Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 19. Ivó, Milán
Veszprém
23°C
2024. május 19. Ivó, Milán
Veszprém
23°C

Bajban az eladósodott önkormányzatok

2011. augusztus 4. 12:38

További fizetési moratóriumot próbálnak elérni a svájci frank alapú kötvénykibocsájtástól szenvedő magyar önkormányzatok. Mi is a probléma?

A kötvénykibocsájtások jelentős részé 2007–2008 évben történt. Az önkormányzatok svájci frank alapú kötvényeket bocsájtottak ki, amit valamelyik kereskedelmi bank vásárolt meg.
Természetesen előre lefixált kondiciókon. A svájci frank–forint árfolyam ezekben az években 140–160 között mozgott. A megegyezés szerint az első három–négy évben az önkormányzatok csak a kötvények kamatait fizetik, a tőketörlesztés 2012–ben kezdődik majd el.

A jelenlegi árfolyamszint mellett a törlesztés megkezdése az önkormányzatok csődjét hozhatja magával. Hozzá kell tenni, hogy sok önkormányzatnak, a hitelfelvétel idején levő árfolyamon is problémákat jelentene a törlesztés megkezdése.

Mi történt ezekkel a hitelekkel? A felvett összegeket az önkormányzatok jelentős része, egyszerűen felélte. Rég elhalasztott felújításokat, apróbb beruházásokat finanszírozott belőle, vagy egyszerűen a lejárt számlákat fizette ki. Nem történtek meg azok a befektetések, amelyek hozama képes lenne a felvett hitelek kamatait, és tőkerészleteit kitermelni. Ráadásul, a hitelfelvevő és a hitelnyújtó is elfeledkezett egy alapvető szabályról: ez pedig az árfolyamfedezet.

Az önkormányzatok költségvetési összegéhez képest nagy összegű deviza alapú hitelek mögé, a megfelelő árfolyamfedezeti ügyleteket nem kötötték meg. Komoly hiba volt. Ezért kerültek rendkívül komoly bajba önkormányzataink.

Mivel is járhat, ha a következő évben nem kezdik el a törlesztést? Akár a magyar államadósság leminősítését is hozhatja ez magával. Az önkormányzatok adóssága nagyon jelentős Magyarországon, és a sorozatos fizetésképtelenség további költségvetési problémákat fog okozni. Nincs könnyű helyzetben sem az önkormányzat, sem a kormányzati döntéshozatal, és a hiteleket nyújtó bank sem. Nehéz lesz a megoldás, de igazából az önkormányzatoknak kell magukon segíteni.

Lámpi Ferenc
Fiókvezető
BUDA-CASH Zrt.
Veszprém

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.