Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2025. december 5. Vilma
Veszprém
5°C
2025. december 5. Vilma
Veszprém
5°C

Öt mindennapi élelmiszer, ami nem olyan egészséges, mint gondoljuk

2025. október 31. 11:59
A tudatos táplálkozás korszaka rég beköszöntött. A boltok polcain a csomagolások harsányan hirdetik a „fit”, „light”, „bio” és „mentes” életmód ígéretét, miközben a valóságban sokszor épp ezek az ételek és italok jelentenek újabb, kevésbé látványos kockázatot. Az egészséges életmód kultusza mára iparággá nőtte ki magát – és mint minden iparág, ez is elsősorban a profitra épít. A kérdés csupán az: mennyi ebből a valós táplálkozástudomány, és mennyi a gondosan felépített illúzió?

A „light” joghurt tipikus példája a jól hangzó önbecsapásnak. A zsír eltávolításával a gyártók megfosztják a terméket attól az összetevőtől, ami természetes teltségérzetet adna, majd a hiányt mesterséges édesítőkkel és keményítővel pótolják. Az eredmény: kevesebb zsiradék, több adalék, gyorsabb vércukor-ingadozás, és egy éhségroham, ami fél órán belül visszaterel a hűtő elé. A „könnyű” jelző itt valójában inkább az önámításra utal, mintsem a tápértékre.

A müzliszeletek hasonlóan félrevezetőek. Az egészséges életmód emblémájaként tálalt, sportos csomagolás mögött gyakran egy tömény, szirupos édesség rejtőzik. A zabpehely ugyan jelen van, de általában úszik a cukor, a glükózszirup és a pálmaolaj keverékében. A legtöbb ilyen termék kalória- és cukortartalma vetekszik egy szelet csokival, csak épp „energiadús reggeliként” árulják. Az ipar ügyesen játszik a lelkiismeretünkkel: ha valami gabonát tartalmaz, máris egészségesnek hisszük.

A gyümölcsös italok sem mentesek a kettősségtől. A bolti smoothie-k többsége pasztőrözött, hőkezelt termék, amelyből a gyümölcs rostjai és enzimjei rég eltűntek, a cukor viszont maradt – sőt, sok esetben még hozzá is adják.

Egyetlen palack gyakran annyi fruktózt tartalmaz, mint egy doboz üdítő.

A természetesség látszata megvan, csak épp a lényeg – a tápérték és a frissesség – tűnik el.

A növényi italok, mint a mandula-, zab- vagy szójatejek egyre népszerűbbek, különösen tejmentes étrend mellett. De az, hogy „növényi”, még nem feltétlenül jelent automatikusan értékesebb tápanyagot. Sok bolti növényi italban a tényleges mandula-, zab- vagy szójadarák aránya alacsony (pl. mandulatejek esetében kevesebb mint 2 % is lehet), a többi pedig víz, stabilizátor, emulgeálószer, aroma. Az ital tehát inkább életmódbeli jelzés, semmint tényleges, magas rost-, fehérje- vagy tápanyagtartalmú ital. Ha valóban értéket keresünk — otthon, egyszerűen készítve lehet jobb.

És végül, a „teljes kiőrlésű” kenyerek, amelyek szinte minden diétás javaslatban előkelő helyen szerepelnek. A barnás szín azonban gyakran csupán marketingfogás: egy kevés karamell vagy árpamaláta elegendő ahhoz, hogy a fehér lisztből készült pékáru „egészségesebbnek” tűnjön. A valóban teljes kiőrlésű kenyér sűrű, rostos, tömörebb – épp ezért nehezebb eladni. A piaci logika tehát újra felülírja a valóságot.

A modern élelmiszeripar finoman, de következetesen arra kondicionál minket, hogy az egészséget a csomagoláson keressük, ne az összetevők listájában.

Nem csupán marketing-megfigyelés ez:

az ipar által kínált „feldolgozottabb” élelmiszerek valóban komoly egészségügyi kockázatokkal járnak. Íme néhány adat és tanulmány, amely rámutat arra, hogy nem pusztán személyes felelősségről van szó, hanem társadalmi kockázatról is:

A Centers for Disease Control and Prevention (CDC) 2021–2023 közötti felmérése szerint az amerikai lakosság átlagosan 55 %-át azoknak a kalóriáknak, amelyeket naponta elfogyasztanak, olyan „ultrafeldolgozott élelmiszerekből” (UPF = ultra-processed foods) származik, amelyek a NOVA-klasszifikáció szerint rendkívül iparosított ételek. Fiatalok (1–18 év) esetében az arány közel 61,9 %, míg felnőttek esetén mintegy 53 % volt. 

A rendszeres, magas UPF-fogyasztás összefügg a cardiometabolikus problémákkal: egy metaanalízis szerint az UPF-bevitel magas szintje 37 %-kal nagyobb kockázattal jár a 2-es típusú cukorbetegség kialakulására, 32 %-kal magasabb vérnyomás-kockázatra, 47 %-kal magasabb trigliceridszintre, 43 %-kal alacsony HDL-koleszterin-szintre. 

Egy másik tanulmány rámutatott: minden 10 %-os növekedés az ultrafeldolgozott élelmiszerek arányában napi energiabevitelben a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát mintegy 6 %-kal növelte. 

Továbbá, egy nagy nemzetközi vizsgálat szerint az ultrafeldolgozott élelmiszerek magas arányú fogyasztása -- amely napi három adag körüli volt a legalacsonyabb fogyasztók esetében, és mintegy hét adag körüli a legmagasabb fogyasztóknál -- a teljes halálozási kockázatot átlagosan 4 %-kal, az idegrendszeri betegség okozta halálozásokat pedig 8 %-kal növelte. 

Az igazi tudatosság a figyelem: annak felismerése, hogy az egészséges életmód azon múlik, hogy mennyire értjük, mit eszünk. A legegyszerűbb ételek – a natúr joghurt, a friss zöldség, a teljes értékű gabona – gyakran nem látványosak, nem trendik, de valóban táplálnak.

Az egészség tehát az amit következetesen választunk. És talán épp az a legnagyobb luxus ma, ha tudjuk, mit nem kérünk abból, amit mindenki más vakon fogyaszt.

vehir.hu
további cikkek
Őrülten pazarló a magyar – mutatjuk a legnagyobb pocsékolásokat életmód Őrülten pazarló a magyar – mutatjuk a legnagyobb pocsékolásokat Valamiért szeretjük azt hinni, hogy a pazarlás mások problémája. Hogy mi okosan vásárolunk, ésszel fogyasztunk, és mindig tudjuk, mire van szükségünk. A valóság azonban makacsabb ennél: Magyarországon évente több millió tonna hulladék keletkezik, miközben az emberek fele még mindig úgy gondolja, hogy „jobb újat venni, mint a régit javítgatni”. 2025. november 22. 13:10 ,,Otthon sem mindegy, mire lép az ember" életmód ,,Otthon sem mindegy, mire lép az ember" A veszprémi gyógyászati bolt, amely ma már Budapesttől Győrig fogad pácienseket, egészen más hangulatú hely, mint amit az ember az egészségügyi ellátórendszer szélén megszokott. Belépve nem steril, hűvös kiszolgálás, hanem egy család fogadja az embert – Péller Judit, fia, Császár Péter és a felesége Császár-Németh Petra, –, akik húsz éve építik közösen azt a vállalkozást, amely egy apró üzletből mára az ország egyik legismertebb lábdiagnosztikai pontjává nőtte ki magát. 2025. november 27. 10:30 Amit mindenkinek érdemes tudni az influenza elleni oltásról életmód Amit mindenkinek érdemes tudni az influenza elleni oltásról Az influenza elleni oltás évről évre visszatérő téma, mégis rengeteg félreértés és bizonytalanság övezi. A legtöbben pontosan tudják, hogy „fontos lenne beadatni”, de kevesen értik igazán, hogy miért, hogyan működik, és kiknek szól leginkább. Pedig az influenza nem egy szimpla téli nátha: komoly, akár hetekre ledöntő, szövődményekkel járó megbetegedés, amely minden szezonban emberek tízezreit érinti – és sajnos veszélyeztet is. Éppen ezért fontos tudni, mire számíthatunk az oltástól, és miért számít ma is az egyik leghatékonyabb védelemnek. 2025. november 18. 15:09

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.