Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
13°C
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
13°C

Kétarcú magyar gazdaság

2016. február 24. 13:40
Látszólag jelentős gazdasági fejlődés zajlott le Magyarországon az elmúlt években, de ennek megvannak az árnyoldalai is – hangzott el a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitóján szerda délelőtt.

A 2008-as gazdasági világválság nálunk is erősen éreztette a hatását: 6,9%-os GDP csökkenés történt ez évben, ami óriási érvágást jelentett a magyar gazdaságnak. A válság kezelése kezdetben hagyományos eszközökkel – hitelfelvétel és megszorítások – történt, a második Orbán-kormány azonban a stabilizáció új formáit vezette be: államosították a magánnyugdíjpénztárakat, valamint különadót vezettek be a külföldi vállalatoknál. Ugyanakkor jelentős forrásokat vontak a meg az oktatástól és az egészségügytől.

Dr. Mellár TamásDr. Mellár Tamás

Látszólag ez a modell mégis eredményes volt: egy átmeneti visszaesést követően 2014-től újra növekedést tapasztalhattunk a gazdaságban, tulajdonképpen fellendülés történt. Csakhogy ez a fellendülés igencsak megkérdőjelezhető.

Valójában egy Janus-arcú fejlődés zajlik ma Magyarországon

– jelentette ki Dr. Mellár Tamás, a Pécsi Tudományegyetem oktatója a magyar gazdaság helyzetéről tartott előadásában.

A legfrissebb KSH adatok szerint ma közel 3%-os növekedési ütem figyelhető meg a GDP-ben, gyakorlatilag 0%-os az infláció, a jegybanki kamatok 1,5%, az államháztartási hiány pedig 3% alatt van, a foglalkoztatottak száma nem volt ilyen magas a szocializmus óta (4,2 millió fő), a munkanélküliségi ráta kevesebb, mint az EU átlag (6,5%), a külkereskedelmi mérleg egyenlege pedig tartósan pozitív.

Ugyanakkor ha jobban megvizsgáljuk ezeket a számadatokat, máris árnyaltabb lesz a kép. Egyrészt a növekedés forrásai jórészt EU-s támogatásokból és a külföldi cégek dinamikus fejlődéséből származik, ráadásul ezek megfelelő felhasználása sem mindig garantált. Másrészt ma 5-600 ezer magyar dolgozik külföldön, emellett 200-250 ezer közmunkással számolhatunk, ezek függvényében pedig már 3,8 millió foglalkoztatottról beszélhetünk, s így a munkanélküliség is 10% fölé emelkedik. Az sem mellékes, hogy a világgazdaságban sosem tapasztalat defláció van, ezért nincs nálunk infláció, a forint árfolyama viszont folyamatosan romlik. Ráadásul az államháztartási hiány csökkenése a jóléti kiadások megnyirbálásával történt, ami hosszú távon negatívan érintheti a gazdaságot.

Mindezek az adatok a gazdaság sérülékenységére és a rendszer átalakítására hívják fel a figyelmet.

Mert mi történik például, ha megszűnnek az EU-s támogatások, vagy a külföldi munkavállalók nem küldik haza béreik egy részét?

Fontos lenne változtatni a gazdaságpolitikán is: míg 2010 előtt laza fiskális és szigorú monetáris politikát folytattunk, most épp az ellenkezője igaz. Ez azonban a rendszer fenntarthatóságát veszélyezteti, a központosítás pedig ma már inkább károkat okoz. Korlátozott hatással bír a Növekedési Hitelprogram is: nincsenek jó profitkilátásaink, a hazai vállalkozások pedig alacsony versenyképességűek.

Mellár Tamás szerint kitörési pontot jelenthetne a mezőgazdaság és az élelmiszeripar átszervezése, például a kis-és középvállalkozások nagyobb egységekbe való integrálásával, komplett termelőláncok kialakításával. De nagyobb hangsúlyt kellene fektetni a megújuló energiákra, a környezeti gazdaságra is, valamint a kutatásra és fejlesztésre, be kellene törni a high-tech iparágakba is.

Dr. Markovszky György (Fotó: archív)Dr. Markovszky György (Fotó: archív)

Dr. Markovszky György, az Iparkamara elnöke a kamara megyei gazdasági szerepvállalását ismertette. Úgy látja, fontos lenne, hogy még szorosabb együttműködés alakuljon ki az akadémiai kutatóhelyek és a kamara között, hogy olyan valós eredmények születhessenek, amelyek a gazdaság fellendítését szolgálják. Ehhez elengedhetetlen a megfelelő kommunikáció, de konkrét gazdasági fejlesztési célok kitűzése is fontos, máskülönben nem jó helyekre kerülnek a támogatások.

Veszprém megyében jelenleg 1500-2000 fős munkaerőhiány van – ezt munkaerő betelepítésével és munkaszállók létrehozásával kellene megoldani. Az elmúlt időszakban komoly előrelépések történtek a szakképzési rendszerben, de azt tovább kellene erősíteni új képzőhelyek megteremtésével, hogy lehetőleg helyben érjék el azokat a tanulók, valamint motiválni kell a fiatalokat arra, hogy lássák, szakképzettséggel is lehet messzire jutni. Ebben segítenek például az Euroskills és Wordskills versenyek.

Mindenképpen javítani kell az infrastruktúrán is, hiszen

ha például nem történik meg a 8-as út négysávosítása minden szakaszon, az kizár bennünket egy gazdasági körből.

De a közutak mellett a Veszprém-Székesfehérvár-Budapest vasútvonal korszerűsítésére is szükség van. Emellett a jövőben cél a kamarai taglétszám bővítése, hogy minél hatékonyabban tudjanak fellépni a vállalkozások érdekében.

Anna Grand Hotel Balatonfüred (Fotó: szallas.hu)Anna Grand Hotel Balatonfüred (Fotó: szallas.hu)

A gazdasági évnyitón adták át a 2014-ben alapított Felelősség a közösségért és környezetért díjat is. Az elismerést hagyományosan annak a vállalkozásnak ítéli oda a kamara és Veszprém megye önkormányzatának közgyűlése, amelyik tagja a VKIK-nek, és amely kiemelkedő eredményeket ért el környezetének javításában, valamint a gazdaság fejlesztésében. Idén a díjat a balatonfüredi Anna Grand Hotel kapta, amely amellett, hogy országszerte ismert szállodaként funkcionál, rendszeresen térítésmentesen adja ki dísztermét városi rendezvényeknek, kedvezményesen biztosít szálláshelyet programokhoz, helyet ad az Anna-bálnak, támogatja a kulturális eseményeket, elismert képzőhely is, ahonnan ma már rengeteg tehetséges cukrász, szakács, vendéglátó munkás került ki.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
A forrásszerzésben és az egymásra találásban is segít Veszprém fejlesztésösztönző irodája A forrásszerzésben és az egymásra találásban is segít Veszprém fejlesztésösztönző irodája Egy lehetőséget kapott a régió, hogy az Európa Kulturális Főváros programsorozat után se torpanjon meg, sőt tovább lépjen és immáron ne csak tervezze, hanem meg is tudja valósítani a kreatív iparban az ötleteit, hangzott el csütörtök délután Veszprémben az Óváros tér 25. szám alatti Magyar Fejlesztésösztönző Iroda (MFOI) megnyitóján, ami első vidéki képviseletként nem kisebb célt tűzött ki, mint hogy segítsen a régió vállalkozásainak és civil szervezeteinek megcélozni az Európai Unió közvetlen forrásait, mellette pedig a közreműködésével épüljenek az üzleti kapcsolatok is, amiben jelenleg a legnagyobb lemaradásban vagyunk. 2024. szeptember 13. 14:19 Egy multi köntösébe öltöztetett családi vállalkozás Egy multi köntösébe öltöztetett családi vállalkozás Harmincöt év ugyanazon a munkahelyen figyelemreméltó teljesítmény akkor, amikor sokan néhány évente váltogatják, hogy hol keresik meg a kenyerüket. Harmincöt év egy német multinacionális vállalatnál pedig még különlegesebb statisztika, amikor ezek a cégek a leginkább a fluktuációval küzdenek. A Balluff-Elektronika Kft. viszont ilyen szempontból kakukktojás a veszprémi vállalkozások között. Még tartott a rendszerváltás átmenete, amikor megvetették a lábukat a Királynék városában, valaki pedig már akkor a csapat tagja volt. Répásy Zoltánnal beszélgettünk ezekről az évekről és az azóta eltelt három évtizedről, Takács Ákossal, a Balluff ügyvezetőjével pedig a globális gazdasági trendekről és a Balluff jövőképéről. 2024. szeptember 17. 10:51 Pályázattal támogatják a vidéki kávézókat Pályázattal támogatják a vidéki kávézókat Mintegy ezer vidéki kávézó és alkoholmentes italokra specializálódott vendéglátóhely pályázhat hétfőtől egymilliárd forint értékű vissza nem térítendő forrásra - közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) hétfőn. 2024. szeptember 9. 11:31 Veszprémből segítenek megcélozni az EU kiaknázatlan forrásait Veszprémből segítenek megcélozni az EU kiaknázatlan forrásait Szeptember közepén megnyílik Veszprémben az Óváros téren a Magyar Fejlesztésösztönző Iroda első vidéki képviselete, és a Pannon Egyetemmel közös szervezésben a ForrásTÉR közösségi helyiség, ami olyan főként ingyenes szolgáltatásokat kínál a helyi cégeknek, intézményeknek és civil szervezeteknek, amiért a piacon több millió forintot is elkérhetnének mások. dr. Petri Bernadettel, az MFOI ügyvezetőjével, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium miniszteri biztosával részletesen beszélgettünk ezekről, de kiderült az is, milyen új forrásokat tudnak megcélozni az Európai Unióban a magyarok az ő segítségükkel. 2024. szeptember 9. 22:09

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.