Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 20. Bernát, Felícia
Veszprém
23°C
2024. május 20. Bernát, Felícia
Veszprém
23°C

Kilátás a városból

2014. november 6. 14:22
Jákói Bernadett helytörténeti kutatóval, ezüstjelvényes túravezetővel, idegenvezetővel beszélgettünk a város egykori kilátóiról és idegenforgalmi életének kialakulásáról.

Az elmúlt években a városban lezajlott fejlesztések, beruházások következtében számos olyan projekt jött létre, ami a köztereket, sétányokat és a turisztikailag látogatott helyeket karolja fel. Jákói Bernadett évek óta foglalkozik a veszprémi turizmus értékeinek feltárásával és a város turista történetének feldolgozásával.

– Mikortól beszélhetünk a városban turizmusról?

– Városunkban már a századelőn is voltak próbálkozások a városi vendégfogadás lebonyolítására, de csak a trianoni évek után, 1922-ben, majd 1926-ban jönnek  létre a hivatalos  turistaegyletek.  Az 1930-as évek elején bontakoztak ki azok a gondolatok, hogy hogyan lehet Veszprém város értékét, gazdasági fejlődését fellendíteni? A két világháború közti időszakban Veszprém még csak kereste önmagát, azonban az ezer éves történelmi múltat kihasználva az itt élők mindent megtettek, hogy erősítsék a város idegenforgalmi szerepét. Az 1930-as években több jubileumot is ünnepelt a megyeszékhely, aminek köszönhetően egyre több fejlesztés valósult meg. Az akkori városvezetők, egyletvezetők  elsősorban arra fókuszáltak, hogy Veszprém természeti szépségeit mutassák meg. Ehhez magaslati és panoráma pontokat, sétányokat kellett kialakítani, hogy a város szépségeire rálássanak az idelátogató turisták.

Jákói BernadettJákói Bernadett

A Bakonyi Osztály, az első turistaegylet városunkban is ebben az időszakban alakult meg Cholnoky Jenő vezetésével 1926-ban. Túráik során a magaslati pontokra fókuszáltak, azok segítségével igyekeztek bemutatni a várost. Ennek köszönhetően kialakult egy kilátó-kultusz. Az első kilátóhely a város legmagasabb pontján, a mai Látó-hegyen készült el, később, a harmincas évek végén a Szent István Jubileumi Vándorlás útvonalát érintő helyeken számos magaslati pont és kisebb kilátó épült. A város idegenforgalma tulajdonképpen ekkor indult el.

– Mi lett ezekkel a kilátókkal?

– A második világháború következményeként számos kilátót elbontottak vagy megsemmisült. A papodi, a Látó-hegyi kilátóból és a Rhé Gyula múzeumigazgatóról, a Bakonyi Osztály elnökének emlékét viselő kilátópontból mára semmi nem maradt, utóbbi romjai még fellelhetőek a mai Vasas-pálya mögötti erdősáv területén. 

Látkép a Giricses dombról c. képhez: 1936-ban ilyen rálátás volt a Várra és Buhimra a Giricses-dombról, a mai Panorámateraszról, ami napjainkban az Árva utca végén kerül majd további felújításra. Hegedűs Béla felvétele (1936)Látkép a Giricses dombról c. képhez: 1936-ban ilyen rálátás volt a Várra és Buhimra a Giricses-dombról, a mai Panorámateraszról, ami napjainkban az Árva utca végén kerül majd további felújításra. Hegedűs Béla felvétele (1936)

– A háború után hogyan változott a helyzet?

– A háború után a természetjárás mozgalommá, egyfajta társadalmi szerveződéssé alakult át. Ekkor a kilátók turista célokat szolgáltak, és ebben az időszakban nem is épültek újabb létesítmények, inkább a meglévőket fejlesztették. Amikor felépült a húszemeletes, a tetején pár évig üzemelt egy panoráma kávézó szökőkúttal, aztán később ez is megszűnt. A mai félemelet tetején is rövidebb ideig működött egy kilátó terasz, de azt is beszüntették. 

Kilátás napjainkban a húszemeletes tetejérőlKilátás napjainkban a húszemeletes tetejéről

Szerencsére a Harmat utcai, az Árva utcai kilátópont a mai napig megvan, előbbihez később padokat is helyeztek, az utóbbi még kialakításra szorul.  A Benedek-hegy is egyfajta ősi kultikus panoráma pont, ami a különböző korszakokban különböző célt szolgált. A veszprémiek által régen csak Világvégének hívott kilátópontról a mai napig minden nap számos turista csodálja meg a város panorámáját. Ez a hely a vár végében található, ahová 1938-ban került István király és Gizella királyné szobra.

Harmat utcai kilátópontHarmat utcai kilátópont

– Manapság mi a tendencia?

– A Gulya-dombi fennsíkon, a nemrég kialakított szabadidős parkokban épültek meg az első újkori beruházások kapcsán készült kilátók. A VERGA Zrt. rengeteg kilátót adott át a környéken az elmúlt időszakban. Az erdészet azt tűzte ki célul, hogy a természetjárás kultúráját erősítse a városban élőkben. (Sajnos napjainkra a Gulyadombi Nagykilátó technikai okok miatt nem látogatható, lezárták, helyére új kilátót építenek fel – szerk.) Pár héttel ezelőtt Veszprémben is nyílt egy új magaslati pont, melyről a várost egy eddig nem látott nézőpontból tekinthetik meg a kirándulók. A turizmus teljesen átalakult az utóbbi években. Túravezetőként fontos küldetésnek érzem, hogy az általam szervezett sétákon a résztvevők a vizuális élmények mellé kapjanak egy kis helytörténeti csemegét is. 

Csepely Máté
Domján Attila
további cikkek
A Fájdalmas Péntek áldozataira emlékeztek Olaszfalun Olaszfalu A Fájdalmas Péntek áldozataira emlékeztek Olaszfalun 1945. március 23-án 32 fiatalt lőttek le szovjet katonák a bakonyi településen. Vasárnap délelőtt szentmisével és koszorúzással emlékeztek az áldozatokra. 2022. március 27. 15:34 Korabeli filmszalagon a '30-as évek Veszpréme történelem Korabeli filmszalagon a '30-as évek Veszpréme Az utókor számára fennmaradt 1930-as évekbeli kisfilm mutatja be a két világháború közti Veszprémet, amit digitalizálva bárki elérhet az interneten. A megkopott szalagon még kivehető a Séd-völgy a Viadukt nélkül, az Óváros tér korabeli formája és az egykori Csomai strand átadójáról is tartalmaz képkockákat. 2021. november 20. 15:00 Megváltó a patikában-egy veszprémi gyógyszerészcsalád huszadik századi története(i) közélet Megváltó a patikában-egy veszprémi gyógyszerészcsalád huszadik századi története(i) Egy család, amelynek a patikájában Jávor Pál felesezett, a szalonjában püspökök teáztak, az egyik tagja pedig megmentette a Tűztornyot az oroszok géppuskájától: Veszprém ma nem lenne az, ami, a Kocsuba-Karabélyos família nélkül. 1911 és 1951 között ők voltak az Óváros tér mellett található Fekete Sas Gyógyszertár tulajdonosai, ez idő során rengeteget fényképeztek, filmeztek, leveleztek és nagy társasági életet éltek, így a család és a város története elválaszthatatlanul összefonódott. 2021. május 16. 12:15 Amikor még télen esett a hó Fortepan Amikor még télen esett a hó Erzsébet-ligeti jégpálya, befagyott Balaton, és Viadukton pózoló diák a téli időjárást idéző Fortepan-válogatásunkban. 2020. december 29. 4:25

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.