Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Három táplálékkiegészítő, amit tényleg érdemes szedni

2025. július 19. 19:45
A táplálékkiegészítők piaca mára egy több milliárd dolláros iparággá nőtte ki magát, amely évente újabb és újabb „csodaszerekkel” árasztja el a polcokat. Multivitaminok, zsírégetők, kollagének, probiotikumok és növényi kivonatok ígérnek gyors megoldást a stresszre, fáradtságra, hízásra, öregedésre – gyakorlatilag az élet minden területére. De vajon tényleg szüksége van az egészséges emberi szervezetnek ennyi kiegészítőre?

Tudományos szempontból a válasz egyértelmű: nem. Az esetek többségében, ha valaki egészségesen étkezik, változatos, teljes értékű étrendet követ, nincs diagnosztizált felszívódási zavara vagy krónikus betegsége, akkor a legtöbb vitaminkészítmény felesleges – és néha akár káros is lehet.

A Journal of the American Medical Association (JAMA) több átfogó tanulmányában is kimutatták, hogy az általános multivitaminok rendszeres szedése egészséges embereknél nem jár érdemi előnnyel a betegségek megelőzésében. Más kutatások arra is felhívták a figyelmet, hogy bizonyos tápanyagok túladagolása (pl. zsírban oldódó vitaminok: A, D, E, K) hosszú távon negatív hatással lehet a szervezet működésére. Ugyanakkor van néhány olyan mikrotápanyag és hatóanyag, amelyet a modern életmód – a kevés napfény, a feldolgozott élelmiszerek, a stressz, az ülőmunka – valóban hiányossá tehet, és amelyek tudományosan igazolt előnyöket nyújthatnak rendszeres, ésszerű mennyiségű pótlás esetén. Ilyen kiegészítőből nincs sok – de az alábbi három kategória olyan, amelyet a leggyakrabban ajánlanak független szakmai szervezetek is, nemcsak iparági szereplők.

Az első ilyen a D-vitamin,

amely valójában egy hormonként viselkedő vegyület. Az emberi szervezet szintetizálni tudja napfény hatására, de a mérsékelt égövön – különösen ősszel és télen – a lakosság túlnyomó többsége nem jut elegendő UVB-sugárzáshoz ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű D-vitamint termeljen. A British Medical Journal több meta-analízise is megerősíti, hogy a D-vitamin hiánya kapcsolatba hozható gyengébb immunműködéssel, hangulatzavarokkal, csonttömeg-csökkenéssel (csontritkulás), valamint fokozott gyulladásos aktivitással. A D-vitamin szedése napi 1000–2000 NE dózisban felnőtteknek általában biztonságos és ajánlott, különösen a napfényben szegény hónapokban. Mivel a D-vitamin zsírban oldódik, érdemes étkezéssel együtt bevenni, és lehetőleg D3 (kolekalciferol) formában, mivel ez biológiailag aktívabb, mint a D2.

A második kiegészítő,

amely mögött valódi tudományos megalapozottság áll, az omega-3 zsírsavak pótlása. Ezek az esszenciális zsírsavak – elsősorban az EPA (eikozapentaénsav) és a DHA (dokozahexaénsav) – nélkülözhetetlenek a szív- és érrendszeri egészséghez, az agyműködéshez és a gyulladásos folyamatok szabályozásához. A New England Journal of Medicine és más nagy presztízsű lapok több tanulmánya is bizonyítja, hogy az omega-3 zsírsavak csökkenthetik a trigliceridszintet, javíthatják az érfal állapotát, mérsékelhetik a krónikus gyulladást, és neuroprotektív hatásuk is van. A modern nyugati étrend azonban gyakran túltelített omega-6 zsírsavakkal (pl. napraforgóolaj, feldolgozott ételek), míg omega-3-ból jóval kevesebbet fogyasztunk, ami gyulladásos állapothoz vezethet. A halat nem fogyasztó emberek számára különösen fontos a pótlás: jó minőségű halolajkapszula vagy vegán forrásból (algából) származó EPA+DHA koncentrátum napi 250–500 mg mennyiségben már érdemi előnyöket hozhat.

A harmadik érdemi táplálékkiegészítő a magnézium 

– különösen bizonyos élethelyzetekben: stresszes életvitel, intenzív sportolás, alvászavarok, izomgörcsök vagy premenstruációs panaszok esetén. A magnézium több mint 300 enzimatikus folyamatban vesz részt, szabályozza az idegrendszer és az izomzat működését, hatással van az alvásra, a vérnyomásra, sőt az inzulinérzékenységre is. A Nutrients folyóirat 2020-as tanulmánya szerint a magnéziumhiány világszinten gyakori, különösen az iparilag feldolgozott élelmiszereket fogyasztók körében, mivel a finomítás során jelentős tápanyagveszteség következik be. A legjobban felszívódó magnéziumformák közé tartozik a magnézium-citrát, -biszglicinát és -malát – ezek kíméletesek az emésztéshez, és valóban hasznosulnak sejtszinten. A napi ajánlott dózis általában 200–400 mg között mozog, egyéni igényektől és életviteltől függően.

Természetesen léteznek más hasznos kiegészítők is: például a vas, ha laborvizsgálattal igazolt a hiány (különösen menstruáló nők körében gyakori), a B12-vitamin vegán étrend mellett, vagy a probiotikumok egyes bélbetegségek vagy antibiotikumos kezelés után. De ezek célzott, egyéni szükséglethez igazított pótlást igényelnek – és nem szabad rutinszerűen, „jobb a biztonság kedvéért” elven szedni őket. A táplálékkiegészítők túladagolása vagy felesleges szedése ugyanis pénzkidobás, és megterheli a májat, a vesét, és hosszú távon akár ellenhatást is kiválthat.

A valódi egészség kulcsa továbbra is a kiegyensúlyozott, teljes értékű étrend, a rendszeres testmozgás, a pihentető alvás és a mentális jólét fenntartása. A táplálékkiegészítők – bármennyire is vonzónak tűnnek – nem helyettesítik ezeket az alapokat. De a három említett mikrotápanyag, megfelelően alkalmazva, valóban segíthet abban, hogy a modern életmód által okozott hiányállapotokat kiegyenlítsük, és hosszú távon fenntartsuk a vitalitást, az immunrendszer hatékonyságát és az anyagcsere optimális működését. Nem csodaszerek, de ha valamit érdemes szedni – ez a három mindenképp megfontolandó.

vehir.hu
további cikkek
Egy új veszprémi ital, ami nem felráz, hanem egyben tart – bemutatkozik a DRNK81 életmód Egy új veszprémi ital, ami nem felráz, hanem egyben tart – bemutatkozik a DRNK81 Az üdítőitalok polcain ma már nehéz valódi újdonságot találni. Energiaitalok harsány ígéretekkel, cukros frissítők gyors élvezettel, vitaminvizek kompromisszumos megoldásokkal. Ebbe a zsúfolt térbe érkezett meg Veszprémből a DRNK81, egy tudatosan felépített funkcionális ital, amely egészen más kérdésre keresi a választ: hogyan lehet nap mint nap jól működni ebben a rohanó világban? 2025. december 16. 15:28 Karácsonyfa fenyő nélkül! Tippek fenyőfa-pótlásra! életmód Karácsonyfa fenyő nélkül! Tippek fenyőfa-pótlásra! Karácsonyfa dilemma: minden decemberben ugyanaz a rituálé. Már megint meg kell venni a karácsonyfát. Vágott vagy műfenyő, földlabdás vagy esetleg bérlés – a kérdés mindig csak az, hogy milyen fát válasszunk. De van egy másik kérdés is, amit ritkábban teszünk fel: egyáltalán kell-e nekünk igazi fenyőfa, vagy jópofa, kreatív módon pótolható a karácsonyfa? 2025. december 15. 16:07 Őrülten pazarló a magyar – mutatjuk a legnagyobb pocsékolásokat életmód Őrülten pazarló a magyar – mutatjuk a legnagyobb pocsékolásokat Valamiért szeretjük azt hinni, hogy a pazarlás mások problémája. Hogy mi okosan vásárolunk, ésszel fogyasztunk, és mindig tudjuk, mire van szükségünk. A valóság azonban makacsabb ennél: Magyarországon évente több millió tonna hulladék keletkezik, miközben az emberek fele még mindig úgy gondolja, hogy „jobb újat venni, mint a régit javítgatni”. 2025. november 22. 13:10

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.