2021. május 6.
//
Ivett névnap

Időutazás a napórák nyomában

2015. november 24. 17:57
A napórák működéséről és változatos megmutatkozási formáiról tartott előadást Marton Géza kedden a Lovassy László Gimnáziumban a fény nemzetközi éve kapcsán.

Vajon mekkora jelentősége van ma a napóráknak, amikor már a karóráink is szinte elavultnak számítanak, hiszen a legtöbben a telefonunk kijelzőjén nézzük az időt? Tulajdonképpen nem is olyan kicsi, tekintve, hogy látszólagos kezdetlegességük ellenére rengeteg dologra tudunk következtetni általuk. Még akkor is, ha ma már az emberek nagy része puszta érdekességként tekint rájuk.

A napórákat eredendően az ókorban kezdték használni, és még a középkorban is ezek számítottak a legpontosabb időmérő eszköznek. Elkészítésükhöz nem kell más, csak egy ún. árnyékvető, amely egy vízszintes síkon álló függőleges rúdból vagy pálcából áll, amelynek segítségével helyesen beállíthatjuk a napóra működéséhez az észak-déli irányt, és egy számlap, amiről leolvashatjuk az adatokat. Erre pedig gyakorlatilag bármi alkalmas, ami képes árnyékot vetni – állítja Marton Géza, a Magyar Csillagászati Egyesület Napóra Szakosztályának vezetője, aki maga is készített egy példányt a Lovassy homlokzatára.

A legelterjedtebb típusok az egyenlítői, a horizontális és a vertikális napórák, de megkülönböztetünk polárist is, amelynél a számlap párhuzamos az árnyékvetővel, a ritkább fajták között pedig találunk többlapút, domború és homorú felületűt, ólom- és ablaküvegre készítettet. Utazások alkalmával használatos a henger alakú napóra és a zsebnapóra, tükrös és digitális darabokról pedig akkor beszélhetünk, ha az árnyék helyett a fényt használjuk az időmérésre. Ezek azonban csak az alapok, hogy ki milyenre formázza aztán a saját időmérőjét, már valóban csupán ízlés kérdése: idézheti kitárt könyv alakját, készülhet mozaikból, Legoból, de akár egy kisebb városrésznek megfelelő nagyságú is lehet.

Mivel rendkívül megbízhatóan mutatják az időt, a napórákat nagyon sokáig használták a mechanikus asztali órák pontosítására. Sőt, mivel ezek ténylegesen a valós időt mutatják, egy kis eltérés is megfigyelhető a karóráinkon mutatott időhöz képest: napóra segítségével tökéletesen lekövethetjük a Nap járását, így azt is megfigyelhetjük, hogy nem teljesen 24 óránként jön el a dél a Föld keringési pályája miatt – pár percnyi eltérés mindig adódik. Utóbbi kiigazítására szolgál az időkiegyenlítés, amelyet szintén jelölhetünk a napórán, akárcsak a zodiákus vonalakat, amelyek a Nap magasságát mutatják, de Budaörsön már egy percpontos darabot is sikerült elkészíteni.

Ezek után persze nem is csoda, ha ma már inkább csak díszítőelemként tekintünk ezekre a szerkezetekre: megértésükhöz néha csillagászati tudás kell.

Bertalan Melinda
Domján Attila

További cikkek

Elmarad a Gizella-napok
Elmarad a Gizella-napok
Közösségi oldalán jelentette be az egyébként nem meglepő hírt a Veszprémi Programiroda: idén sem rendezik meg a Gizella-napokat a járványhelyzet miatt.
Hollywood nyomában Magyarországon
Hollywood nyomában Magyarországon
Vörös veréb, Fekete özvegy, Vaják. Csak néhány azok közül a hollywoodi produkciók közül, amelyeket részben vagy egészben kis hazánkban forgattak. Az elmúlt években Magyarország egyre népszerűbb lett a filmesek körében, a mozgókép és az utazás szerelmeseinek pedig izgalmas felfedezést jelenthet felkeresni a forgatási helyszíneket.
Navracsics Tibor: az EKF programsorozat a régiós identitás erősítéséről is szól
Navracsics Tibor: az EKF programsorozat a régiós identitás erősítéséről is szól
Veszprém Európa Kulturális Fővárosaként (EKF) 2023-ban nem csupán a látogatóknak szeretné megmutatni a Bakony-Balaton térség szépségeit, hanem a programsorozat a régiós identitást is erősíteni akarja. Ezt a kettős célt szolgálja az is, hogy június 23. és 26. között Veszprém, Balatonfüred és Balatonalmádi ad otthont a Magyar Mozgókép Fesztiválnak - mondta el az MTI-nek a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programért felelős kormánybiztos.
Régészeti feltárás kezdődik a Tihanyi Királykriptában
Régészeti feltárás kezdődik a Tihanyi Királykriptában
Április 30-án régészeti feltárás kezdődik a tihanyi apátság Királykriptájában. Az egy hónapig tartó munkálatokról, a kutatás fejleményeiről minden hét pénteken kisfilm formájában számolnak be a szakemberek a Tihanyi Bencés Apátság YouTube-csatornáján. A feltárt Királykriptát az ásatások befejeztével a nagyközönség is megtekintheti.
Június végén lesz a magyar mozgókép új ünnepe
Június végén lesz a magyar mozgókép új ünnepe
Új névvel, új helyszíneken, új időpontban, megújult külsővel és premierekkel rendezik meg a hazai filmek seregszemléjét. A Magyar Mozgókép Fesztivál a vízparti szezon elején, 2021. június 23-26. között Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban.