Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Erdély két nagy asszonya

2013. június 9. 21:48
Bornemissza Annáról és Zrínyi Ilonáról tartott előadást Balogh Judit, a Miskolci Egyetem BTK egyetemi docense szerdán a Szaléziánumban.

Bornemissza Anna – a kemény politikus és háziasszony

A református nemesi családból származó Bornemissza Anna 23 évesen ment hozzá Apafi Mihályhoz, későbbi erdélyi fejedelemhez, ettől kezdve ismerjük igazán részletesen az életrajzát – árulta el az előadó. A fejedelemasszony és férje ritkán találkoztak, mégis 14 gyermekük született, akik közül csak egy érte meg a felnőttkort. Apafi Mihály még II. Rákóczi György lengyelországi hadjárata során esett a krími tatárok fogságába, a váltságdíjat felesége gyűjtötte össze 3 év alatt, addig egyszer sem láthatták egymást – tudhattuk meg.

Ahogy telt az idő a török egyre jobban elkezdte irányítása alá vonni a tőle eddig sem független Erdélyt. A porta a kiváló hadvezér, ám gyenge politikus Apafi Mihályt tette meg fejedelemnek. Az élet békésebb lett, bár mindenki érezte, hogy valami végérvényesen megváltozott. A fejedelem mechanikus órákat gyűjtött, filozófiával és teológiával foglalkozott, ezért az országot felesége Bornemissza Anna, és főtanácsosa Teleki Mihály irányította. Az erdélyi nemesség rossz néven vette, hogy egy nő gyakorolt hatalmat fölöttük, ezért több összeesküvést is szerveztek, ami aztán mind elbukott. Az előadó elmondta, Bornemissza Anna igazi gazdasszonyként viselkedett. Ő vezette az udvartartást, és egy szakácskönyvet is kiadott, amiben összegyűjtötte Európa legjobb receptjeit.

Elhangzott, a fejedelemasszony egy hűséges és szigorú asszony volt, azonban volt benne valami keserűség is. Ha például valaki egy bálon szebb ruhába jelent meg mint ő, arra iszonyatosan megharagudott – hozta fel a példát az előadó.

Zrínyi Ilona – A szerető feleség és anya

Balogh Judit beszélt Zrínyi Ilona életéről is. Megtudhattuk, a későbbi fejedelemasszony Ozaly várában született. Hat nyelven beszélt és szinte minden idejét a könyvtárban töltötte. 1666-ban hozzáadták I. Rákóczi Ferenchez, így került Erdélybe. Zrínyi Ilona sosem volt belé szerelmes, mégis született három gyermekük.  Mikor aztán férje meghalt, a 33 éves özvegyasszony levelezésbe kezdett a nagyon jó eszű és remek hadvezér Thököly Imrével, akibe hamarosan bele is szeretett. Mérhetetlen szerelmét a férfi iránt az is mutatta, hogy a katolikus Zrínyi Ilona hajlandó volt a leendő férje által követett evangélikus vallás szertartása szerint megházasodni. Emellett urának ajánlotta az összes várát, és még a Habsburgok ellen vívott kuruc felkelésből is kivette a részét szíve választottjának oldalán.

Mint ahogy a történelemkönyvekből tudhatjuk, a szabadságharc elbukott, Zrínyi Ilona pedig miután két évig védte Munkács várát megadásra kényszerült. A Bécsbe utazó asszonyt fogságba ejtették, gyermekeit pedig elszakították tőle. Férje utolsó csatája során egy fontos tisztet fogott el, akivel kiváltotta a feleségét. Végül együtt haltak meg emigrációban, de Ferkóval, a kedvenc fiával már soha nem találkozott.

A leírások szerint Zrínyi Ilona remek anya volt. Gyermekeivel sokat törődött, pedig abban a korban ez egyáltalán nem volt divat a nemesség körében. II. Rákóczi Ferenc visszaemlékezéseiben mindig hatalmas szeretettel nyilatkozott édesanyjáról, akitől 12 éves korában elszakították őt.

Bornemissza Anna és Zrínyi Ilona olyan nőalakok voltak a történelemben, akik az akkori kor kereteit a tőlük telhető legnagyobb mértékben szétfeszítették. Életük példát szolgálhat mindenkinek – zárta Balogh Judit az előadását.

A rendezvény a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény és a Veszprémi Érseki és Főkáptalani Levéltár szervezésében jött létre.

Horák János
további cikkek
Átadták a Szent Gellért-díjakat kultúra Átadták a Szent Gellért-díjakat A Szent Mihály-napok rendezvénysorozat részeként szombat este átadták a Szent Gellért-díjakat is. tegnap 11:53 A fény éltetői mi vagyunk kultúra A fény éltetői mi vagyunk A Szent Mihály-napi búcsú vasárnapi szentmiséjét Felföldi László pécsi megyéspüspök mutatta be a Szentháromság téren, aki számos gondolatot intézett a fiatalokhoz. tegnap 14:58 Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban kultúra Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban Porga Gyula, Veszprém tíz éve regnáló polgármestere szubjektív tárlatvezetést tartott a vár területén, amely nemcsak a helyszínek bemutatására, hanem a város gazdag történetének és kultúrájának felelevenítésére is alkalmat adott. A résztvevők bepillantást nyerhettek a székesegyház, a püspöki palota és a piarista gimnázium lenyűgöző világába, miközben a polgármester színes anekdotákkal és történelmi adatokkal fűszerezte az élményt. 2024. szeptember 29. 19:06 Vörös árnyalatot kapott a borszalon kultúra Vörös árnyalatot kapott a borszalon A koncepció ugyanaz volt, mint májusban, mégis sok részletében más volt a szeptemberi Veszprémi borszalon, mint az említett tavaszi debütálása a helyi kulturális és gasztrorendezvények között. Péntek este a Várban az MTA-VEAB borospincéjében és udvarán a kora őszi alkonyattól egészen sötétedésig zajlottak a kóstolások és kötetlen beszélgetések. 2024. szeptember 29. 9:00

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.