Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 9. Gergely
Veszprém
15°C
2024. május 9. Gergely
Veszprém
15°C

Száz kedves szót is megmérgezhet egy rosszindulatú?

2016. április 3. 18:25
Egy mondat az emberi rosszakaratról és a magyar mentalitásról. Hogy ne dobálózzak nagy szavakkal, hozzáteszem: ahogy én látom.

A legtöbb ember csak addig örül az eredményeidnek, amíg nem vagy náluk is sikeresebb. Úgy tűnik, ez a gondolat nem akar veszíteni aktualitásából. Magam is megtapasztaltam elégszer, és mint mindenki más, én is igyekszem megválogatni a személyeket, akiket az életembe engedek.

Mert igenis óriásiban befolyásolja az életedet, hogy milyen emberekkel veszed körül magad.

Szóba hoztam a magyar mentalitást. Ennek pedig az az oka, hogy elkeserítően szembetűnő, mi magyarok mennyire visszahúzunk mindenkit, akinek kicsivel is jobban megy a sora. Mielőtt mindenki felhördülne, kihangsúlyoznám:

kivétel mindig van!

Az i-D nemrég híres szupermodelleket – köztük a világot meghódító magyar lányt, Palvin Barbarát - kért fel a világ minden pontjáról, hogy mutassák be egy kicsit anyanyelvük szépségeit s míg a többi lány videója alatt szinte minden kommentelő arról áradozott, hogy milyen büszke a hazáját képviselő lányra, addig ki lehet találni, mit léptek a magyarok.

Nem voltak elragadtatva. A mindig mindent jobban tudó okosok valószínűleg hatalmas belső kényszertől vezérelve, egymást buzdítva kezdték el kritizálni szegény Barbit és a „borzalmas” videóját.

Nemes Jeles László filmje, a Saul fia 35 év után hozott újra Oscar-díjat Magyarországnak. És mit tettek a magyarok? Össznépi zsidózásba kezdtek.

Még mindig hangsúlyozom: tisztelet a kivételnek.

Végül hadd hozzak egy személyes példát: az életem jelenleg tündérmesébe illő, és sokan úgy gondolják, ezért bocsánatkéréssel tartozom. Hét éve ismertem meg az első szerelmemet. Az élet persze úgy alakult, hogy külön utakat jártunk évekig, és valahogy az időzítés is mindig rossz volt. Rengeteg akadályba ütközünk, számtalanszor voltunk buták, gyávák, túl büszkék és rengeteget harcoltunk egymásért. Nemrég ünnepeltük az eljegyzésünket.

Nem panaszkodom, voltak szép számmal, akik örültek annak, hogy végre egymásra találtunk, de azt hiszem, mondanom sem kell: lavinaként zúdultak rám a rosszindulatú megjegyzések, és hirtelen azt vettem észre, hogy mindenki jobban tudja, mit kellene tennem az életemmel, mint én magam.

Miért van az, hogy a „Neki bezzeg könnyű, minden az ölébe hullott” megjegyzéseket ezerszer többször halljuk, mint azt, hogy „Megérdemli a sikerét, megdolgozott érte”?

Hiszen az életben soha nem tudhatjuk, mennyi áldozatot hozott valaki, mennyi energiát és időt ölt bele valamibe, és hogy a boldog pillanatok és a sikerek mellé mennyi veszteséget és fájdalmat kapott osztályrészéül.

Akinek elég ideje és energiája jut arra, hogy mások életét kielemezze, annak tanácsolnám, hogy abból a kapacitásból a saját életét is rendbe tehetné. Persze értem én, hogy könnyebb a körülményeket és másokat okolni, mint keményen küzdeni, a sokadik pofon után is felállni és kikelni az ágyból olyankor is, amikor tényleg úgy tűnik, hogy nincs miért.

Garantálom, hogy a sikeres emberek is jártak ebben a cipőben. A titok csak annyiban áll, hogy ők eggyel többször keltek fel a padlóról, mint ahányszor pofára estek.

Szabó Virág
további cikkek
Film az élet: híres jeleneteket újraalkotva utazik ez a pár Hétvezér Film az élet: híres jeleneteket újraalkotva utazik ez a pár Bizonyára mindenkivel megesett már, hogy utazás közben, ikonikus filmes és sorozatos helyszíneken járva egy picit a „fikció része lett”: pózba vágta magát és úgy tett a kamera előtt, mintha az adott filmjelenet hőse lenne. Többségünk esetében ez csak spontán poénkodás, akad azonban, aki egyenesen erre szervezi rá a nyaralását. 2024. május 5. 22:24 Senki sem nézi, de mindenki látja – bizonyítottan tévéfüggő a magyar Hétvezér Senki sem nézi, de mindenki látja – bizonyítottan tévéfüggő a magyar A csattanót az elején lelövöm: minden korosztályt beleértve a magyarok átlagosan 4 óra 49 percet tévéznek egy nap. Ezzel hazánk a top 10-ben van világszinten, ami azért is furcsa, mert egyre többször hangzik el a mondat: „Nekem tévém sincs, vagy már rég felmondtam a kábelszolgáltatónál. Csak a Netflix van.” Akkor mégis hogyan jön ki a matek? Kik ezek a tévéfüggő emberek és mit néznek a fekete dobozban? 2024. április 22. 1:29 Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Valamikor réges-régen egy királynő ült az ablakánál, varrogatott és közben nézte, hogy hullik a hó. Megszúrta az ujját, és pár csepp vére az ablakpárkányon gyűlt hóra esett. Míg a vért nézte a havon, azt kívánta, hogy bárcsak olyan gyermeke születne, akinek bőre fehér, mint a hó, az ajkai pirosak, mint a vér, és a haja fekete, akár az ében.    2024. április 14. 22:06 A vegán életmód és a fogadtatása Eszter A vegán életmód és a fogadtatása Nem, ez nem egy táplálkozási tanácsadás lesz arról, miként érdemes jó és megfelelő tápanyagú termékeket a szervezetünkbe vinni, csupán azon tapasztalatokat osztom most meg, amelyekkel egy kezdő, félig vegán szembesülök az elmúlt időszakban, ami a környezet reakcióját illeti. 2024. április 7. 22:50

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.