2018. május 21., hétfő
Konstantin névnap

Bolond 2016

2016 a kínaiak szerint a majom éve, amely bizony tartogatott néhány őrültséget.

Van egy Twitterre kiposztolt kép, amely néhány hete keringett az interneten. A fotón az látható, hogy a világ kvázi-vezetői, Obama, Merkel, Renzi, Hollande és Cameron félkörben áll, miközben szemmel láthatóan egyikőjük sem repes az örömtől. Inkább kínosan mosolyognak.

Erről az áprilisi G7-en készült képről van szó:

A magyar sajtót is megjárt fotót sokan úgy kommentelték, mint a változó világrend egyik utolsó kordokumentuma. Ezt kétség kívül alá is írom, mivel e prominens társaság már biztos, hogy nem lesz együtt a következő csúcstalálkozón.

Mintha 2016-ban kicsit minden megbolondult volna, vagy legalábbis úgy alakul, mint amire korábban kevesen számítottak a politikában.

Ki gondolta volna 2015-ben például, hogy a britek tényleg komolyan fontolgatják a Brexitet? Meg is szavazták, Cameron lemondott. Hollande alig két hete jelentette be, hogy nem indul a jövő évi elnökválasztáson, Obama helyét pedig a teljesen esélytelennek és kőbunkónak titulált Trump veszi át. Renzi épp egy hete nyújtotta be lemondását, miután elvesztette a népszavazást, amely a parlament reformjáról szólt. Egyedül Merkelnek van még levegője, ám legutóbb már ő is olyanokat nyilatkozott, amelyben elismeri a wilkommenskultur hibáját. Németország 2017-ben választ, és hát túl sok jóra a kancellár sem számíthat.

Ki gondolta volna korábban, hogy Törökország az EU-t fogja majd zsarolni a migránsokkal, miközben Erdogan teljhatalmat épít ki, és az oroszokhoz közeledik? Sokan még azt is megkockáztatják, hogy a nyári puccskísérletet is ő rendelte meg saját maga ellen. Ki fogadott volna korábban arra, hogy a V4 politikáját egyre többen ismerik el?

A TTIP biztos aláírását is sokan a szemük előtt látták már.

Érdekességekre találni példát országhatáron belül, és a politikán kívül is. Elég csak megnézni, hogy mekkora bakikat követnek el olyan cégek, mint a Samsung a kigyulladó telefonokkal, de arra is kevesen fogadtak korábban, hogy a magyar válogatott kijut Franciaországba, amely aztán rettentő nagy örömet okozva tovább is jut csoportjából. Széll Tamás Bocuse D’or győzelmére ki tippelt? És az olyan őrültségekre, mint a safe place? A terrortámadások számára? Vagy a Bowie és a többi nagy név idei halálára? A sort még tovább is lehetne folytatni, de akkor túl sokáig ülnénk itt, az olvasó meg el is unná magát.

Úgy tűnik, számos területen totálisan kiszámíthatatlanul alakul eddig az év, melyből alig három hét van csak hátra. Lehet, hogy lesznek még meglepetések.