2021. május 6.
//
Ivett névnap

Megragadni a fényt

2015. május 12. 23:11
Az asztrofotózásról tartott előadást a Lovassy László Gimnáziumban Ladányi Tamás kedden.

A Lovassy a Fény nemzetközi évéhez kapcsolódó programsorozatának legutóbbi eseményén a veszprémi asztrofotós – akinek képeivel gyakran találkozhatunk a NASA fotógyűjteményében és a National Geographic weboldalán is – műhelytitkaiba avatta be az érdeklődőket.

Elmondta: az asztrofotográfia kezdetei a dagerrotípia korába nyúlik vissza, amikor először lefotózták a Holdat. A világ első asztrotájképét 1904-ben Steichen készítette, The Pond – Moonrise címmel. Ez a XX. század végére minden idők legdrágább fotográfiája lett.

Mára Európa lakosságának 95 százaléka elvesztette az esélyt, hogy a Tejutat láthassa a fényszennyezettség miatt. A környezetvédelem egy formája lett a fényszennyezettség elleni küzdelem, a csillagos égbolt látványának védelme. Magyarországon a Zselicben és a Hortobágyon van csillagoség-park, de itt, a Bakonyban is szerencsés helyzetben vagyunk, találhatunk tiszta, sötét helyeket.

Beszélt a technikai feltételekről is. Megtudhattuk, hogy az analóg fényképezőgépek alkalmasabbak voltak csillagíves képek készítésére, ugyanis hosszú órákon át tartó expozíció hatására sem zajosodott a kép, míg a digitális technológiával ehhez egy perc is elég. Hosszabb expozíciót csak fél-egyperces felvételek sorozatából lehet összeállítani.

„Fontos számomra, hogy természettudományos vagy oktatási szempontból is értelmezhetők legyenek a képeim, azokra egy sztorit is fel kell építeni, hogy elmesélhetők legyenek.”

A Lovassy Gimnázium koordinálta a Fény Évéhez kapcsolódó eseményeket a megyében, és ők hirdették meg azt a diákoknak szóló fotópályázatot is, melynek eredményeit előadása után Ladányi Tamás hirdette ki. A harmadik helyezett Auerbach Máté, a második Kamondy Katalin, a győztes pedig Isztl János lett. A legjobb pályamunkákat Ladányi asztrofotóival együtt kiállították az iskola aulájában.

Söge
Domján Attila

További cikkek

Elmarad a Gizella-napok
Elmarad a Gizella-napok
Közösségi oldalán jelentette be az egyébként nem meglepő hírt a Veszprémi Programiroda: idén sem rendezik meg a Gizella-napokat a járványhelyzet miatt.
Hollywood nyomában Magyarországon
Hollywood nyomában Magyarországon
Vörös veréb, Fekete özvegy, Vaják. Csak néhány azok közül a hollywoodi produkciók közül, amelyeket részben vagy egészben kis hazánkban forgattak. Az elmúlt években Magyarország egyre népszerűbb lett a filmesek körében, a mozgókép és az utazás szerelmeseinek pedig izgalmas felfedezést jelenthet felkeresni a forgatási helyszíneket.
Navracsics Tibor: az EKF programsorozat a régiós identitás erősítéséről is szól
Navracsics Tibor: az EKF programsorozat a régiós identitás erősítéséről is szól
Veszprém Európa Kulturális Fővárosaként (EKF) 2023-ban nem csupán a látogatóknak szeretné megmutatni a Bakony-Balaton térség szépségeit, hanem a programsorozat a régiós identitást is erősíteni akarja. Ezt a kettős célt szolgálja az is, hogy június 23. és 26. között Veszprém, Balatonfüred és Balatonalmádi ad otthont a Magyar Mozgókép Fesztiválnak - mondta el az MTI-nek a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programért felelős kormánybiztos.
Régészeti feltárás kezdődik a Tihanyi Királykriptában
Régészeti feltárás kezdődik a Tihanyi Királykriptában
Április 30-án régészeti feltárás kezdődik a tihanyi apátság Királykriptájában. Az egy hónapig tartó munkálatokról, a kutatás fejleményeiről minden hét pénteken kisfilm formájában számolnak be a szakemberek a Tihanyi Bencés Apátság YouTube-csatornáján. A feltárt Királykriptát az ásatások befejeztével a nagyközönség is megtekintheti.
Június végén lesz a magyar mozgókép új ünnepe
Június végén lesz a magyar mozgókép új ünnepe
Új névvel, új helyszíneken, új időpontban, megújult külsővel és premierekkel rendezik meg a hazai filmek seregszemléjét. A Magyar Mozgókép Fesztivál a vízparti szezon elején, 2021. június 23-26. között Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban.