2019. október 16. // Gál névnap

Megragadni a fényt

2015. május 12. 23:11
Az asztrofotózásról tartott előadást a Lovassy László Gimnáziumban Ladányi Tamás kedden.

A Lovassy a Fény nemzetközi évéhez kapcsolódó programsorozatának legutóbbi eseményén a veszprémi asztrofotós – akinek képeivel gyakran találkozhatunk a NASA fotógyűjteményében és a National Geographic weboldalán is – műhelytitkaiba avatta be az érdeklődőket.

Elmondta: az asztrofotográfia kezdetei a dagerrotípia korába nyúlik vissza, amikor először lefotózták a Holdat. A világ első asztrotájképét 1904-ben Steichen készítette, The Pond – Moonrise címmel. Ez a XX. század végére minden idők legdrágább fotográfiája lett.

Mára Európa lakosságának 95 százaléka elvesztette az esélyt, hogy a Tejutat láthassa a fényszennyezettség miatt. A környezetvédelem egy formája lett a fényszennyezettség elleni küzdelem, a csillagos égbolt látványának védelme. Magyarországon a Zselicben és a Hortobágyon van csillagoség-park, de itt, a Bakonyban is szerencsés helyzetben vagyunk, találhatunk tiszta, sötét helyeket.

Beszélt a technikai feltételekről is. Megtudhattuk, hogy az analóg fényképezőgépek alkalmasabbak voltak csillagíves képek készítésére, ugyanis hosszú órákon át tartó expozíció hatására sem zajosodott a kép, míg a digitális technológiával ehhez egy perc is elég. Hosszabb expozíciót csak fél-egyperces felvételek sorozatából lehet összeállítani.

„Fontos számomra, hogy természettudományos vagy oktatási szempontból is értelmezhetők legyenek a képeim, azokra egy sztorit is fel kell építeni, hogy elmesélhetők legyenek.”

A Lovassy Gimnázium koordinálta a Fény Évéhez kapcsolódó eseményeket a megyében, és ők hirdették meg azt a diákoknak szóló fotópályázatot is, melynek eredményeit előadása után Ladányi Tamás hirdette ki. A harmadik helyezett Auerbach Máté, a második Kamondy Katalin, a győztes pedig Isztl János lett. A legjobb pályamunkákat Ladányi asztrofotóival együtt kiállították az iskola aulájában.

Söge
Domján Attila

További cikkek

Ifjúsági ponttá alakult a Kossuth utcai turisztikai pavilon
Ifjúsági ponttá alakult a Kossuth utcai turisztikai pavilon
A Veszprémi Petőfi Színház kezdeményezésére átalakul a Kossuth utcai információs pavilon, új funkciók költöznek a létesítménybe.
Jótékonysági hangverseny a református templom gyülekezeti terméhez
Jótékonysági hangverseny a református templom gyülekezeti terméhez
Veszprém Város Vegyeskara a Kálvin János parki református templom új terme javára rendez jótékonysági hangversenyt október 30-án a Hangvillában.
Régészeti kiállítássorozat a Laczkó Dezső Múzeumban
Régészeti kiállítássorozat a Laczkó Dezső Múzeumban
Nemcsak a természet, de a kulturális élet is egyre több színét mutatja meg az egyébként is pezsgő kínálatból. Szombat délután nyílt kiállítássorozat a Laczkó Dezső Múzeumban, Kincsek utak mentén - Takácsi címmel.
Arcoskodás és medencés buli a Haszkovón
Arcoskodás és medencés buli a Haszkovón
Tudom, ez a cím enyhén szólva is hatásvadász. De talán megbocsájtják nekem ebben az esetben, hiszen a veszprémi Design Hét keretében, az EKF-et koordináló Veszprém-Balaton 2023 Zrt. támogatásával létrejött Az arc, a medence, két torony és egy rom című szabadtéri kiállítás lényege éppen az, hogy kizökkentsen a megszokott (építészeti) sémákból, beindítsa a fantáziánkat és játékra hívjon.
Kezdjünk el lecsendesedni!
Kezdjünk el lecsendesedni!
Beköszöntött az ősz, és miközben az egész természet lenyugvásra int, a vakációkról hazatérve mi általában ilyenkor kezdjük el megint ezerrel taposni a mókuskereket. Pedig régóta halljuk, nagy szükségünk lenne a csendre, a lassításra. A jubileumi, 10. alkalommal jelentkező Csendnapok a Művészetek Háza Veszprém és az ITTMOST Egyesület szervezésében ismét remek alkalom erre.
2019. október 16. // Gál névnap