Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Munkát, lakást a fogyatékkal élőknek!

2014. március 12. 15:32
A megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásáról tartottak konferenciát szerdán Veszprémben, a Gizella Hotelban.

Néhány fontos szám

  • Országosan 11 milliárdot fordítanak a fogyatékkal élők foglalkoztatásának elősegítésére.
  • Országszerte nagyságrendileg hatvanezer megváltozott munkaképességűt foglalkoztatnak.
  • Veszprém megyében eddig 54 millió forintot kötöttek le a célra.
  • A megyében még mindig rendelkezésre áll 61 millió forint.
  • Több mint 70 foglalkoztató és érdekvédelmi képviselet vett részt a konferencián.

A konferenciát követően dr. Navracsics Tibor közigazgatási- és igazságügyi miniszter, Porga Gyula polgármester és dr. Pósfai Gábor, a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal főigazgatója sajtótájékoztatón foglalták össze az elhangzottakat. 

dr. Navracsics Tibor és Porga Gyuladr. Navracsics Tibor és Porga Gyula

Dr. Navracsics Tibor mindenek előtt kijelentette: az elmúlt négy évben sok olyan lépést tett a kormány, ami a munkaalapú társadalom elérését célozza. Ezt nem egyszerű megteremteni, hiszen Magyarországon egyre növekvő mértékben hódított teret a "nem munkából megélés" kultúrája.

  • Az elmúlt időszak kormányzati lépései igyekeznek minél több embert visszavezetni – és aztán bent tartani – a munka világába.

Különös szegmenst képez azon emberek csoportja, akik magukon kívül álló okokból nem képesek hagyományos munkát vállalni. A közigazgatás átalakításakor az volt a cél, hogy a rendszer a polgárok érdekeit szolgálja, áttekinthető legyen, az ügyfelek magukénak érezzék. Aki egy államigazgatási eljárás keretében találkozik az illetékes szervekkel, az ne csak egy adat, egy számsor legyen, hanem az ügyintézők érzékenyen, empatikusan tudjanak reagálni a felmerülő helyzetekre, az egyedi sorsokat és élethelyzeteket figyelembe véve tudjanak segíteni.

A kormányablakok fizikai kialakításánál odafigyeltek a speciális igényekkel rendelkező ügyfelekre. Éppen ezért általánosan alkalmazott gyakorlat a vezetősáv a látássérülteknek, akiket az információs tábláknál hangostérkép is segít a tájékozódásban, a siket-némák minden kormányablakban legalább egy munkaállomáson virtuális videokapcsolaton át jeltolmács segítségével is intézhetik ügyeiket; ezeket az intézményeket pedig úgy alakították ki, hogy mozgássérültek is meg tudják őket közelíteni.

  • A jövő szakembereinek képzésénél a tananyag része az érzékenyítő képzés, amit fogyatékkal élő fiatalemberek tartanak. Fontos, hogy mindenki, aki a közigazgatásban dolgozik, átessen egy ilyen érzékenyítésen. 

dr. Pósfai Gábordr. Pósfai Gábor

Dr. Pósfai Gábor szerint az új szemlélet legfontosabb eleme, hogy a megváltozott munkaképességűek esetében felmérjék a meglévő képességeket, és azokra építve határozzák meg a lehetséges utakat a munka világába. A rendszer átalakításának markáns eleme volt a foglalkoztatás támogatásának megváltozása, ami kibővítette a foglalkoztatói kört. Jelenleg 30 ezernél is több megváltozott munkaképességű foglalkoztatását támogatják, és további húszezer fő a nyílt munkaerőpiacon dolgozhat. 2010 óta több mint tizenötezerrel nőtt a foglalkoztatott fogyatékkal élők száma, ma már hatvanezernél járunk.

  • A konferencia célja a nyílt munkaerőpiac szereplőinek felhívása volt a fogyatékkal élők alkalmazására. 

Porga Gyula kijelentette: az önkormányzat foglalkoztatóként csatlakozik a kezdeményezéshez, de a lehetőségeihez mérten két másik területen is segítséget nyújtanak a fogyatékkal élőknek.

Veszprémben nagy a társadalmi befogadás, már tíz éve rendezik meg a Jótékony mozgás című rendezvényt, ahol fogyatékkal élő és ép gyermekek vesznek részt egy sportnapon. Erre a programra nagyon büszkék vagyunk – mondta a polgármester –, és kézzel fogható eredményeink is vannak, hiszen a gyerekek ebben az életkorban sokkal könnyebben fogadják el a másságot. A nyár elején egy speciális összművészeti fesztiválnak ad otthont a város, ahol fogyatékkal élő művészeket látunk vendégül. 

Az életminőség javításában is sok lehetősége van egy önkormányzatnak. A belváros-rehabilitáció tervezésekor a fogyatékkal élők szervezeteit is megkérdezték, hogyan lehetne számukra is élhetővé tenni a közterületeket.

  • "Nem csak a jogszabályoknak akartunk megfelelni, hanem a ténylegesen létező igényeknek is."

Az önkormányzat csatlakozik a Kulcs programhoz is. Ez arról szól, hogy olyan fogyatékkal élő fiatalok számára biztosítanak lakást, akik az intézményi keretek közül kilépve önálló életet kezdenek. A projektnek már vannak Veszprém megyei eredményei: a tapolcai tapasztalatok azt mutatják, hogy ezek a fiatalok ténylegesen képesek önálló életet kezdeni, munkát vállalni.

  • Veszprém belvárosában három lakást készítenek fel a célra. A költségvetés biztosítja a felújításhoz szükséges forrásokat, a munkálatokkal várhatóan nyárra készülhetnek el.
Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
Korszerű CNC esztergával is gazdagodott a Balaton Bútor Korszerű CNC esztergával is gazdagodott a Balaton Bútor Sikeres projektet zárt a Balaton Bútor kft.: európai uniós támogatással fejlesztették eszközparkjukat és a munkavállalók tudását is. ma 10:19 Belenyúlhat a kormány az üzemanyagárba Belenyúlhat a kormány az üzemanyagárba A beavatkozást fogom javasolni holnap a kormánynak – így válaszolt az Index kérdésére Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter arra, hogy szerdán dönt a kormány az üzemanyagárak esetleges szabályozásáról.  2024. április 23. 12:56 Bér-, albérlet-, utazási és képzési támogatást kapnak a 30 év alattiak Bér-, albérlet-, utazási és képzési támogatást kapnak a 30 év alattiak A kormány Ifjúsági garancia plusz programja négy pillérre épül: bértámogatásra, lakhatási és utazási támogatásra, valamint átképzésre - ismertette Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára. 2024. április 16. 11:48 Nyártól nem vásárolhatnak energiaitalt a tizennyolc évnél fiatalabbak Nyártól nem vásárolhatnak energiaitalt a tizennyolc évnél fiatalabbak Amennyiben elfogadja az országgyűlés a KDNP politikusai által benyújtott törvényjavaslatot, úgy legkorábban idén nyártól a dohány- és alkoholtermékekhez hasonlóan az energiaitalok is tiltólistára kerülnek a fiataloknál. A kereszténydemokrata párt ifjúsági tagozatának tagjai veszprémi sajtótájékoztatójukon beszéltek a törvényjavaslat részleteiről. 2024. április 5. 21:46

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.