Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Találkozások a csodával

2011. szeptember 15. 9:44
A város kulturális életének egyik emblematikus személyisége volt – és maradt halála után is – Kemény Géza.

Tíz esztendeje ment el közölünk Kemény Géza, aki költőként, tanárként egyaránt maradandót alkotott. Az az ember volt, aki munkájával, személyiségével harmóniát teremtett, aki békében élt önmagával, verseivel, gondolataival – és mindezt tolmácsolta, továbbadta.

Számára a vers, a tanítás egyaránt nagy szerelem volt, sírig tartó nagy érzelmi kötődés. A tanításról azt mondta: a világ egyik legszebb hivatása. És ő ezt gyakorolta nap mint nap a magyar és német órákon. Tanítványai a mai napig emlékeznek, gondolnak rá, és ennél nagyobb elismerésre nincs is szüksége egy pedagógusnak.

Versei válaszok voltak a benne rejlő, végbemenő folyamatokra. Válaszok, reakciók, melyek gazdagították Veszprémet. Helyi költő volt, akit országosan is elismertek. A verseket csodáknak tartotta, melyekkel akkor találkozhatunk, ha figyelünk a hétköznapok rezdüléseire, amikor kinyitjuk lelkünket.

Tíz évvel halála után nekünk nincs is más feladatunk, mint emlékezni, újraolvasni verseit, és várni a csodát. Ma délután a VMK előcsarnokában megrendezésre kerülő irodalmi est fellépői Csejteiné Ríz Ilona (ének, gitár), Felföldi Gábor, Horváth Imre, Rábai Zsanett, és az estet szerkesztő, rendező Sz. Csordás Éva előadóművész ezt próbálják nekünk tolmácsolni.
 

Videó Kemény Gézáról a youtube-on: http://www.youtube.com/watch?v=lguvCjY0l5k

Pethő Imre
további cikkek
Herendi kuvasszal ünneplik a magyar kutyafajták napját Herendi kuvasszal ünneplik a magyar kutyafajták napját Ovádi Péter állatvédelemért felelős kormánybiztos Dr. Simon Attilával, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatójával közösen mutatta be Herenden a manufaktúra legújabb porcelán figuráját, a kuvaszt. Az esemény azért is különleges volt, mert idén első alkalommal ünneplik a magyar kutyafajták napját szeptember 27-én. ma 10:37 Különleges barokk mennyezet- és falképeket csodálhatnak meg a látogatók a veszprémi Érseki Palotában kultúra Különleges barokk mennyezet- és falképeket csodálhatnak meg a látogatók a veszprémi Érseki Palotában Befejeződött a 250 éves fal- és mennyezetképek restaurálása a veszprémi Érseki Palota dísztermében, így Közép-Európa egyik kiemelkedő barokk festőjének, Johann Ignaz Cimbalnak az alkotásait közel eredeti pompájukban csodálhatják meg az érdeklődők. Az Érseki Palota leglátványosabb tereit a mostani hétvégén (szeptember 28-29-én), Szent Mihály-napok alkalmából megnyitja a látogatók előtt a Veszprémi Főegyházmegye. tegnap 13:23 A Veszprémi Érsekség programkavalkádja a Szent Mihály-napi búcsún A Veszprémi Érsekség programkavalkádja a Szent Mihály-napi búcsún Az idei program a papsokai romoknál kezdődik, majd egy tudományos konferenciával és fotókiállítással folytatódik az ünnepi hétvége előtt. 2024. szeptember 25. 17:00 Ezek a programok várnak ránk Szent Mihály-napi búcsún Veszprémben Ezek a programok várnak ránk Szent Mihály-napi búcsún Veszprémben Szeptember 27. és 29. között a veszprémi székesegyház védőszentjének, Szent Mihálynak a napja alkalmából idén is megszervezik a hagyományos búcsút Veszprémben számos programmal a Várban és a belváros több pontján. 2024. szeptember 25. 16:43

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.