Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
14°C
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
14°C

Igazságot tesznek a fogyasztók védelmében

2016. április 10. 21:21
Egyre többször esik szó a fogyasztóvédelemről különböző platformokon. De vajon tudjuk-e, kihez fordulhatunk, ha például nem akarunk belenyugodni abba, hogy a frissen vásárolt cipőnk egy hónapon belül tönkrement?

Első körben természetesen az a helyes eljárás, ha a fogyasztó panaszával felkeresi az üzletet, ahol a terméket vásárolta. Ezt sokan meg is teszik; a panaszról jegyzőkönyv készül – ha ez nem történik meg, akkor azt a vásárlók könyvébe kell feljegyezni –, majd, mivel a problémák gyakran nem orvosolhatók helyben, a terméket az eladó elküldi szervizbe vagy egy szakértőhöz. A következő körben azonban megjavított termék helyett a vásárlót sokszor csak az a válasz fogadja, hogy "nem rendeltetésszerűen használta a terméket", így a kérelmét elutasítják.

Vasvári CsabaVasvári Csaba

Ilyenkor jön be a képletbe a Békéltető Testület – mondja dr. Vasvári Csaba elnök.

"A mi feladatunk segíteni megoldani a problémát, ha a fogyasztó úgy érzi, jogtalanul jártak el az ügyében. Ez egy díjtalan eljárás, aminek a célja egyezség létrehozása a felek között."

Ehhez először az ügyfélnek a problémája jelzése mellett be kell nyújtania a testületnek a keletkezett dokumentumokat – így a jegyzőkönyvet és a szakértői választ. Ezeket a testület aztán megvizsgálja, amennyiben pedig nem szükséges hiánypótlás, kitűz egy időpontot meghallgatásra. „Innentől kezdve gyakorlatilag elindul az eljárás az ügyben, aminek a lezárására összesen 90 napunk van. Ez egy elég bő időkeret, amit nem is szoktunk teljesen igénybe venni – a leghosszabb ügyünk 50 napig tartott, de általában 25-30 nap alatt pontot szoktunk tenni a végükre. Ennyi idő viszont kell, hiszen időbe telik az is, míg értesítjük a feleket. Főleg ha egy-egy vállalkozás csak a másodszori értesítésre reagál, vagy „nem kereste” jelzéssel jön vissza a tértivevényes kiértesítő levél. A törvény szerint ilyenkor a második értesítést követő 5. munkanapon kézbesítettnek tekinthető a levél, így az eljárás megindulhat, és döntést hozhatunk anélkül is, hogy a vállalkozás részt venne a meghallgatáson.

Ez utóbbi egyébként nem kötelező: ha nem megyebeli a cég, akkor a kézbesítéstől számított 8 napon belül válasziratot kell küldenie, ebben közölnie kell, hogy miért nem teljesítette a fogyasztó kérését, illetve csatolnia kell a szakértői véleményt, amivel ezt alátámasztja. Ennek a hiányában mindössze a dokumentumok és a fogyasztó tájékoztatása alapján kell döntenünk. Amint megérkezik a válaszirat, mi azt továbbítjuk a fogyasztónak, hogy felkészülten érkezhessen a meghallgatásra.

Ha viszont megyei cégről van szó, úgy kötelező részt vennie a tárgyaláson, valamint vagy az ügyvezetőnek vagy olyan személynek kell jelen lennie, aki meghatalmazást kapott még egyezség megkötésére is. Igyekszünk mindent megtenni ennek érdekében, de ha például a fogyasztó nem hozza magával pl. a kifogásolt lábbelit, ruhaneműt a tárgyalásra, megszüntetjük az eljárást.

A válasziratról tudni kell, hogy bár a törvény azt mondja, hogy a fogyasztó igényének megfelelő választ (egyezségkötés lehetőségének felajánlása) kell küldenie a cégnek, arra mégsem kötelezhető, hogy akarata ellenére egyezséget kössön.

A békéltető testület nem kényszerítheti őt bármiféle kárpótlásra, csak ajánlást tehetünk, amit vagy elfogad, vagy nem.

A vállalkozóra nézve kötelező határozatot akkor hozhatunk, ha az érintett előzetesen aláveti magát a testület döntésének. Ezt nem igen szokták megtenni, de az ajánlásunkat 80%-ban elfogadják.”

Vasvári Csaba elmondása szerint az első meghallgatás után 99,9%-ban befejeződnek az ügyek, amelyek 60%-ban valamilyen termékkel kapcsolatosak, 40%-ban pedig szolgáltatással. Előbbieknél leginkább cipőkkel kapcsolatosan érkeznek panaszok (gyakoriak a fogyasztók szerint például a hamisítványok, de ezekkel a NAV tud foglalkozni), emellett a háztartási gépek, okostelefonok, tabletek vezetnek. „Utóbbiaknál nem egyszer azzal a kifogással áll elő a cég, hogy a gyártó előírása szerint nem javítható jótállásban a termék, mert a kijelzőn sérülés látszik. Emiatt meg sem vizsgálja a szerviz, így nem is tudható, hogy valójában fennáll-e az a probléma, amit a fogyasztó jelzett. Csakhogy ezt a gyártói előírást, ami ezt igazolná, még soha sem nyújtották be, így erre hivatkozni nem etikus.

Arra is volt már példa, hogy egy meghibásodott vízálló telefon esetében azzal utasította el a szerviz a kérelmet, hogy víz került a telefonba. Holott a használati utasítás szerint 2 méteres vízmélységig 30 percet is ki kellett volna bírnia a mobilnak, tehát a víznyomás sem okozhatott volna problémát. Az persze előfordulhat, hogy elfárad az anyag, és egy kis résen keresztül belefolyik a víz a telefonba, de ezért nem a fogyasztó felelős, ez gyártási hiba. Az eset egyébként végül pozitívan zárult, nem jelzett vissza a vásárló, hogy nem kárpótolták.

Amennyiben mégsem rendeződik egy ügy, akkor 60 napon belül kell visszajelezni nekünk, és olyankor a cég nevét, címét, valamint az esetet közzétesszük a honlapunkon.”

Vasvári Csaba szerint a félreértések elkerülése végett fontos tisztában lenni az egyes jogosítványokkal is. Sokan keverik a szavatosság és a jótállás fogalmát. A közös mindkettőben, hogy ugyanazokra jogosít fel: hibás termék esetén kérhetjük a megjavítását, cserét, azt, hogy én saját magam javíthassam, vagy javíttathassam meg a cég költségére, árleszállítást vagy végső esetben elállhatok a szerződéstől és visszakövetelhetem a vételárat. Annyi a különbség, hogy a tartós fogyasztási cikkekre, a ruhaneműk közül pedig a több mint 50 ezer forint értékű nemes és félnemes szőrmebőrből készült szőrmére minimum 1 éves jótállás érvényes, minden másra pedig 2 éves szavatosság. A szavatosság első hat hónapjában az eladónak kell bizonyítania, hogy a hiba nem volt bent a termékben a vásárláskor, hat hónap után pedig ezt a vevőnek kell megtennie.

Újdonság az is, hogy ma már nemcsak kellékszavatosságról beszélhetünk, hanem termékszavatosságról is. Előbbinél minden korábban említett követelés érvényes, a termékszavatosság azonban arra jogosít fel, hogy személyesen a gyártóhoz fordulhassak a panaszommal. Mivel ő más árakkal dolgozik, mint a piaci ár, ezért tőle csak cserét vagy javítást kérhetek.

Érdemes azt is tudni, hogy a szavatossági jogok a használt termékekre is vonatkoznak – amelyek miatt szintén sokan fordulnak a testülethez. Ez esetben viszont minimum egy év a szavatossági idő, a tartós fogyasztási cikkek javításakor pedig csak új alkatrész építhető be. További információ, hogy ha szavatossági időn kívül kérem a termék megjavítását, a karbantartástól számítva az elvégzett munkára ismét 6 hónap jótállás jár.

Ezeknek az ismeretével nagyban segíthetjük, hogy a Békéltető Testület sikerre vigye az ügyünket, Vasvári Csaba azonban figyelmeztet, van, ahol ők sem tudnak mit tenni. „Egyre többen fordulnak felénk azzal a panasszal, hogy például nem értik, az alapdíjon túl miért kell hetente hulladékszállítási díjat is fizetniük, ha nem is keletkezik annyi szemetük, hogy igénybe kellene venniük a kukákat. Vagy éppen miért érkezik számla, ha lakatlan az üdülő. Holott ha valaki nem is jár már üdülni, de locsolja a gyepet, hogy ne száradjon ki, vagy bekameráztatja a telket a betörések ellen, azzal mindenképpen fogyasztja a vizet, az áramot, tehát kénytelen fizetni a szolgáltatónak. Ezzel pedig tulajdonképpen nem a szolgáltató jár el jogtalanul, mert a mentességeket az önkormányzati rendeletek szabályozzák.”

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
A forrásszerzésben és az egymásra találásban is segít Veszprém fejlesztésösztönző irodája A forrásszerzésben és az egymásra találásban is segít Veszprém fejlesztésösztönző irodája Egy lehetőséget kapott a régió, hogy az Európa Kulturális Főváros programsorozat után se torpanjon meg, sőt tovább lépjen és immáron ne csak tervezze, hanem meg is tudja valósítani a kreatív iparban az ötleteit, hangzott el csütörtök délután Veszprémben az Óváros tér 25. szám alatti Magyar Fejlesztésösztönző Iroda (MFOI) megnyitóján, ami első vidéki képviseletként nem kisebb célt tűzött ki, mint hogy segítsen a régió vállalkozásainak és civil szervezeteinek megcélozni az Európai Unió közvetlen forrásait, mellette pedig a közreműködésével épüljenek az üzleti kapcsolatok is, amiben jelenleg a legnagyobb lemaradásban vagyunk. 2024. szeptember 13. 14:19 Egy multi köntösébe öltöztetett családi vállalkozás Egy multi köntösébe öltöztetett családi vállalkozás Harmincöt év ugyanazon a munkahelyen figyelemreméltó teljesítmény akkor, amikor sokan néhány évente váltogatják, hogy hol keresik meg a kenyerüket. Harmincöt év egy német multinacionális vállalatnál pedig még különlegesebb statisztika, amikor ezek a cégek a leginkább a fluktuációval küzdenek. A Balluff-Elektronika Kft. viszont ilyen szempontból kakukktojás a veszprémi vállalkozások között. Még tartott a rendszerváltás átmenete, amikor megvetették a lábukat a Királynék városában, valaki pedig már akkor a csapat tagja volt. Répásy Zoltánnal beszélgettünk ezekről az évekről és az azóta eltelt három évtizedről, Takács Ákossal, a Balluff ügyvezetőjével pedig a globális gazdasági trendekről és a Balluff jövőképéről. 2024. szeptember 17. 10:51 Pályázattal támogatják a vidéki kávézókat Pályázattal támogatják a vidéki kávézókat Mintegy ezer vidéki kávézó és alkoholmentes italokra specializálódott vendéglátóhely pályázhat hétfőtől egymilliárd forint értékű vissza nem térítendő forrásra - közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) hétfőn. 2024. szeptember 9. 11:31 Veszprémből segítenek megcélozni az EU kiaknázatlan forrásait Veszprémből segítenek megcélozni az EU kiaknázatlan forrásait Szeptember közepén megnyílik Veszprémben az Óváros téren a Magyar Fejlesztésösztönző Iroda első vidéki képviselete, és a Pannon Egyetemmel közös szervezésben a ForrásTÉR közösségi helyiség, ami olyan főként ingyenes szolgáltatásokat kínál a helyi cégeknek, intézményeknek és civil szervezeteknek, amiért a piacon több millió forintot is elkérhetnének mások. dr. Petri Bernadettel, az MFOI ügyvezetőjével, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium miniszteri biztosával részletesen beszélgettünk ezekről, de kiderült az is, milyen új forrásokat tudnak megcélozni az Európai Unióban a magyarok az ő segítségükkel. 2024. szeptember 9. 22:09

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.