Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. december 9. Natália
Veszprém
0°C
2023. december 9. Natália
Veszprém
0°C

Megragadni a fényt

2015. május 12. 23:11
Az asztrofotózásról tartott előadást a Lovassy László Gimnáziumban Ladányi Tamás kedden.

A Lovassy a Fény nemzetközi évéhez kapcsolódó programsorozatának legutóbbi eseményén a veszprémi asztrofotós – akinek képeivel gyakran találkozhatunk a NASA fotógyűjteményében és a National Geographic weboldalán is – műhelytitkaiba avatta be az érdeklődőket.

Elmondta: az asztrofotográfia kezdetei a dagerrotípia korába nyúlik vissza, amikor először lefotózták a Holdat. A világ első asztrotájképét 1904-ben Steichen készítette, The Pond – Moonrise címmel. Ez a XX. század végére minden idők legdrágább fotográfiája lett.

Mára Európa lakosságának 95 százaléka elvesztette az esélyt, hogy a Tejutat láthassa a fényszennyezettség miatt. A környezetvédelem egy formája lett a fényszennyezettség elleni küzdelem, a csillagos égbolt látványának védelme. Magyarországon a Zselicben és a Hortobágyon van csillagoség-park, de itt, a Bakonyban is szerencsés helyzetben vagyunk, találhatunk tiszta, sötét helyeket.

Beszélt a technikai feltételekről is. Megtudhattuk, hogy az analóg fényképezőgépek alkalmasabbak voltak csillagíves képek készítésére, ugyanis hosszú órákon át tartó expozíció hatására sem zajosodott a kép, míg a digitális technológiával ehhez egy perc is elég. Hosszabb expozíciót csak fél-egyperces felvételek sorozatából lehet összeállítani.

„Fontos számomra, hogy természettudományos vagy oktatási szempontból is értelmezhetők legyenek a képeim, azokra egy sztorit is fel kell építeni, hogy elmesélhetők legyenek.”

A Lovassy Gimnázium koordinálta a Fény Évéhez kapcsolódó eseményeket a megyében, és ők hirdették meg azt a diákoknak szóló fotópályázatot is, melynek eredményeit előadása után Ladányi Tamás hirdette ki. A harmadik helyezett Auerbach Máté, a második Kamondy Katalin, a győztes pedig Isztl János lett. A legjobb pályamunkákat Ladányi asztrofotóival együtt kiállították az iskola aulájában.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
Kulturális és művészeti élményekkel segíti a lakótelepi fiatalokat a Napsugár Klub Kulturális és művészeti élményekkel segíti a lakótelepi fiatalokat a Napsugár Klub A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa Program több mint 22 millió forintos támogatásából valósított meg az Alkohol- Drogsegély Ambulancia Egyesület kulturális és művészeti programokat tavaly szeptembertől Veszprémben a Damjanich utcai Napsugár Klubban, ahová szerdán a Mikulás is ellátogatott. ma 11:40 Isten jelen van a képzőművészetben is! kereszténység Isten jelen van a képzőművészetben is! A kommunikációs hangzavarban egy óra elcsendesülést ígér a tihanyi Rege cukrászda legújabb adventi digitális kiállítása, amelyen keresztény képzőművészek a kétkezi alkotásaikon keresztül mutatják be, hogy hogyan lehet Istenről beszélni szavak nélkül is. tegnap 10:18 A jövőben is tartaná az idei színvonalat a Művészetek Háza A jövőben is tartaná az idei színvonalat a Művészetek Háza Hivatalosan decemberben véget ér az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat, de ez nem jelenti azt, hogy nem tartogat még a jövő rengeteg érdekes eseményt számunkra. A Művészetek Háza csütörtökön tartotta meg évértékelőjét, ahol elmondták 2024-ben is ugyanekkora lelkesedéssel várják a látogatókat.   tegnap 14:12 Veszprém történelmét a város mindenkori lakói írják Veszprém történelmét a város mindenkori lakói írják Beutatták a Privát Veszprém családtörténetekről szóló könyvét csütörtökön a Fotonban, ezzel lezárva a helytörténeti projektet. tegnap 16:52

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.