Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
15°C
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
15°C

Segítünk levenni a terhet a cégek válláról

2015. október 18. 17:16
Dr. Markovszky Györggyel, a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnökével beszélgettünk a szervezetnek a gazdaság fejlesztésében betöltött szerepéről, és hogy mit nyújtanak a vállalkozásoknak.

A Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara régóta kulcsfontosságú szerepet tölt be a gazdasági életben. Miért érdemes önökhöz fordulnia a vállalkozásoknak?

Mint törvényileg létrehozott szervezet, elsősorban törvényi feladatokat látunk el, ebben az egyik legfontosabb az általános érdekképviselet: összegyűjtjük az adott érdekkörben működő vállalkozásokat, és a hatóságok felé közvetítjük a felmerülő problémákat.

Minden gazdasági szereplőnek fontos, hogy megfelelően, jogszerűen működhessen, ezért abban is segítséget nyújtunk, hogy eleget tudjanak tenni a hatósági együttműködések során fellépő hatósági előírásoknak.

Ezen felül nyilvántartásba vesszük az egyes gazdasági szereplőket, pénzügyi, jogi és gazdasági tanácsadást nyújtunk, segítünk eligazodni a pályázati rendszerekben és a hitelügyintézés során.

Miként tudják ezzel elősegíteni a gazdaság élénkítését?

Nagyon lényeges alappillére a munkánknak a gazdaság fejlesztése: évente több száz rendezvényt szervezünk, amelyeken megpróbálunk segítséget nyújtani a vállalkozásoknak abban, hogyan igazodhatnának el a jogi dzsungelben. Magyarországon rendkívül bürokratikus rendszer működik, túl sok a jogszabály, egy kisebb vállalkozásnak pedig, amelyik nem rendelkezik saját jogi irodával, szinte lehetetlen átlátnia azokat. Ráadásul nem lehet minden vállalkozásra ráhúzni az összes szabályt: hogyan tudna például egy kiskereskedelem megfelelni egy olyan előírásnak, hogy a fekete és fehér árukat külön úton kell szállítani, ha nincsenek meg hozzá a fizikai feltételei? Nyugaton sokkal hosszabb múltra tekint vissza a piacgazdaság, élénkebb a kapcsolatrendszer, így ott megértőbbek a hatóságok, nálunk viszont egy sokkal kategorikusabb, merev rendszer alakult ki. Ezért ezekre a rendezvényekre mindig meghívjuk a hatóságok képviselőit is, hogy érthető nyelvre fordítsuk le a jogszabályokat, és diskurzus alakuljon ki a problémák kapcsán.

Egy vállalkozásnak nem az az elsődleges feladata, hogy jogszabályokat tanulmányozzon, neki csak töredék ideje van a bürokrácia teljesítésére. Azzal, hogy levesszük ezt a terhet a vállukról, elősegítjük, hogy a tényleges gazdasági feladatokra koncentrálhassanak és fejlődjön a gazdaság.

Milyen egyéb tevékenység kapcsolódik még a gazdaságfejlesztéshez a gyakorlatban?

Különféle klasztereket, szakmai klubokat működtetünk – akár a vendéglátás, a járműipar, az élelmiszeripar vagy a szolgáltatások területén –, amelyek havonta összeülnek, hogy megbeszéljék a vitás kérdéseket. Arra törekszünk, hogy minden ilyen összejövetel alkalmával kialakuljanak érdekcsoportonként eltérő, de lényeges és fontos vélemények, amelyeket mi az adott hatóságok, főhatóságok, a minisztérium felé közvetíthetünk, és amelyek azt szolgálják, hogy jobban igazodjanak egymáshoz a versenyszféra, a szereplők lehetőségei és az igazgatási eljárás vonalai. A klaszterek ezen túl beruházási támogatások igénybevételére is jogosultak: több klasztertag – három, öt vagy hét – összefogva megvásárolhatnak olyan nagyobb értékű gépeket, amelyeken aztán megosztozhatnak. Ez azért jó, mert így nem kell külön-külön mindenkinek teljesíteni azokat a szigorú eljárásokat, amelyek megint csak visszavetnék őket a hatékony gazdálkodásban.

Az utóbbi időben sokat hallhattunk a szakképzésekről is, amelyek szintén az Önök feladatköréhez tartozik.

A tevékenységünk másik fontos szeletét képezi a szakképzésekkel kapcsolatos tennivalók ellátása: gyakorlati képzőhelyek ellenőrzése és minősítése, tanulószerződések megkötése, a duális képzés feltételeinek gyakorlati megvalósítása, a szakmai követelményrendszerek kidolgozása. De mi működtetjük a Megyei Képzési és Fejlesztési Bizottságot is, ami a jövő szakemberképzésére vonatkozóan határoz meg irányokat. Nagy baj, hogy elmaradnak a képzési intézmények, az iskolákban elavult, 20-30 éves technológiákat tanítanak, miközben ma már a mi területünkön lévő cégek mind élen járó technikákat alkalmaznak. Ezt kellene tudni átadni a szakképzésben, mert addig a fiataloknak téves elképzeléseik lesznek, és nem akarnak szakmunkát tanulni. Másrészt egy cég csak akkor lehet sikeres, ha jól képzett szakembereket tud alkalmazni. A kamara ebben is igyekszik segíteni.

Tulajdonképpen híd szerepet töltünk be: azon dolgozunk, hogy az egyes felek közös nyelvet beszéljenek, és abból eredményes együttműködés szülessen.

Mennyire jelent ez nagy kihívást?

A szocializmusban volt egy mondás: „Tanulj fiam, ne kelljen dolgozni.” Ez még ma is kísért, és ezért van az is, hogy a szakképzésbe a leggyengébb 25% kerül. Holott rég nem helytállóak azok a sztereotípiák, amik a szakmunkást kísérték: nagyon komoly tudásra és felkészültségre van szükség ezeken a területeken. Jelenleg ott tartunk, hogy a vállalkozások már nem tőkehiánnyal küzdenek, hanem szakemberhiánnyal. A mi felelősségünk, hogy megpróbáljuk vonzóvá tenni a szakképzéseket a jövő generációja számára: különböző ismeretterjesztő filmeket készítünk, kijárunk az iskolákba, kapcsolatokat teremtünk, hogy a gyerekek ellátogathassanak a sikeresen működő multinacionális vállalkozásokhoz. Lehetőség van nálunk Erasmusra is, ami a nyelvismereten túl perspektívát ad. Nagy reményeket fűzünk a duális képzés irányába, ami lehetővé teszi, hogy a diákok már a tanulmányaik ideje alatt kipróbálhassák magukat a munka világában. Azok a cégek, akik vállalják, hogy gyakorlati képzőhelyként foglalkoztatnak egy tanulót, maguk is jól járnak: biztosabban találnak később munkaerőt, ráadásul olyat, akinek megvan a megfelelő képzettsége.

Összességében mennyire sikeres a kamara tevékenysége? Milyen a megye gazdasági helyzete?

Azt mondhatom, sikeres a tevékenységünk, hiszen a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara jelentései alapján az élen járó megyék közé tartozunk. A szakképzésben résztvevő tanulóink 70%-a rendelkezik tanulószerződéssel, gyakorlati képzőhelyen végzi a gyakorlatát. Ez az ország legjobb arányai közé tartozik. Nagyon szoros, mindennapi kapcsolatot ápolunk a vállalkozásokkal is: több ezer partnerünk van, és a vállalkozásoknak nyújtott szolgáltatásokat illetően is a legjobb három-négy megye között vagyunk. Ami még ennél is fontosabb, hogy kialakult egy bizalmi viszony, béke van: egyre kevésbé érezni a küldöttgyűléseken, ahol beszámolunk az eredményeinkről és szélesebb körben vesznek részt önkéntes kamarai tagok is, hogy elégedetlenek lennének.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
A forrásszerzésben és az egymásra találásban is segít Veszprém fejlesztésösztönző irodája A forrásszerzésben és az egymásra találásban is segít Veszprém fejlesztésösztönző irodája Egy lehetőséget kapott a régió, hogy az Európa Kulturális Főváros programsorozat után se torpanjon meg, sőt tovább lépjen és immáron ne csak tervezze, hanem meg is tudja valósítani a kreatív iparban az ötleteit, hangzott el csütörtök délután Veszprémben az Óváros tér 25. szám alatti Magyar Fejlesztésösztönző Iroda (MFOI) megnyitóján, ami első vidéki képviseletként nem kisebb célt tűzött ki, mint hogy segítsen a régió vállalkozásainak és civil szervezeteinek megcélozni az Európai Unió közvetlen forrásait, mellette pedig a közreműködésével épüljenek az üzleti kapcsolatok is, amiben jelenleg a legnagyobb lemaradásban vagyunk. 2024. szeptember 13. 14:19 Egy multi köntösébe öltöztetett családi vállalkozás Egy multi köntösébe öltöztetett családi vállalkozás Harmincöt év ugyanazon a munkahelyen figyelemreméltó teljesítmény akkor, amikor sokan néhány évente váltogatják, hogy hol keresik meg a kenyerüket. Harmincöt év egy német multinacionális vállalatnál pedig még különlegesebb statisztika, amikor ezek a cégek a leginkább a fluktuációval küzdenek. A Balluff-Elektronika Kft. viszont ilyen szempontból kakukktojás a veszprémi vállalkozások között. Még tartott a rendszerváltás átmenete, amikor megvetették a lábukat a Királynék városában, valaki pedig már akkor a csapat tagja volt. Répásy Zoltánnal beszélgettünk ezekről az évekről és az azóta eltelt három évtizedről, Takács Ákossal, a Balluff ügyvezetőjével pedig a globális gazdasági trendekről és a Balluff jövőképéről. 2024. szeptember 17. 10:51 Pályázattal támogatják a vidéki kávézókat Pályázattal támogatják a vidéki kávézókat Mintegy ezer vidéki kávézó és alkoholmentes italokra specializálódott vendéglátóhely pályázhat hétfőtől egymilliárd forint értékű vissza nem térítendő forrásra - közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) hétfőn. 2024. szeptember 9. 11:31 Veszprémből segítenek megcélozni az EU kiaknázatlan forrásait Veszprémből segítenek megcélozni az EU kiaknázatlan forrásait Szeptember közepén megnyílik Veszprémben az Óváros téren a Magyar Fejlesztésösztönző Iroda első vidéki képviselete, és a Pannon Egyetemmel közös szervezésben a ForrásTÉR közösségi helyiség, ami olyan főként ingyenes szolgáltatásokat kínál a helyi cégeknek, intézményeknek és civil szervezeteknek, amiért a piacon több millió forintot is elkérhetnének mások. dr. Petri Bernadettel, az MFOI ügyvezetőjével, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium miniszteri biztosával részletesen beszélgettünk ezekről, de kiderült az is, milyen új forrásokat tudnak megcélozni az Európai Unióban a magyarok az ő segítségükkel. 2024. szeptember 9. 22:09

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.