Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C

A zenénk olyan, mint a szél...

2011. augusztus 7. 15:32
Nagy Róbert Robersonnal és Szakács Cato Antallal, a Sapphyre Project veszprémi zenekar két tagjával a készülő új lemezükről beszélhettünk.

A Sapphyre Project 2001-ben alakult Veszprémben, első nagy fellépésük 2008-ban volt az Óváros téren, 2009-ben kijött Synusium című nagylemezük. A zenekar évente számos koncertet ad, és 2011 telére tervezik új lemezük megjelenését.

– Mit kell tudni a második lemezről?


Nagy Róbert Roberson

Nagy Róbert Roberson: – Elvileg karácsonyra jelenik meg, és sokkal érettebb lesz, mint az első, amely fiatalos, friss tűzből készült. A másodikban egyre több a megnyugvás, a pozitív beletörődés, amely abból fakad, hogy megismertük a határainkat, és ez alapján tudunk szabadon létezni. Kicsit úgy gondolkodtunk, mint Hamvas Béla, aki szerint kétféle író létezik: az egyik mindenhova magával hordja a füzetét, és amikor eszébe jut valami, akkor leírja; és van, aki a közönségnek ír, és a jövő héten már el is akarja adni. Mi inkább vittük magunkkal a füzetet…

Szakács Cato Antal: – Más lesz az album, mint a korábbi, hiszen balladisztikus dzsessz számok is kerültek rá, valamint alakítottunk a hangszerelésen is: a gitár, a dob, a billentyű és a basszusgitár mellett szaxofon is várható a lemezen, sőt vokális számot is írtunk. Nagyon szeretnénk, ha azt az East énekese, Tisza Józsi énekelné.

– Hova lehetne sorolni a Sapphyre Project zenéjének műfaját?

Cato: – Nagyon nehéz behatárolni. Olyan popzenét játszunk, ami dzsesszes, de a dallamvilága miatt mindenféleképp populáris, és az emberek számára jól követhető, érthető.

Roberson: – A zenénk olyan, mint a szél, nem lehet zsákba gyűjteni. Mindig történnek benne váratlan, új dolgok, fordulatok. Ezért szoktuk inkább invitálni a közönséget a koncertjeinkre, és csak másodsorban ajánljuk mindig a lemezt. A dalaink bizonyos részei a koncerteken mindig újra születnek – a már meglévő keretek között. Ezért minden koncert egyszeri, különleges és megismételhetetlen.

– Szerintetek milyen kifutása lehet a Sapphyre Projectnek?

Roberson: – Igazából egy régi, gyerekkori barátság eredménye a zenekar, a zene és a zenélés teljesen spontán jött. Egyszerűen azért csináljuk, mert nagyon szeretjük. Teljesen egyértelmű, hogy a zenénk nem a könnyű pop kategóriába tartozik. Azért fogalmaztam úgy az előbb, hogy a lemezben benne van a beletörődés, mert tisztán látjuk, hogy nálunk jóval nagyobb zenészek sem tudnak hatalmas sikereket elérni. A lehetőségek adottak ebben az országban, viszont nagyon nehéz a közönséghez instrumentális zenével eljutni. Elkenődnünk persze nem szabad, hiszen a myspace-ünket többen nézik az USÁ-ból, mint Magyarországról, és sok levelet kapunk, amelyekben a zenénket dicsérik. Ma itthon az a jellemző, hogy ha nem egy népszerű együttes tagja vagy, akkor hivatásos zenészként nincs más lehetőséged, mint session zenészként megélni, és közben önmagad kiteljesítését véghezvinni egy szerelem-zenekarban. Személy szerint én csak a zenéből élek, van kb. 10 zenekar, amiben zenélek (Pesten és Fehérváron), és emellett film- és reklámzenéket írok. A többieknek van privát munkájuk, és a zene „csak” hobbi és önkiteljesítés.


Szakács Cato Antal

Cato: – Sokszor hívják a Sapphyre-t Pestre különböző klubokba, de eljutottunk odáig, hogy néha nem érdemes felutazni és zenélni, mert anyagilag nem kifizetődő. Egész egyszerűen azért, mert csupán egy bizonyos réteg figyel erre a típusú zenére Magyarországon. Ez magyar sajátosság, hiszen például Lengyelországban az emberek sokkal többet tudnak a saját zenészeikről, és általában sokkal nyitottabbak az igényesebb zenére. A zenekar kifutása? Nem akarunk ebből megélni, mert tudjuk, hogy lehetetlen – szeretnénk még sokáig együtt zenélni, és újabb lemezeket csinálni.

– Mi húz titeket ebbe a zenei irányba?

Roberson: – Fiatal korunkban Cato apukájának lemezgyűjteményét hallgattuk, amelyben rengeteg itthon alig ismert brit jazz-rock zenekar albuma is megtalálható. Ezeket átrágtuk, kielemeztük, és elkezdtünk elmélyülni ebben a zenei világban. Én még többet akartam minderről tudni, így aztán beiratkoztam a Lauschmann jazz konzervatóriumba, utána pedig a Kodolányi főiskola jazz-zongora szakán diplomáztam.

– Nem gondoltatok arra, hogy villámgyorsan stílust kéne váltanotok, és akkor sikeresek lehetnétek, vagy esetleg valamelyik felfedezett „sztár” kísérőzenekaraként nagyobb karriert futhatnátok be?

Roberson: – Ha ilyen hajlamaink lennének, akkor mehetnék a Palcsó Tomi mögé, mert van annyi ismeretségünk. Ám nem az ilyen típusú siker érdekel igazából, nem sztárok akarunk lenni, hanem egyszerűen magunkat akarjuk kifejezni a zenénken keresztül. Annál nagyobb öröm nincs például, amikor a 2009-es lemezbemutatón a Metro4 Szabadság téri megállójában 800 embernek játszottunk, és szemmel láthatóan a többségnek valóban tetszett a zenénk.

– Ebben a fájlmegosztós és -letöltős világban érdemes még lemezt csinálni?

Roberson: – Ebben a „szakmában” egy zenekart addig nem vesznek komolyan, amíg nincs saját lemeze. Persze a modern világ itt lüktet körülöttünk: az első lemez anyaga már három nappal a megjelenés után fent volt spanyol, horvát, amerikai, argentin zenei oldalakon, ám ez nem baj, hiszen az oldalakhoz kapcsolódó fórumokon nagyon elismerően nyilatkoztak rólunk.

– Hol lehet hallani és látni a közeljövőben a Sapphyre Projectet?

Cato: – Jelenleg úgy néz ki, hogy augusztus 20-án este Dabronyban lépünk fel az IttMost és a Méhkasaula egyesület által szervezett bulin. A fellépéseinkről az érdeklődők megtalálják a pontos infókat neten lévő oldalainkon. Megragadva lehetőséget ezúton is üzenjük az igényes zene kedvelőinek: jöjjenek el, és hallgassák meg a Sapphyre-t!


A Sapphyre Project a neten:
http://hu.wikipedia.org/wiki/Sapphyre_Project
http://www.myspace.com/sapphyreproject
http://sapphyreproject.blogspot.com
http://hu-hu.facebook.com/pages/Sapphyre-Project/116868991698892
 

Szaksz Balázs
további cikkek
Operalegendák egy színpadon Operalegendák egy színpadon Varga Róbert kulturális újságíró nagyot álmodott, amikor kitalálta, a veszprémi Agórában olyan nagy neveket ültet le egy asztalhoz, mint Rost Andrea, Pitti Katalin, Kalmár Magda és Miller Lajos. tegnap 14:20 Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Elek Judit filmrendező és forgatókönyvíró, Piros Ildikó színésznő, Gulyás Buda operatőr, Selmeczi György zeneszerző és Deimanik Tamásné Baba fénymegadó kiemelkedő pályáját méltatja idén a Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjjal. tegnap 11:40 Találkozzon a füredi bestselleríróval! Találkozzon a füredi bestselleríróval! Ismét egy exkluzív kávézásra hívjuk olvasóinkat. Ezúttal a szerencsések Karády Annával, a népszerű bestselleríróval találkozhatnak a Vehir.hu jóvoltából, aki olyan sikerkönyveknek a szerzője, mint A füredi lány, vagy éppen a Zserbó. A jelentkezéshez nem kell mást tennie, mint az alábbi linken regisztrálnia. A sorsolás után a szerencsések részt vehetnek a kötetlen hangulatú találkozón, ahol feltehetik kérdéseiket az írónőnek. 2024. április 18. 22:32 Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Megérkezett az első gólya Veszprémbe egy új rendezvény képében, ami az EKF eredményességét már az azon túli időszakban bizonyítja. Az első Veszprémi Borszalon azokat az értékeket képviseli, aminek erősítésén a kulturális főváros program hosszú időn át dolgozott. Május végén pedig bárki megtapasztalhatja ezt a Várban található impozáns helyszínen, amiről szerda délután árultak el a szervezők többet. 2024. április 18. 1:47

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.