Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 20. Bernát, Felícia
Veszprém
18°C
2024. május 20. Bernát, Felícia
Veszprém
18°C

Ismét feltárult a múlt

2015. október 7. 17:20
Az I. világháború sújtotta Veszprém mindennapjait, az egykori épületeket, jeles személyiségeket és a város kultúráját is megismerhetjük a „Sétál a család Veszprémben” legújabb, A Nagy Háború nyomában című sétafüzetéből.

A veszprémi I. Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság támogatásával létrejött legfrissebb kiadványt Porga Gyula mutatta be szerda délután az Országos Könyvtári Napok keretében. A polgármester szerint a kötet igazi „veszprémikumnak” számít.

- Nem ismerek még egy olyan várost, ahol a múlt kincsestárát ilyen szinten bemutatnák, mint nálunk. Ez a kis füzet olyan, mint egy családi ereklye, egy régi fotóalbum, amit együtt lapozgat a család, hogy felidézze a régi és fontos emlékeket. De az emlékek nemcsak egy családnak fontosak, hanem egy város, egy közösség életében is. Csak akkor szerethetjük a városunkat, ha ismerjük annak történelmét – osztotta meg a gondolatait a polgármester.

Porga GyulaPorga Gyula

Beszédében egyben arra biztatta a jelenlévő iskolák tanulóit, hogy a szülőket is bevonva járják végig a füzetben szereplő helyszíneket, hiszen kifejezetten nekik készítették, azzal a szándékkal, hogy megismerjék a városukat, s hogy annak történelme büszkeséggel töltse el őket.

Nagyné Kozma Ildikó, a városismereti programot megálmodó BaBaKO vezetője részletesen is bemutatta az új füzetet, és megköszönte a kötetben közreműködők, a Megyei Könyvtár, a Veszprém Megyei Levéltár, a Laczkó Dezső Múzeum és a helyismereti kutatók munkáját. A sorban negydik füzet hagyományosan rövid, informatív szövegeket és különböző helyismereti feladatokat tartalmaz. A sétákra és a feladatok megoldására 2016. március 30-ig van lehetőség, illetve eddig várják a családkutatások eredményeit is, melyet a Deák Iskolában adhatnak le a résztvevők. A legjobban teljesítők ezután egy vetélkedőn vehetnek részt, a díjak ünnepélyes átadását pedig a jövő évi Gizella Napokon tartják.

A kiadványban szereplő feladatok felvezetéseként a résztvevő iskolák tanulói ezután a kiadvány szerzőinek – Földesi Ferenc, Rainer Pál, Fekete Tamás, Tóth Péter, Jákói Bernadett és N. Kozma Ildikó – vezetésével megkezdték az első sétákat.

A füzet témájához kapcsolódva a bemutatóval egy időben nyílt meg a Magyar Nemzeti Levéltár Sublótba zárt emlékek című vándorkiállítása is. A tárlaton a Megyei Könyvtárban és a Levéltárban őrzött eredeti dokumentumok és könyvek mellett a megye lakosainak otthon, a háború idejéről őrzött személyes emléktárgyait tekinthetjük meg, a mozgatható molinókon pedig egy-egy téma köré csoportosítva olvashatunk információkat a múltból.

Tóth Péter, a levéltár munkatársa elmondta: a kiállítás mobilizálásával az volt a céljuk, hogy azok számára is elérhetővé tegyék annak anyagát, akiknek esetleg nem áll módjukban ellátogatni a levéltárba. Ezt szem előtt tartva szeretnék a jövőben a közintézményekbe, elsősorban iskolákba és a Polgármesteri Hivatalba is eljuttatni azt.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
A Fájdalmas Péntek áldozataira emlékeztek Olaszfalun Olaszfalu A Fájdalmas Péntek áldozataira emlékeztek Olaszfalun 1945. március 23-án 32 fiatalt lőttek le szovjet katonák a bakonyi településen. Vasárnap délelőtt szentmisével és koszorúzással emlékeztek az áldozatokra. 2022. március 27. 15:34 Korabeli filmszalagon a '30-as évek Veszpréme történelem Korabeli filmszalagon a '30-as évek Veszpréme Az utókor számára fennmaradt 1930-as évekbeli kisfilm mutatja be a két világháború közti Veszprémet, amit digitalizálva bárki elérhet az interneten. A megkopott szalagon még kivehető a Séd-völgy a Viadukt nélkül, az Óváros tér korabeli formája és az egykori Csomai strand átadójáról is tartalmaz képkockákat. 2021. november 20. 15:00 Megváltó a patikában-egy veszprémi gyógyszerészcsalád huszadik századi története(i) közélet Megváltó a patikában-egy veszprémi gyógyszerészcsalád huszadik századi története(i) Egy család, amelynek a patikájában Jávor Pál felesezett, a szalonjában püspökök teáztak, az egyik tagja pedig megmentette a Tűztornyot az oroszok géppuskájától: Veszprém ma nem lenne az, ami, a Kocsuba-Karabélyos família nélkül. 1911 és 1951 között ők voltak az Óváros tér mellett található Fekete Sas Gyógyszertár tulajdonosai, ez idő során rengeteget fényképeztek, filmeztek, leveleztek és nagy társasági életet éltek, így a család és a város története elválaszthatatlanul összefonódott. 2021. május 16. 12:15 Amikor még télen esett a hó Fortepan Amikor még télen esett a hó Erzsébet-ligeti jégpálya, befagyott Balaton, és Viadukton pózoló diák a téli időjárást idéző Fortepan-válogatásunkban. 2020. december 29. 4:25

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.