Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 9. Gergely
Veszprém
19°C
2024. május 9. Gergely
Veszprém
19°C

Hálapénz helyett

2016. március 17. 12:34
Mi lenne, ha a „bevett szokás” helyett másként köszönnénk meg a segítséget?

Bizonyára a nagy többség hallott a kistarcsai apuka esetéről, aki azzal hálálta meg a kislányát kezelő orvosok és nővérek lelkiismeretes munkáját, hogy saját pénzből kifestette a gyerekosztály egyik helyiségét. Az akciót pedig később is folytatta: egy festékboltossal összefogva vállalják, hogy segítenek, ahol csak tudnak.

Lakatos Norbert esete nemcsak azért példaértékű, mert gyakorlatilag a társadalmi felelősségvállalásból ismert pro bono tevékenységet valósítja meg (akit mélyebben érdekel a téma, az Ecoport magazin legfrissebb számában olvashat róla), de arra is rámutat, hogy nem csak azzal köszönhetjük meg a segítséget, ha a kórházból való távozás előtt finoman odacsúsztatunk egy borítékot az orvos kezébe.

Hanem mondjuk azzal, hogy azt mondom, én most egy kicsit teszek azért, hogy a következő alkalommal, ha esetleg ismét kórházba kerülnék - vagy egy szerettem -, akkor ne lepusztult falakat kelljen bámulnom a lábadozás ideje alatt, vagy azon cidriznem, hogy nincs elég ágy, vagy rosszabb esetben megfelelő eszköz a kezelésemhez. Mindenki panaszkodik az egészségügy helyzetére, az embertelen körülményekre, de csak igen kevesek tesznek ellene valamit is.

Persze teljesen jogos az a kritika is, hogy nem feltétlenül a kisemberek feladata javítani a katasztrofális állapotokon. Az is, hogy a fennálló körülményeket nem is lehet ezen a szinten megoldani. De ha éppenséggel mi is tehetünk valamit, akkor ne tagadjuk meg a segítséget!

A hálapénz intézménye olyasvalami, amiről az orvosok egy része is kijelenti, hogy törvényellenes, etikátlan, megalázó, és rombolja a bizalmat orvos és beteg között. Ráadásul sajnos többen elég komolyan vissza is élnek vele, és gond nélkül elkérnek 50-80 ezer forintot egy műtétért vagy az előnyben részesítésért. Ugyanakkor jelen helyzetben a betiltása csak azt eredményezné, hogy az egész rendszer bedőlne, és még többen vándorolnának ki külföldre dolgozni. Szóval egyelőre – nincs mit tenni, az egészség minden pénzt megér alapon – fizetünk.

És ezek után talán naiv és idealista gondolat is arra buzdítani, hogy keressünk alternatívát a paraszolvencia helyett – most mégis ezt mondom. Mert ha valaki megteheti, hogy 80 ezret csúsztat az orvos zsebébe, akkor azt is megteheti, hogy helyette – vagy legalább egy részéből – vesz két vödör festéket, és kifest egy kórtermet. Vagy megkéri a hozzáértő ismerősét, hogy adja a projekthez a tudástőkéjét. Vagy éppen keres egy civil szervezetet, amelyik könnyen megvásárolható egészségügyi eszközökre, műszerekre költ, és nekik adományozza a pénzt, hogy aztán az visszaforgatódjon.

Igaz, abból nem fog tudni az orvos rezsit fizetni (nyilván azt is kell) vagy márkás cipőt venni, de hosszú távon lehet mindenki jobban jár, ha normális környezetben, nem elavult gépparkkal és fogyóban lévő eszközökkel kell dolgoznia vagy épp lábadoznia. A kistarcsai apuka esetét nézve úgy tűnik, azért akad, aki ezt is értékeli.

Bertalan Melinda
további cikkek
Film az élet: híres jeleneteket újraalkotva utazik ez a pár Hétvezér Film az élet: híres jeleneteket újraalkotva utazik ez a pár Bizonyára mindenkivel megesett már, hogy utazás közben, ikonikus filmes és sorozatos helyszíneken járva egy picit a „fikció része lett”: pózba vágta magát és úgy tett a kamera előtt, mintha az adott filmjelenet hőse lenne. Többségünk esetében ez csak spontán poénkodás, akad azonban, aki egyenesen erre szervezi rá a nyaralását. 2024. május 5. 22:24 Senki sem nézi, de mindenki látja – bizonyítottan tévéfüggő a magyar Hétvezér Senki sem nézi, de mindenki látja – bizonyítottan tévéfüggő a magyar A csattanót az elején lelövöm: minden korosztályt beleértve a magyarok átlagosan 4 óra 49 percet tévéznek egy nap. Ezzel hazánk a top 10-ben van világszinten, ami azért is furcsa, mert egyre többször hangzik el a mondat: „Nekem tévém sincs, vagy már rég felmondtam a kábelszolgáltatónál. Csak a Netflix van.” Akkor mégis hogyan jön ki a matek? Kik ezek a tévéfüggő emberek és mit néznek a fekete dobozban? 2024. április 22. 1:29 Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Valamikor réges-régen egy királynő ült az ablakánál, varrogatott és közben nézte, hogy hullik a hó. Megszúrta az ujját, és pár csepp vére az ablakpárkányon gyűlt hóra esett. Míg a vért nézte a havon, azt kívánta, hogy bárcsak olyan gyermeke születne, akinek bőre fehér, mint a hó, az ajkai pirosak, mint a vér, és a haja fekete, akár az ében.    2024. április 14. 22:06 A vegán életmód és a fogadtatása Eszter A vegán életmód és a fogadtatása Nem, ez nem egy táplálkozási tanácsadás lesz arról, miként érdemes jó és megfelelő tápanyagú termékeket a szervezetünkbe vinni, csupán azon tapasztalatokat osztom most meg, amelyekkel egy kezdő, félig vegán szembesülök az elmúlt időszakban, ami a környezet reakcióját illeti. 2024. április 7. 22:50

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.