2020. február 20. // Álmos névnap

Erdei centrum a Bakony szívében

2013. szeptember 28. 19:47
Vadásznapot szervezett Alsóperén szombaton a Veszprém Megyei Vadászkamara és a VERGA. A nap folyamán több erdei-szabadidős létesítményt adtak át, kitüntetéseket adományoztak; a résztvevőket sokszínű kulturális programok, különféle bemutatók és kirakodóvásár várták.

Dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes köszöntőjében elmondta: örömmel szemléli a VERGA által megyeszerte véghezvitt beruházásokat. Legutóbb például a hét elején Veszprémben adták át a Rovaniemi lépcsőt, most pedig a Bakony zöld szíve központot avatják.

Navracsics TiborNavracsics Tibor

Azáltal, hogy az erdőnek mind nagyobb részét járhatjuk be, nemcsak megismerjük, de érzelmileg is kötődhetünk hozzá. A kormány célja, hogy az eddig elzárt erdőterületeket is megnyissák a kirándulók előtt, új turistautakat alakítsanak ki. Ehhez a természet logikáját nem sértő fejlesztéseket kell végrehajtani, amelyek színvonalas szolgáltatásokat nyújtanak a látogatóknak.

Nagy AndrásNagy András

Nagy András,     a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. képviselője elmondta: az elmúlt két évben mintegy 4 milliárd forintot költöttek közjóléti beruházásokra az MFB erdészeti társaságai, ezt a célt tartják a legfontosabbnak.

A rendezvényen részt vett Brányi Mária veszprémi alpolgármester isA rendezvényen részt vett Brányi Mária veszprémi alpolgármester is

Papp Gyula, a megyei vadászkamara elnöke Arisztotelészt idézte: a természet nem szűkölködik a fontos dolgokban, és nem bővelkedik a fölöslegesekben. Az ember saját képére formálja a természetet, hogy aztán megpróbálja visszaállítani annak eredeti állapotát. Az erdő nem csak fák összessége, hanem bonyolult életközösség is. A vadállomány szabályozása természetvédelmi szempontból is fontos feladat. A vadászat sem a vad elejtéséből áll csak, az állatállomány karban tartása is az ő dolguk.

Tengerdi Győző, a Verga vezérigazgatója kifejtette: 2013-ban a VERGA megyeszerte ötszáz millió forintot ruházott be közjóléti célokra, e sorozat csúcspontja az alsóperei fejlesztés.

Tengerdi GyőzőTengerdi Győző

Oláh Csaba, a Vadászati Kulturális Egyesület elnöke és Tengerdi Győző, a HM VERGA Zrt. vezérigazgatója a Hubertusz Kereszt arany fokozatát adományozta dr. Sárhegyi Zoltánnak, dr. Németh Péternek, Szedlák Tibornak és Adravecz Editnek.

A trófeák mögött a Szent Imre kápolnaA trófeák mögött a Szent Imre kápolna

A Szent Imre kápolnát ökumenikus szertartás keretében szentelték fel, illetve áldották meg, melyen közreműködött dr. Márfi Gyula veszprémi érsek, Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke, Szemerei János, a Nyugati (Dunántúli) evangélikus egyházkerület püspöke, valamint a Szent Mihály kórus. A kápolna 80 nap alatt készült el, bekerülési költsége 30 millió forint.

                  

A felújított Nádasdy arborétumban a nemzet összetartozását jelképező, fenyőfából ácsolt 8 méteres Magyarság Keresztjét avatták fel; előtte egy kövön a Himnuszból és Magyarország Alaptörvényéből vett idézet olvasható.

                  

Ugyancsak az arborétumban kapott helyet a Példaképek Emlékparkja, ahol a neves vadász és erdész elődök emlékére az erdőgazdaság 12 fát ültetetett.             

Száz nap alatt készült el 75 millió forintból a 240 m² alapterületű Látogatóközpont, amely egy 209 darabból álló afrikai álló diorámának és trófeakiállításnak ad helyet.

Olyan ritkaságokat tekinthetnek meg itt az érdeklődők, mint például hat egészben preparált oroszlánt, kettő leopárdot, egy krokodilt, vagy több vállmontázsos orrszarvút. Az engedéllyel rendelkező gyűjtemény része továbbá három elefánt agyarpár is.                  

A HM VERGA Zrt. fontosnak tartja a projekt gazdaságerősítő, vidékfejlesztő és turizmust élénkítő szerepét, de nem mellékes az sem, hogy e beruházások elősegítik a természetközeli, egészséges életmódra nevelést, lehetővé teszik a szabadban való kulturált kikapcsolódást és pihenést, nem utolsó sorban pedig hozzájárulnak a vadászat társadalmi elfogadottságának növeléséhez, a hagyományőrzés és a hazaszeret erősítéséhez.

Söge

További cikkek

2020. február 20. // Álmos névnap