Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
17°C
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
17°C

Magyarország a lehetőségek országa

2016. május 4. 12:00
Legalábbis annak tekintetében mindenképpen, hogy egyre több program támogatja a fiatalok vállalkozóvá válását. A részletekről a Vállalkozz Magyarország! című projekt nyitórendezvényén esett szó szerdán, a városházán.

A konferencia célja az volt, hogy megvilágítsa, milyen lehetőségeket kínál a kormány a foglalkoztatás bővítésének és a vállalkozások számának növelése érdekében a Közép-dunántúli régióban. A Vállalkozz Magyarország! című program elsősorban a 18-30 év közötti, vállalkozó kedvű fiatalokat igyekszik megszólítani, hátszelet biztosít nekik, hogy önállóan megálljanak a lábukon és elindulhassanak a sikeres vállalkozóvá válás útján.

Ebben nyújt segítséget a projekt konzorciumi vezetője, a Széchenyi Programiroda, amely információt ad az aktuális fejlesztésekről és szakmailag segíti a pályázókat. A fiatalok képzéseken keresztül sajátíthatják el a legfontosabb jogi, pénzügyi, gazdálkodási, munkaszervezési és irányítási feladatokkal kapcsolatos ismereteket, a használható tudáson túl pedig akár 3 millió forintos alaptőkét is elnyerhetnek. A programba legalább 220 fő kerülhet be, a cél pedig, hogy minimum 130 vállalkozás induljon – tájékoztatott Schultz Zoltán ügyvezető igazgató.

Dr. Vitályos Eszter európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkár arról beszélt, hogyan épül fel a támogatási rendszer. Mint mondta, Magyarország a híresztelések ellenére is a lehetőségek országa, és

akiben van bátorság, szorgalom, tudás és kreativitás, valamint elég kitartóan hisz az ötletében, az sikerre viheti az elképzelését. Önmagában mindez persze nem elég: a megvalósításhoz forrásokra, tapasztalatra és vállalkozói tudásra is szükség van.

Vitályos EszterVitályos Eszter

Ebben segít a kormány programja, amely a 2014-2020-as fejlesztési ciklusra megítélt 12 ezer milliárd forintos támogatás több mint 60%-át gazdaságfejlesztésre fordítja, olyan vállalkozásokat támogatva, amelyek értéket teremtenek és hosszú távon képesek munkahelyet biztosítani.

Az államtitkár asszony beszámolója szerint a kormány kiemelt célja a 7 régió közti gazdasági egyenlőtlenségek csökkentése. Ezt támasztják alá a számadatok is: a most elfogadott tíz operatív program közül a legnagyobb összeg a Gazdasági és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében áll rendelkezésre, összesen 2700 milliárd forint. Kiemelt prioritásként kezelik a vállalkozások versenyképességének fejlesztését, növekedésük elősegítését, a munkanélküliek és az inaktívak foglalkoztatottságának megteremtését. A mikro-vállalkozások létrejöttét megcélzó Vállalkozz Magyarország! GINOP projekt mellett nagy hangsúlyt fektetnek a 25 év alattiak munkába állását segítő Ifjúsági Garancia Programra is, valamint a szakképesítéssel rendelkezők korai tapasztalatszerzését szolgáló gyakornoki program és az Út a munkaerőpiacra című projektekre is.

Porga GyulaPorga Gyula

Porga Gyula, Veszprém polgármestere az elmúlt uniós ciklus eredményeit ismertette. Elmondása szerint Veszprém gazdasági növekedését jól mutatja, hogy 2010 és 2015 között 16%-kal emelkedett a helyben megtermelt GDP, az ipar összkibocsátása pedig 40%-kal nőtt. Közvetlen gazdaságélénkítő hatással járt a Séd-völgy felújítása is, a munkanélküliség pedig 2%-ra csökkent.

Kiemelte:

míg az előző időszakban 10 milliárdos forrás állt a rendelkezésükre, a 2014-2020-as ciklusban 1,5 milliárddal nőtt ez az összeg.

Ennek legnagyobb részét, 3,2 milliárdot továbbra is gazdaságélénkítésre fognak fordítani, de nagyobb összeget szánnak a közlekedésfejlesztésre is, ami az ipar szempontjából különösen fontos. Mivel a régióban a gazdasági társaságok legfőbb problémáját a munkaerőhiány jelenti, ezért foglalkoztatási paktum megvalósítását tervezik 2 ütemben, amely minden szükséges tudással ellátja a fiatalokat, az önkormányzat alapítványa pedig további 80 millió forintos, kamatmentes kölcsönkeretet biztosít a vállalkozások eszközbeszerzésére és a munkaerő segítésére.

A nyitórendezvényen előadott Kovács Zoltán fejlesztési biztos is, aki a megyei TOP helyzetét vázolta. A megyében összesen 60 milliárd forintos forráskeret áll rendelkezésre, amelyet különböző felzárkóztató programokra fordítanak, melyekbe indirekt módon, az önkormányzati pályázatok révén tudnak bekapcsolódni a vállalkozások. Ezzel szemben a Széchenyi 2020-as GINOP programokban már direkt lehet pályázni: itt összesen 1420 milliárddal gazdálkodhatnak a vállalkozások, jelenleg pedig 85 pályázatból válogathatnak.

Az esemény második felében szó esett az Ifjúsági Garancia Rendszerről is, valamint gyakorlati példákkal is illusztrálták, miért érdemes fiatal vállalkozóként csatlakozni a programokhoz.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
Kiürítette a biztosítók kasszáját a hétvégi vihar Kiürítette a biztosítók kasszáját a hétvégi vihar Több mint nyolcezer kárbejelentés érkezett a szeptember 13-16. közötti viharok nyomán a biztosítókhoz, amelyek 1,1 milliárd forintot fizettek már ki vagy tartalékolnak kárkifizetésre - közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) pénteken. ma 11:06 A forrásszerzésben és az egymásra találásban is segít Veszprém fejlesztésösztönző irodája A forrásszerzésben és az egymásra találásban is segít Veszprém fejlesztésösztönző irodája Egy lehetőséget kapott a régió, hogy az Európa Kulturális Főváros programsorozat után se torpanjon meg, sőt tovább lépjen és immáron ne csak tervezze, hanem meg is tudja valósítani a kreatív iparban az ötleteit, hangzott el csütörtök délután Veszprémben az Óváros tér 25. szám alatti Magyar Fejlesztésösztönző Iroda (MFOI) megnyitóján, ami első vidéki képviseletként nem kisebb célt tűzött ki, mint hogy segítsen a régió vállalkozásainak és civil szervezeteinek megcélozni az Európai Unió közvetlen forrásait, mellette pedig a közreműködésével épüljenek az üzleti kapcsolatok is, amiben jelenleg a legnagyobb lemaradásban vagyunk. 2024. szeptember 13. 14:19 Egy multi köntösébe öltöztetett családi vállalkozás Egy multi köntösébe öltöztetett családi vállalkozás Harmincöt év ugyanazon a munkahelyen figyelemreméltó teljesítmény akkor, amikor sokan néhány évente váltogatják, hogy hol keresik meg a kenyerüket. Harmincöt év egy német multinacionális vállalatnál pedig még különlegesebb statisztika, amikor ezek a cégek a leginkább a fluktuációval küzdenek. A Balluff-Elektronika Kft. viszont ilyen szempontból kakukktojás a veszprémi vállalkozások között. Még tartott a rendszerváltás átmenete, amikor megvetették a lábukat a Királynék városában, valaki pedig már akkor a csapat tagja volt. Répásy Zoltánnal beszélgettünk ezekről az évekről és az azóta eltelt három évtizedről, Takács Ákossal, a Balluff ügyvezetőjével pedig a globális gazdasági trendekről és a Balluff jövőképéről. 2024. szeptember 17. 10:51 Pályázattal támogatják a vidéki kávézókat Pályázattal támogatják a vidéki kávézókat Mintegy ezer vidéki kávézó és alkoholmentes italokra specializálódott vendéglátóhely pályázhat hétfőtől egymilliárd forint értékű vissza nem térítendő forrásra - közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) hétfőn. 2024. szeptember 9. 11:31

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.