Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 4. Mónika
Veszprém
11°C
2024. május 4. Mónika
Veszprém
11°C

Történelmi mélyponton a forint kamata

2013. április 24. 12:57
A Monetáris Tanács április 23-i ülésén, a várakozásoknak megfelelően, a jegybanki alapkamat 25 bázispontos csökkentéséről döntött, az új irányadó ráta 4,75%.

Igaz, a döntés előtt néhány perccel a Bloomberg hírügynökség arról tudósított, hogy 1 %-ra csökkenti a jegybank az alapkamat mértékét. A hírre a forint pár perc erejéig elgyengült,  - egészen 302 fölé csúsztak a jegyzések -, majd a valós döntés után visszaállt az eredeti árfolyam.

Az új gyakorlat szerint sajtótájékoztatót nem tartott a jegybank elnöke, a döntés indoklását a hivatalos közlemény tartalmazza. Ebben jórészt a márciusi döntéskor, illetve a legutóbbi inflációs jelentésben is leírtak köszönnek vissza.

A tanács úgy látja a friss inflációs adatok alapján, hogy „a nyomott keresleti környezet jelentős árleszorító hatással bír”, az inflációs cél alá csökkent ráta emellett a rezsicsökkentésnek is köszönhető. A különféle adóemelésekben látnak némi inflációs kockázatot (emelkedhet az ún. indirekt adók hatásaitól szűrt maginfláció), de általában véve a továbbhárítást lassúnak és csak részlegesnek gondolja az MNB. A fogyasztás élénkülését csak 2014-re várják. Így az idén a 3%-os cél alatt maradhat és 2014-ben is a cél közelében lehet az infláció.

Nyugtázva globális kockázatvállalási hajlandóság javulását és magyar eszközfelárak mérséklődését, az MNB „óvatos” monetáris politikát lát indokoltnak – egy hónapja „körültekintő” volt a jelző, tartalmi eltérés itt nem látszik. A kedvező pénzügyi és gyenge reálgazdasági környezet ellentétét ismét kiemeli a közlemény.

Csekély változás a további kamatcsökkentéseket érintve mutatkozik. Márciusban az egyik megfogalmazott feltétel az volt, hogy mérsékelt maradjon az inflációs nyomás, a másik, hogy a pénzügyi piaci környezet bizonytalansága csökkenjen – ezek a mostani döntéskor alapvetően teljesültek.

Ezúttal az egyik feltétel az, hogy „a középtávú inflációs kilátások összhangban maradnak a 3 százalékos céllal”, a másik pedig az, hogy „fennmaradnak a kedvező pénzügyi piaci folyamatok”. Előbbi jó darabig alig fenyegeti veszély és utóbbi sem tűnik egyelőre további kamatcsökkentések akadályának. Így a piaci várakozásoknak megfelelően az MNB a következő hónapokban tovább csökkentheti a jegybanki alapkamatot, akár bőven 4% alá is.

A folytatást a nemzetközi hangulat komolyabb romlása akadályozhatná meg, illetve talán a forint jelentősebb és tartós gyengülése.

Lámpi Ferenc
Buda –Cash Brókerház Zrt
Veszprém

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.