A vidéki éttermeket egybefogó szervezet - a SVÉT - nem akárkiket vesz fel tagjai közé: legfontosabb a jó hangulatú, szívélyes vendéglátás. A minőségi alapanyagokat használó éttermek a helyi, kulináris hagyományok figyelembe vétele mellett nagy hangsúlyt fektetnek a haladó szellemiségű konyhatechnológiára is.
A SVÉT rendezvények célja, hogy az arra fogékony közönségnek egy laza, családias hangulatú programmal mutassa be a vidék színes gasztronómiai palettáját. Ebbe az illusztris társaságba tartozik a veszprémi Chianti Étterem és a balatonfüredi Baricska Csárda is. (Ha már Chianti, épp a múlt héten kerültek be ismét a Gault & Millau legjobb 15 vidéki étterme közé.)
Az idei évben ellátogattunk velük Pannonhalmára, hogy megnézzük, milyen is valójában egy SVÉT rendezvény. Akkor azt mondták, talán Veszprémben lesz a következő ilyen találkozó.
Pannonhalmán az apátsági látogatóközpontban az alábbi éttermek vettek részt:
Anyukám Mondta - Encs; Baricska Csárda - Balatonfüred; Chianti Étterem - Veszprém; Erhardt Étterem és Panzió - Sopron; IKON Étterem - Debrecen; Kistücsök Étterem - Balatonszemes; Macok Étterem és Borbár - Eger; Mandula Étterem és Borbár - Villány; Nomád Hotel&Campsite - Noszvaj; Rosinante Fogadó - Szigetmonostor; Viator Apátsági Étterem és Borbár - Pannonhalma; Walter Vendéglő - Perbál
Mint minden SVÉT rendezvénynek, a veszpréminek is lesz egy alaptémája, mely köré a résztvevő éttermek felépítik menüjüket. A veszprémi rendezvényről ilyen részleteket egyelőre nem tudunk, de a korábbi palkonyai rendezvényen a húsvét volt a téma, míg a Pannonhalmán a fűszernövények domináltak.
Egy biztos: 2016 szeptember 11-én hasonlóan pazar környezetben, a veszprémi várban biztosan nem csalódhatunk majd egyik étterem főztjében sem. Csak bírjuk kivárni!