Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Mit csinálnak a buddhisták Veszprémben?

2015. január 22. 15:23
Több, mint 20 éve létezik buddhista közösség a városban, a legtöbben mégis alig tudnak róla valamit. A Gyémánt Út meditációs központba járókat kérdeztük a buddhizmusról.

Mindenekelőtt: mi a buddhizmus? Nem vallás a szónak abban az értelmében, mely szerint a vallás követőjének valamit el kéne hinnie. A buddhizmus nem ismer dogmákat, sőt bátorít, hogy tegyünk fel kérdéseket. A tudomány legújabb eredményei nem mondanak ellent a tanításainak, azonban ha ez egyszer mégiscsak megtörténne, egy buddhista inkább a tudomány álláspontját fogadná el, hiszen az igazság fölött semmilyen vallás nem létezhet. Akik megkülönböztetnek hit- és tapasztalatvallásokat, a buddhizmust az utóbbihoz sorolják.

A Gyémánt Út Buddhista Közösség a négy tibeti buddhista vonalat, azon belül is a karma kagyü iskolát képviseli.
A Gyémánt Út buddhizmus élén a 12. század óta a Karmapák állnak. Ők Tibet első tudatosan újraszülető meditációs mesterei, akik az újraszületéses technikát alkalmazzák azért, hogy minden lény javára váljanak. A jelenlegi Karmapa többször járt már Magyarországon, legutóbb 2012-ben Budapesten, ahol többek között az MTV is készített róla műsort:

680 központ világszerte

A 16.Karmapa Ole Nydahlt, és feleségét, Hannaht 1969-ben kérte fel arra, hogy hozzák el nyugatra a buddhista tanításokat, biztosítsák azok fennmaradását, és alapítsanak központokat azért, hogy Buddha tanításait elérhetővé tegyék az intelligens és önállóan gondolkodó emberek számára. Ennek keretében Láma Ole Nydahl Magyarországon az első tanításokat 1988-ban adta. Az akkori tanításra érkező embereket annyira megfogta a buddhizmus, hogy két meditációs központot alapítottak Magyarországon: Előbb Budapesten, majd 1991-ben Veszprémben.

Veszprém

Az első 7 évben lelkes gyakorlók biztosítottak helyet meditációkra saját lakásukban. 1998-ra már annyian lettek, hogy egy nagyobb helyiségre volt szükségük a mindennapos meditációkhoz, ezért ki is bérelték első központjukat a Dózsavárosban. Ezt később több költözés is követte, ami alatt rengeteg közös programot, előadást is szerveztek. Láma Ole ezekben az években többször is járt Veszprémben, legutóbb épp 2010-ben, amikor interjút is adott a vehir.hu-nak​. A Veszprém Arénában akkor közel 1600 ember hallgatta tanításait.

Láma Ole a Veszprém Arénában fotó: Udvarhelyi LászlóLáma Ole a Veszprém Arénában fotó: Udvarhelyi László

Ugyanebben az évben a sok évi gyűjtögetésnek, és az egyházi adókból befolyó felajánlásoknak köszönhetően alkalom adódott egy saját központ megvásárlásra a Brusznyai úton. A központ azóta is itt található.
Itt érdemes megjegyeznünk, hogy itthon csak a budapesti és a veszprémi központ az, amely a Gyémánt Út Buddhista Közösség saját tulajdona, az országban található 22 központ ezen kívül mind bérlemény.
Ennek költségeit az óta is közösségi felajánlásokból, a programokból érkező bevételekből, valamint adó 2x1%-ból biztosítják.

Ki lehet buddhista?

A közösségbe járó emberek elmondták:  „Bárki megtanulhat meditálni, az egyetlen fontos dolog a nyitottság. Itt mindenki rendesen dolgozik, teljes életet él, és természetesen vannak családos emberek is. Nem arról van szó, hogy elvonultan a nap 24 órájában meditálunk, és piros szerzetesi ruhában járunk. Persze lehetne ezt is választani, de a mi nyugati életünkben szeretnénk a társadalom teljes része maradni. Mi Buddha azon tanításait alkalmazzuk amelyeket a világi embereknek adott. A rendszeres buddhista meditációt ötvözve a tanításokkal és látásmóddal idővel bárki félelem nélkülivé, örömtelivé, együttérzővé, egyszóval szabaddá válhat."

fotó: Gara Gáborfotó: Gara Gábor

A veszprémi centrumban minden nap 19 órától nyilvános vezetett meditációt tartanak, amelyekre minden buddhizmus iránt érdeklődőt várnak. Azt azonban elmondták, hogy ha valaki először érkezik, érdemes fél órával korábban érkezni, hiszen ekkor bevezető magyarázatokat adnak a közösség által használt meditációkról és a buddhizmus alapjairól.

Kiemelték, hogy a veszprémi centrumban jelenleg egy kisebb átalakítás zajlik, ami ne riasszon vissza senkit attól, hogy megismerkedjenek Buddha nemes, tudatról szóló tanításaival.

Ge. Á.
Domján Attila
további cikkek
Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. 2024. április 23. 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  2024. április 23. 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  2024. április 23. 17:42 Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. 2024. április 21. 14:14

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.