Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 21. Konstantin
Veszprém
22°C
2024. május 21. Konstantin
Veszprém
22°C

Robinson Crusoe szkafanderben

2015. szeptember 17. 22:36
Mi lenne, ha kilőnénk Matt Damont a Marsra, és egyszerűen ott felejtenénk?

Október 2-án mutatják be a mozik A mentőexpedíció című filmet.

Amikor 2013-ban kiadták Andy Weir regényét – magyarul A marsi címmel jelent meg –, a kritikusok hamar az elmúlt évtizedek legjobb sci-fijének kiáltották ki. Weir továbbvitte Arthur C. Clarke örökségét, amikor

olyan tudományos-fantasztikus regényt írt, amiben a legkisebb részletekig minden úgy történik, ahogy az a valóságban is megtörténhetne.

A történet a közeli jövőben játszódik, amikor az emberiség már elég fejlett ahhoz, hogy expedíciókat küldjön a Marsra, a technológiai lehetőségek azonban alig jobbak a jelenleg rendelkezésre állóknál. Nincsenek csillagvárosok meg lézerágyúk – egy-egy expedíciót négy évnyi előkészítés árán tudunk megvalósítani.

Éppen ezért borzasztó kellemetlen, amikor a hatodik napon hatalmas homokvihar tör ki a Marsnak pont azon a részén, ahol a harmadik emberi kutatócsoport tartózkodik. A tábort evakuálják, azonban eközben a legénység egyik tagja életét veszti – legalábbis mindenki így tudja.

„Az események egy röhejes sorozata vezetett ahhoz, hogy majdnem meghaltam, és egy még röhejesebb ahhoz, hogy életben maradtam.”

A véletlenek szerencsés összjátékának köszönhetően Mark Watney mégis túléli a vihart – viszont egyedül marad a Marson, a NASA pedig legközelebb négy évvel később tud embert küldeni érte, és akkor is a bolygó egy teljesen másik pontjára.

Watney-nek (akit a filmes adaptációban Matt Damon alakít) minden bátorságára és tudására szüksége lesz, hogy megpróbáljon addig is életben maradni. Ezt az élet-halál harcot az teszi igazán hátborzongatóan átélhetővé, hogy – ahogy már írtam – Weir ügyelt arra, hogy a fizika minden ismert törvényét betartsa, hősét pedig minden olyan veszélynek kiteszi, amit a Mars jelenthet egy ember számára.

„Semmi más nem volt körülöttem, csak homok, sziklák és a végtelen, üres sivatag mindenfelé. A bolygó híres vörös színe a mindent beterítő vas-oxidból származik. Vagyis több ez sivatagnál. Ez olyan öreg sivatag, hogy már szó szerint rozsdásodik.”

A könyvet még élvezetesebbé teszi Watney öniróniával és szarkazmussal mélyen átitatott humora, ami a legreménytelenebb és legsötétebb pillanatokban is előtör belőle.

„Nem akarok arrogánsnak tűnni, de én vagyok a legjobb botanikus a bolygón.”

A marsi című könyvből Mentőexpedíció címmel forgattak filmet (ezzel az alkotás csatlakozhat a legfölöslegesebben átkeresztelt magyar filmcímek egyébként megdöbbentően népes táborához), méghozzá éppen itt, Budapesten. Ridley Scott ügyelt arra, hogy a regényhez hasonlóan a film is minél élethűbb legyen, ezért a rendező rendszeresen konzultált a NASA szakembereivel.

Az alapanyagot ismerve az év egyik legjobb filmjét, és talán az évtized legjobb sci-fijét láthatja az, aki az október másodikai premier után beül a moziba.

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
,Hogyan legyél influencer' gyorstalpaló Dóri ,Hogyan legyél influencer' gyorstalpaló Marketing szempontból a legjobb fogás az élő szövet reklámtábla-ipar, amikor az ész és a tehetség nem kell, hogy párosuljon se egymással, se semmi egyébbel.   2024. május 19. 22:05 Nem minden vadállat férfi, de minden férfi… Nem minden vadállat férfi, de minden férfi… Rendkívül furcsa, provokatív kérdést tett fel hét nőnek nemrégiben egy népszerű, külföldi tiktoker. A kérdés így szólt: inkább egy medvével, avagy sokkal inkább egy idegen férfival találkoznának egy elhagyatott erdőben? 2024. május 12. 21:18 Film az élet: híres jeleneteket újraalkotva utazik ez a pár Hétvezér Film az élet: híres jeleneteket újraalkotva utazik ez a pár Bizonyára mindenkivel megesett már, hogy utazás közben, ikonikus filmes és sorozatos helyszíneken járva egy picit a „fikció része lett”: pózba vágta magát és úgy tett a kamera előtt, mintha az adott filmjelenet hőse lenne. Többségünk esetében ez csak spontán poénkodás, akad azonban, aki egyenesen erre szervezi rá a nyaralását. 2024. május 5. 22:24 Senki sem nézi, de mindenki látja – bizonyítottan tévéfüggő a magyar Hétvezér Senki sem nézi, de mindenki látja – bizonyítottan tévéfüggő a magyar A csattanót az elején lelövöm: minden korosztályt beleértve a magyarok átlagosan 4 óra 49 percet tévéznek egy nap. Ezzel hazánk a top 10-ben van világszinten, ami azért is furcsa, mert egyre többször hangzik el a mondat: „Nekem tévém sincs, vagy már rég felmondtam a kábelszolgáltatónál. Csak a Netflix van.” Akkor mégis hogyan jön ki a matek? Kik ezek a tévéfüggő emberek és mit néznek a fekete dobozban? 2024. április 22. 1:29

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.