Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
17°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
17°C

Brusznyai másik arca

2017. március 28. 14:19
Brusznyai Árpád életét és emlékét kutató csoport tartott konferenciát a Pannon Egyetemen kedden, mely a mártír hős sorsának mélyebb összefüggéseire is rámutatott.

Az interdiszciplináris kutatócsoport tavaly ősszel jött létre a Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Karának Irodalom- és Kultúratudományi Intézetén belül azzal a céllal, hogy elvégezze Brusznyai Árpád személyiségének, tevékenységének és sorsának tudományos igényű feltárását. Tagjai Horváth Géza, a kar dékánja, Ladányi István intézetigazgató, valamint Szávai Dorottya és Nagy András oktatók, illetve professzor Kocziszky Éva.

Egy ilyen konferencia nagy jelentőségű, hiszen a 20. század egyik legjelentősebb veszprémi alakját idézi meg, aki saját életével bizonyította, hogy vannak örök értékek, amelyeket őrizni és ápolni kell – jelentette ki Brányi Mária alpolgármester beszédében. Az alpolgármester felidézte: az '56-os forradalom 50. évfordulójához közeledve a Védegylettel szerették volna felállíttatni Brusznyai emlékművét, az akkori vezetés azonban 2005 őszén sem engedte. Ez a mozzanat 2017-ben is intő jelként szolgál, hogy olyan városi közösséget kell kialakítani, ahol fel lehet vállalni a szabad gondolatokat, és síkra szállni a fontos értékekért, ahogy annak idején a mártír hős is tette – hangsúlyozta.

Brusznyai Árpád életéről, forradalmi szerepvállalásáról, majd meghurcoltatásáról és kivégzéséről sokat tudunk. A szelíd forradalmár emblematikus alakja lett Veszprémnek, de életének korai évtizedeiről, valós személyiségéről talán kevesebbet tudunk.

A Csongrád megyében született Brusznyai már gyerekként széles érdeklődési kört tudhatott magának. Zeneszeretetét édesanyjától örökölte, de kimagaslóan jól teljesített a sportban, a tanulásban is, aktív tagja volt a helyi cserkészcsapatnak. Elkötelezettsége, igazságérzete már fiatal tudós korában megmutatkozott: rendkívül vonzotta a klasszika-filológia, az Eötvös Collegium hallgatójaként Homérosz műveiből írta disszertációját, a dolgozat írása közben talált felfedezései nyomán pedig a kor egyik kutatóját plagizálással vádolta meg.

Öntörvényűsége, mégis szelíd belátása leginkább azonban veszprémi évei alatt, a Lovassy László Gimnázium tanáraként mutatkozott meg. A nagyreményű fiatal tudósnak bizonyos szempontból talán visszalépést jelentett, hogy tanárként kellett elhelyezkednie egy vidéki gimnáziumban, munkavégzésén azonban ez cseppet sem látszott meg. Egykori diákjai visszaemlékezéseiből, levelezéseiből kiderül, örömet szerzett neki a tanítás, szigorú, de igazságos oktató volt. Osztályfőnökként rendszeresen kiállt tanítványai mellett, olyan ügyekben is felszólalt, amelyek területétől távol álltak, s ha kellett, a konfliktusokat is vállalta.

Nagy AndrásNagy András

Az európai civilizáció értékeinek közvetítésére törekedett, miközben diákjaival érzelemgazdag kapcsolatot alakított ki, amelynek alapját a tisztelet és az ifjúi kilengések iránti elnézés adta. Bár tudományos feladatokban nem igen tudott részt venni, s idővel a tragédia szele is érezhetően meglegyintette, a legborúsabb időkben is képes volt iróniával szemlélni a dolgokat, családjának játékosan, könnyed hangnemben írt leveleket.

Ki tudja, talán ha annak idején nem választják meg elüldözött elődje helyett a Veszprém Megyei Nemzeti Forradalmi Tanács vezetőjévé – mely megpecsételte sorsát – egy kiváló klasszika-filológia doktorral és egy nagy tanáregyéniséggel gazdagabbak lettünk volna. Ugyanakkor egy hőssel szegényebbek.

A mártír hős életének további részleteiről elhangzott előadások később írásban is elolvashatók lesznek, a tudományos konferenciához kapcsolódva pedig egy kamara-kiállítás is megnyílt a Pannon Egyetem könyvtárában eddig ismeretlen dokumentumokkal.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
Novák Katalin is megemlékezett a száz éve született Brusznyairól Brusznyai Novák Katalin is megemlékezett a száz éve született Brusznyairól A köztársasági elnök részvételével rendezték meg a hagyományos Brusznyai-emlékhangversenyt szombat este. 2024. január 14. 9:00 Brusznyai Árpádra emlékeztek Brusznyai Brusznyai Árpádra emlékeztek Kedd este a Megyeház téren gyűlt össze az emlékező tömeg, ahol Brusznyai Árpád középiskolai mártír tanárra emlékeztek. 2024. január 9. 20:20 A nép mellé álltak a katonai szervezetek 1956 A nép mellé álltak a katonai szervezetek Ünnepi állománygyűléssel emlékezett 1956 októberének eseményeire a Magyar Honvédség Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ pénteken az Agórában. 2021. október 22. 13:33 MINDEN NAP TARTOGATHAT EGY HEURÉKA PILLANATOT Ecoport magazin MINDEN NAP TARTOGATHAT EGY HEURÉKA PILLANATOT Az agykéreg működésének nemzetközi hírű tudósa, a Brain Prize díjazottja, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke. Hosszan tartana felsorolni dr. Freund Tamás érdemeit, de anélkül is kijelenthetjük: az egyik legmeghatározóbb hazai tudós. Talán azért is, mert a mai napig nem csillapodott a tudomány iránti szeretete, és ezt másoknak is igyekszik átadni, de ugyanennyire fontosnak tartja felhívni a figyelmet a művészet, a léleknemesítő tevékenységek fontosságára is. Zenéről, a felfedezés öröméről, a tudomány becsületéről és hitről beszélgettünk vele. 2020. december 26. 11:51

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.