Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Ez a Diótörő a modern generációnak szól

2016. október 11. 15:47
Ám ettől még fontos értékeket közvetít. A Győri Balett artistákkal és az orosz Bolsoj Balett szólistáival kiegészülve hozza el a varázslatot a Veszprém Arénába rendkívül látványos Diótörő című előadásukkal.

Karácsony nem létezhet Diótörő nélkül – persze sokaknak igen, de a 19. századi Csajkovszkij balett olyannyira összeforrt a szeretet ünnepével, hogy az operaházak rendszerint már újév elején elkezdik értékesíteni a jegyeket az év végi előadásokra, akkora rá a kereslet.

A klasszikus mese minden kisgyerek életét gazdagíthatja – nálunk azonban jobbára mégis a fővárosban élők hódolhatnak ennek a remekműnek, a vidékieknek az utazás és a nagy távolság miatt nem mindig adódik meg ez a lehetőség. Ezt küszöböli ki a Győri Balett kezdeményezése, akik az ország számos arénájába viszik el Diótörő előadásukat, melyhez a Veszprémi Petőfi Színház produkciós partnerként csatlakozott – tájékoztatott Oberfrank Pál, a veszprémi teátrum direktora kedden az esemény hivatalos beharangozóján.

Kiss János, a Győri Balett igazgatója elmondása szerint 37 év alatt már számos helyen játszott, többek között a fővárosi Sportstadionban is a pápa előtt, azt azonban soha nem gondolta, hogy egyszer majd egy arénában fogják előadni a Diótörőt. Az arénák viszont méretüknél fogva nagyon is alkalmasak arra, hogy széles tömegek számára tegyék elérhetővé ezt a szívhez szóló darabot.

Veszprémben december 22-én 18 órakor láthatja a közönség az előadást a Veszprém Arénában, melyet ifj. Harangozó Gyula rendezett. Harangozó szerint a Diótörő tökéletesen alkalmas arra, hogy kinevelje a színházszerető generációkat, hiszen egy rendkívül értékes mese minőségi zenével és tánccal.

Ugyanakkor ahhoz, hogy valóban élvezhetővé váljon a darab a legkisebbeknek is, néhány változtatás elengedhetetlen volt. Az általában három felvonásos balettot ezúttal két felvonásban láthatja a közönség, a kevesebb akciót, feszültséget, sokkal inkább balett technikai finomságot rejtő második részt, azaz a báli jelenetet pedig látványos és szórakoztató elemekkel tűzdelte meg a művész. A híressé vált nemzeti táncokat ezúttal artistaszámok, bűvészek, akrobaták, zsonglőrök adják elő, fantasztikus látványt nyújtva.

„Ez a Diótörő a legújabb generációk nyelvén szól, modern köntösben kínálja ugyanazt az élményt, amit a keletkezése idején. Míg a 19. században egy nagypolgári család karácsonyi vendégségét láthattuk a színpadon az első felvonásban, most egy modern család karácsonyi műsorát követhetjük nyomon, ahol a meghívott gyerekek a Pókembert, Barbit és a Robotot láthatják táncolni és a bábjáték helyett egy videojátékon keresztül védi meg Diótörő herceg az Egérkirálytól Klárit” – mesélte az alkotó.

Az előadás ugyanakkor tiszteletadás az egykori nagy klasszikus táncművészek előtt is: Harangozó verziójában újra láthatók lesznek olyan tradicionális elemek is, mint például a Hópelyhek tánca, a Győri Balett előadói és növendékei mellett pedig a Bolsoj Balett két vendégművésze is szerepet kapott az előadásban.

A decemberi bemutatóra jegyek 4500 és 11900 forint között válthatók a Veszprémi Petőfi Színház jegyirodájában és jegypénztárában, az IBUSZ irodájában, a Turinform irodában, a Kossuth utcai Infopontban és Veszprém Arénában.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. 2024. április 21. 14:14 Az érzelmeket vették célkeresztbe a Veszprémi Petőfi Színháznál. Eltalálták. Petőfi Színház Az érzelmeket vették célkeresztbe a Veszprémi Petőfi Színháznál. Eltalálták. Pénteken délután hivatalosan az első napjával, valójában a nulladik nap után már a másodikkal vette kezdetét a Veszprémi Petőfi Színház Lélektől Lélekig Fesztiválja. Magyar kuriózumként a veszprémi teátrumnak ezúttal is sikerült a programjával a színházat tágabban értelmezni a színjátszásnál, olyan társadalmi üzenetek közvetítőjeként léptek fel, amelyek mindenkit érintenek, nemtől, kortól, vallástól, szociális helyzettől függetlenül. 2024. április 20. 9:00 Gáspár Sándor: erős szálak kötnek Veszprémhez Gáspár Sándor: erős szálak kötnek Veszprémhez Gáspár Sándor Kossuth-díjas színész volt a Vehír közéleti sorozatának legutóbbi vendége, így néhány szerencsés olvasónk egy kötetlen beszélgetésen vehetett részt, ahol maguk is feltehették kérdéseiket a színésznek. A Veszprémhez szorosan kötődő művész életformájáról, többlakiságáról is mesélt, amelyről egy videós összeállítást is megtekinthetnek. 2024. április 17. 13:29 Élet és halál kérdése a színpadon Élet és halál kérdése a színpadon Anat Gov: Happy Ending című drámáját mutatja be pénteken a Veszprémi Petőfi Színház. Az onkológián játszódó történet saját elmúlásukkal szembesíti a szereplőket – és a nézőket. 2024. április 11. 21:54

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.