Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Olvasópróbán a Kávéház

2014. február 12. 8:42 // Forrás: Veszprémi Petőfi Színház
Megtartották az olvasópróbáját Carlo Goldoni A kávéház című vígjátékának a Veszprémi Petőfi Színházban. A rendező a Kossuth-díjas Valló Péter. A bemutató március 21-én lesz.

Jók vagyunk-e mi emberek vagy sem. A mű fő kérdése és egy mai napig tartó állandó vita tárgya ez. A felállított társadalmi rendeken, szabályokon túl mennyire fontosak számunkra az erkölcsi normák, a tradíciók. Az érdekek diktálta állandó alkalmazkodásaink, kifogásaink és kibújásaink közben igazi társadalmi tükröt tart számunkra ez a XVIII. századi világ, amelyben ugyanolyan élesen megrajzolódnak ezek a kérdések mint ma, legyen szó bármiről: közéletről, gazdaságról, politikáról, hétköznapjainkról - többek között erről beszélt Valló Péter rendező Carlo Goldoni A kávéház című vígjátékának olvasópróbáján.

A Kossuth-díjas művész nem először állítja színpadra a darabot, mint mondta: őt folyamatosan érdekli ez a mű, mindig igyekszik új rétegeit megmutatni a nézőknek, ezért is fordíttatta újra Sediánszky Nórával a színpadi változatot. Rendezőként épp a fent említett örök érvényű és aktuális kérdések miatt a mai korba helyezi az előadást és a játékteret is
így találta ki. A kávéház ugyanis ma is azt szimbolizálhatja, amit Goldoni már akkor megírt, miszerint az erkölcsi romlás, rombolás és a rend széthullása most is körülöttünk zajlik, még, ha nevethetünk is ezen.

Valló Péter az elmúlt hat évben rendszeresen rendezett a veszprémi színházban. Mindig ő választja meg a darabokat, amelyeket színpadra állít. Elve amióta pályára került változatlan: nem a nézők kegyeit akarja keresni, nem akar mindenkinek tetszeni, hanem azt szeretné, ha vele együtt a közönség is foglalkozna azokkal a kérdésekkel, amelyeket az előadásokkal fel lehet tenni.

Ahogy megfogalmazta, ma sok helyen a könnyebb ellenállás felé mozdultak el  a színházak, a nézők tetszését a telt házakkal azonosítják, a közönséget is szinte csak ilyen céllal mozgatják. Ő sok helyen dolgozik az országban, ismeri a fővárosi és a vidéki színházak kínálatát, s mint mondta: ebből a szempontból Veszprém kivételezett hely az alkotók és nézők számára. A teátrum múltja, a nagyon magas bérlőszám, a lakosság hagyományokat követő hozzállása, a Pannon polgári lét értékeihez való ragaszkodás miatt a színház műsorpolitikája sokkal bátrabb lehet, mint másutt, ez eredményezheti azt is, hogy az elmúlt időszakban több fajsúlyos előadás kerülhetett színpadra és a közönség jól fogadta azokat.

vehir.hu
további cikkek
Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. 2024. április 21. 14:14 Az érzelmeket vették célkeresztbe a Veszprémi Petőfi Színháznál. Eltalálták. Petőfi Színház Az érzelmeket vették célkeresztbe a Veszprémi Petőfi Színháznál. Eltalálták. Pénteken délután hivatalosan az első napjával, valójában a nulladik nap után már a másodikkal vette kezdetét a Veszprémi Petőfi Színház Lélektől Lélekig Fesztiválja. Magyar kuriózumként a veszprémi teátrumnak ezúttal is sikerült a programjával a színházat tágabban értelmezni a színjátszásnál, olyan társadalmi üzenetek közvetítőjeként léptek fel, amelyek mindenkit érintenek, nemtől, kortól, vallástól, szociális helyzettől függetlenül. 2024. április 20. 9:00 Gáspár Sándor: erős szálak kötnek Veszprémhez Gáspár Sándor: erős szálak kötnek Veszprémhez Gáspár Sándor Kossuth-díjas színész volt a Vehír közéleti sorozatának legutóbbi vendége, így néhány szerencsés olvasónk egy kötetlen beszélgetésen vehetett részt, ahol maguk is feltehették kérdéseiket a színésznek. A Veszprémhez szorosan kötődő művész életformájáról, többlakiságáról is mesélt, amelyről egy videós összeállítást is megtekinthetnek. 2024. április 17. 13:29 Élet és halál kérdése a színpadon Élet és halál kérdése a színpadon Anat Gov: Happy Ending című drámáját mutatja be pénteken a Veszprémi Petőfi Színház. Az onkológián játszódó történet saját elmúlásukkal szembesíti a szereplőket – és a nézőket. 2024. április 11. 21:54

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.