami a tudósításokból átmegy az emberek felé. Nem egy gonosz és tisztességtelen műfaj, ha az ember betartja az íratlan játékszabályokat, amiből az egyik legfontosabb: nem szabad megsértődni! 2025. június 10. 7:29

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.