Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

2014 a számok tükrében

2014. február 25. 15:43
Csütörtökön vitatja meg a város idei költségvetését a közgyűlés. Az előterjesztés alapján megpróbáljuk felvázolni, milyen évet ígérnek a számok.

Tavaly a közigazgatási reformnak köszönhetően új struktúrájú költségvetést vezettek be. A kormány célja az volt, hogy különválassza az államigazgatási és az önkormányzati feladatokat, és mindegyikhez a megfelelő forrást rendelje hozzá. Ebben a rendszerben átalakultak az önkormányzatok kötelező és önként vállat feladatai is: a leglátványosabban talán köznevelési intézmények esetében érzékelhető a váltás. A korábban önkormányzati fenntartású iskolák állami működtetésbe kerültek, az önkormányzatra az intézményeket befogadó, a település tulajdonában lévő ingatlanok üzemeltetése maradt.

Az idei költségvetés a tavaly megalapozott és bevezetett új struktúra szerint épül fel, bár változásokra ebben az évben is van példa. A gyermekétkeztetés finanszírozásában például az óvodai ellátáshoz hasonló feladatalapú támogatási rendszer lépett életbe, a feladat támogatása a köznevelési ágazat helyett a jövőben a szociális ágazatnál jelenik meg. A szociális és gyermekjóléti ellátórendszerben az önkormányzatok szerepe alapvetően továbbra is a pénzbeli ellátások, illetve az alapellátások biztosítása.

Lássuk a számokat! A költségvetés előirányzott főösszege 18.056.073 ezer forint (közelítőleg 18 milliárd), vagyis ennyi kiadást és ugyanennyi bevételt terveznek.

Bevételek

Ami a bevételeket illeti: 10,5 milliárd forintot tesznek ki a működésből származó bevételek, ennek nagy része az államháztartáson belüli támogatásokból (3,5 milliárd) és az adóból, illetékekből, bírságokból, egyéb közhatalmi bevételekből (5,48 milliárd) származik. A fennmaradó összeget az önkormányzat és intézményeinek működéséből fakadó bevételek adják. Érdemes megjegyezni – erre a Pénzügyi és Költségvetési Bizottság véleményét megfogalmazó Nagy Piroska elnökasszony hívta fel a figyelmet –, hogy az államháztartáson belülről származó támogatások 10,8%-kal haladják meg az előző évi eredeti előirányzatokat.

A bizottság véleményét Nagy Piroska elnök fogalmazta meg (archív fotó)

Nagyságrendileg 6,1 milliárd forintot tesznek ki az úgynevezett felhalmozási bevételek, ide értendők az ingatlanértékesítések, pénzügyi befektetések vagy akár a vis maior támogatások, de itt jelenik meg az önkormányzati adósságkonszolidáció is.

„A szabályozás fontos eleme” – írta az illetékes bizottság elnöke, Nagy Piroska – „hogy az önkormányzati adósságkonszolidáció folytatódik, a 2013. december 31-i adósságállományt (2.474.946 eFt) a Magyar Állam, részben átvállalás (740.981 eFt) formájában, részben törlesztési támogatás (1.733.964 eFt) útján konszolidálja. Az adósságrendezéshez kapcsolódóan a Veszprém Aréna multifunkcionális sport- és rendezvénycsarnok építési beruházásával összefüggő tőke- és kamattartozáshoz Magyarország Kormánya támogatás formájában hozzájárul. A Kormány 1056/2014 (II.11.) határozata alapján 2014.évben 605.800 eFt egyszeri támogatást biztosít, míg 2015-2023. években a központi költségvetés előkészítése során szükséges gondoskodni a forrás tervezéséről.”

Az állam átvállalta az Aréna törlesztőrészleteit

Költségek

A bevételeknél is érdekesebb a ráfordításokat tartalmazó táblázat, hiszen ebből derül ki, mire költ idén az önkormányzat?

Ahogy azt korábbi sajtótájékoztatóján Porga Gyula polgármester is kifejtette, fontos mérőszám a működés és fejlesztés aránya: előbbire a költségek 64, míg a fejlesztésekre 36 százalékát szánják.

Az önkormányzat működésére szánt összesen 10,1 milliárd forint eloszlásáról már korábban beszámoltunk, ezt az összefoglalónkat elevenítsük fel! Ez alapján a működési költségek megoszlása a következő:

  • Szociális és egészségügy: 15% (~ 1,5 milliárd Ft)
  • Oktatás: 31% (~ 3,2 milliárd Ft)
  • Sport: 4% (~ 0,4 milliárd Ft), 
  • Városüzemeltetés: 14% (~ 1,5 milliárd Ft)
  • Kultúra: 21% (~ 2,2 milliárd Ft)
  • Egyéb feladatok: 15% (~ 1,5 milliárd Ft). 

Porga GyulaA bizottság véleményét Nagy Piroska elnök fogalmazta meg (archív fotó)

A fejlesztésekre fordított hányadról Brányi Mária alpolgármester tartott sajtótájékoztatót a múlt héten. Megújul a Jutasi lakótelep: a Smaragdváros projektben több közterület, lakóépület; az Agóra projektben pedig az egykori HEMO épülete születhet újjá. Felújítják az ősszel kiégett bakonyi házat, nagy volumenű fejlesztések folynak az állatkertben és a közlekedési hálózatra is látványos beruházások várnak.

A költségvetésben a legnagyobb beruházási összeg – az idei évre 718 millió forint – az állatkert neve mellett szerepel. A félmilliárdot meghaladó fejlesztések között a belvárosi rehabilitáció 1/B üteme (561,5 millió), az Agóra projekt (515,2 millió) és a Smaragdváros (609,4 millió) található meg, de szintén százmilliós nagyságrendű fejlesztés lesz az észak-déli úttengely kialakítása (262,4 millió) és a bándi kerékpárút (434,5 millió) is.

Megújulhat a HEMO épülete

Felújítások

Kisebb összegű, ám nem kevésbé fontos felújításokra is számíthatunk az idén. A legnagyobb tétel ebben a műfajban a megyei könyvtár tetőszerkezetének 52 milliós vis maior felújítása, de ehhez mérhető a kertészeti felújítások 45 milliója, vagy a Ringató óvoda át- (vagy inkább újra-)építése miatt onnan ideiglenesen kiköltöző csoportok elhelyezése miatt szükséges felújítások, összesen nagyságrendileg 37 millió forintért. A bakonyi ház 32, a járási hivatal előtti terület 10 millió forintból újulhat meg. Az intézményi felújítások leginkább a Petőfi Színházat érintik a költségvetési tervezet alapján: a színpad padozatát 15 millióért cserélik ki, a teherliftet és a színészház kazánját összesen hárommillióért javítják.

Megújulhatnak a világot jelentő deszkák

Intézményi költségek

Az óvodák összesen 1,44 milliárd forintra számíthatnak ebben az évben. A beruházások közül a legnagyobb – 5,1 millió forint értékben – az Egry úti óvodára vár, bár fontos megjegyezni, hogy a Ringató óvoda teljes átépítését nem az intézményi költségek között számolják el, így a számok ezúttal nem a leglátványosabb átalakulás felé mutatnak.

Az egészségügyi és szociális intézményekre 655 millió forint jut.

Az óvodások közül leginkább a Ringatósok örülhetnek: új épületük lesz

A kulturális és közművelődési intézmények között elosztandó 1,68 milliárd forintból a Petőfi Színház kapja a legnagyobb adagot, ők nagyságrendileg 700 millió forintból gazdálkodhatnak. A teljesség kedvéért jegyezzük meg, hogy a tervezett bevételek terén is utcahosszal a színház vezet 231 milliós előirányzattal, míg a második Laczkó Dezső Múzeumnál a felénél is kevesebb, 99 milliós bevételt terveznek. Ráfordításokban azonban az Eötvös Károly Megyei Könyvtár megelőzi a múzeumot: míg a könyvtár 356 millió forinttal gazdálkodhat, a múzeumnak 237,6 millió jut.

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Mi kell ahhoz, hogy szeressük a munkahelyünket? Mi kell ahhoz, hogy szeressük a munkahelyünket? A felnőtt lakosság jóllétét vizsgálta országszerte a Profession.hu legfrissebb kutatásában, specifikusan kitérve a munkahelyi jóllétre és az ehhez kapcsolódó munkavállalói elvárásokra, motivációkra. 2024. augusztus 29. 14:50 A Continental veszprémi és budapesti telephelyét is díjazták az idei Év Gyára Projektversenyen A Continental veszprémi és budapesti telephelyét is díjazták az idei Év Gyára Projektversenyen A Continental technológiai vállalat veszprémi gyára idén két kategóriában jutott a döntőbe, valamint elnyerte „Az év gyártási/termelési projektje” kategória díját is, míg a cég budapesti telephelye az elmúlt évtizedben nyújtott teljesítményéért jubileumi oklevélben részesült – közölte közleményében a vállalat. 2024. május 31. 13:00 Nem lehet megúszni a béremelést – az új kihívások sok vállalkozásnak okoznak majd fejtörést gazdaság Nem lehet megúszni a béremelést – az új kihívások sok vállalkozásnak okoznak majd fejtörést Mit várhatnak a jövőtől a vállalkozások? Ebben a témában szervezett rendezvényt a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Veszprémben kedden. 2024. május 29. 11:35 Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint - mondta a nemzetgazdasági miniszter a tárca szerdai budapesti sajtótájékoztatóján. 2024. május 15. 10:30

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.